Climatolog: Există primii migranți CLIMATICI din insulele mici din Pacific în Noua Zeelandă sau în Australia

Publicat: 01 11. 2024, 13:58

This browser does not support the video element.

Încălzirea globală a dus deja la creșterea nivelului Oceanului Planetar, iar primele afectate au fost micile insule din Pacific. Locuitorii acestora au fost nevoiți să-și abandoneze casele și să se mute în Noua Zelelandă și Australia. Nu sunt însă recunoscuți ca migranți climatici. Dacă încălzirea planetei va continua, efectele ar fi devastatoare: miliarde de oameni ar rămâne fără apă dulce, odată cu topirea ghețarilor continentali. Declarațiile îi aparțin climatologului Roxana Bojariu și au fost făcute în emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

Comparativ cu perioada preindustrială, temperatura medie globală a crescut cu 1,3 grade Celsius. Iar efectele devastatoare ale schimbărilor climatice le constatăm cu toții: veri cu perioade lungi de caniculă, căderi masive de precipitații în perioade scurte. Dacă acest proces va continua, efectele ar fi și mai grave.

“Putem, chiar fără cunoștințe deosebite, să intuim care ar fi mersul acestor scenarii. Gândiți-vă că deja la 1,3 grade Celsius încălzire față de nivelul preindustrial avem aceste dezastre care practic ne-au inundat știrile în fiecare zi. La 1,5 grade Celsius vom avea o creștere a intensității, în unele cazuri a frecvenței și de aici cu impact mult mai sever pentru multe fenomene extreme, cum sunt valurile de căldură sau aceste episoade cu ploi foarte abundente care vor deveni și mai abundente”, a declarat climatologului Roxana Bojariu.

Și nu sunt singurele efecte pe care le trăim astăzi. Creșterea nivelului Oceanului planetar a devenit o realitate.

“Deja a crescut nivelul și se simte, de exemplu, în micile insule din Pacific, acolo unde locuitorii comunităților de coastă deja și-au părăsit vetrele și au părăsit chiar un mod de viață care a fost realizat, a fost distilat în sute și mii de ani și există primii migranți climatici de acolo în Noua Zeelandă sau în Australia, nerecunoscuți oficial, pentru că legislația internațională recunoaște doar migrații rezultați din conflicte militare. Dar se lucrează acum și pentru a stabili această nouă categorie, migranții climatici”, a arătat climatologul.

Conform acesteia, efectele creșterii nivelului apelor sunt vizibile și în România.

“Și în cazul Mării Negre, care e o mare totuși cu o mai mică conectivitate la Oceanul Planetar se observă o creștere a nivelului său. La fel peste tot în lume, e adevărat, cu diferențe regionale, pentru că ai acești factori regionali care îți nuanțează răspunsul la ce se întâmplă la nivel global”, a precizat Roxana Bojariu.

Miliarde de oameni pot rămâne fără apă

O “contribuție” însemnată la creșterea nivelului apelor Oceanului Planetar o are topirea ghețarilor. Însă, există și alte efecte grave ale topirii lor.

“95% din ghețari se topesc. Ghețarii continentali, că ei contribuie foarte mult la creșterea nivelul Oceanului Planetar. Ar spune unii și ce? În multe zone ale lumii rezerva de apă dulce este dată de acești ghețari care se refac în timpul iernii și apoi se topesc și alimentează râurile, iar în aval comunități întregi. În cazul Asiei, la poalele Himalayei, sunt miliarde de oameni. Care depind de ghețarii ăștia, pentru că ei dacă nu se mai refac în timp, din cauza creșterii temperaturii, vom avea o cantitate de apă mult mai mică”, a precizat Roxana Bojariu.

Pe viitor, și viața marina va fi afectată.

“Oceanul se acidifică, surse de hrană încep să dispară, pentru că dacă ți se acidifică oceanul, nu mai ai acele ecosisteme vii care pot să-ți furnizeze servicii, inclusiv pește, inclusiv astfel de lucruri benefice”, a conchis climatologul Roxana Bojariu.

Întreaga emisiune Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, la care a fost invitat climatologul Roxana Bojariu, poate fi urmărită AICI.

CITEȘTE ȘI:

Climatolog, după urgia din Spania: Temperaturile mari au generat CANTITĂȚI sporite de vapori și au alimentat sistemele de vreme cu mai multă energie

Inundații devastatoare în Spania. Încă 500 de militari trimiși în Valencia. Printre victime, o familie de ROMÂNI. Cum profită hoții de tragedie