Mixturile asfaltice folosite de constructorul italian WeBuild la Podul de la Brăila au fost neconforme și cu vicii de execuție, a reliefat controlul CESTRIN, dispus de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Tocmai asfaltul s-a deteriorat în mai multe rânduri deși are abia un an de la inaugurare.
În prezent, se reașterne un strat de asfalt, care ar putea fi finalizat la sfârșit de august și început de septembrie.
Deși constructorul italian WeBuild a considerat că problemele la stratul de asfalt de pe podul cu tăblier metalic sunt cauzate de camioanele supraîncărcate – cu tonaj mult peste limita admisă, care rulau cu viteze peste limita regulamentară, dar și pe temperaturile ridicate -, Cristian Pistol afirmă că, de fapt, mixtura utilizată nu este conformă.
“Au fost mai multe probleme în ceea ce privește pachetul de mixturi asfaltice pe acest pod. O dată, în urma unui control pe care l-am dispus CESTRIN-ului pentru a verifica parametri tehnici ai mixturilor bituminoase, s-a reliefat faptul că acestea nu erau conforme, adică vicii de execuție.
Pe de altă parte, în momentul de față, antreprenorul sugerează o modificare a proiectului tehnic care a fost parte din acest contract, respectiv înlocuirea unor mixturi bituminoase.
Încă nu avem soluția finală pe care antreprenorul ne-o propune. O așteptăm și noi, astfel încât cât mai repede, poate luna viitoare (n.red. – sfârșit de august – început de septembrie), să putem să circulăm pe podul de la Brăila cu o zestre nouă, cu un asfalt nou care să nu mai ridice aceste probleme ce au fost ridicate până acum”, a declarat Cristian Pistol la Gândul Exclusiv.
Directorul general al CNAIR a lămurit și pe banii cui se va face reasfaltarea podului de la Brăila.
“Am cerut un pod cu o mixtură bituminoasă care să fie suficientă. Noi ne-am bazat pe antreprenorul, pe consorțiul care a luat parte la licitație și care a fost desemnat câștigător și cu care am semnat contractul de proiectare și execuție, că vine cu cele mai bune soluții, cum au făcut de altfel în alte țări din lume. Nu ne dorim un constructor care să nu știe despre ce e vorba și ce are de făcut.
Ei au un portofoliu vast de proiecte. Sunt convins că orice lucrare pe care o faci trebuie să o și recepționezi. Podul nefiind recepționat podul și cu drumurile de legătură, el trebuie să fie adus la parametrii tehnici necesari semnării acestui proces-verbal de recepție de către o echipă tehnică bine pusă la punct.
Această lucrare trebuie să fie întâi finalizată, potrivit contractului. După ce toate aceste deficiențe vor fi remediate așteptm să ne propună recepția”, a afirmat Cristian Pistol, directorul CNAIR.
„În cazul în care consideră necesar o modificare, trebuie să o justifice și trebuie să ne propună această modificare. Dacă este una bună, sunt convins că echipa de verificare o va accepta și ne dorim să ne propună recepția după ce toate aceste deficiențe vor fi remediate, astfel încât să recepționăm lucrarea și după aceea să beneficiem cu toții de ea la parametrii maximi. Mă refer aici atât la pod cât și la drumurile de legătură”
Cristian Pistol
Conform hotărârii de guvern, a mai declarat Cristian Pistol, recepția se poate face și parțial.
“Noi am arătat disponibilitate și deschidere în recepții parțiale. Mă refer la legătura între Brăila și Galați, la acest sens giratoriu, e vorba de 1 km, chiar și la drumurile de pe Tulcea, care și ele sunt finalizate, în schimb, constructorul nu a binevoit să considere …”, a conchis șeful CNAIR.
Lucrările la Podul de la Brăila au început în primăvara anului 2019. Contractul a fost semnat în 19 ianuarie 2018, cu o perioadă de proiectare de 12 luni și 36 de execuție. Podul de la Brăila trebuia finalizat în 2022.
În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord unde se află Delta Dunării.
Interviul integral poate fi urmărit AICI:
CITEȘTE ȘI: