Colectorii și reciclatorii fac apel la ministerele Mediului și Economiei. Geanin Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: ”Sfârșitul de an, sub spectrul crizei economice”
This browser does not support the video element.
Sfârșitul de an va fi unul dificil pentru companiile implicate în colectare și reciclare, din cauza crizei energetice, iar activitatea unora ar putea fi suspendată.
Anunțul a fost făcut de Geanin Șerban, președinte al Asociației OIREP Ambalaje.
“Stăm bine la oamenii care sunt implicați în partea de colectare și reciclare. Chiar în această săptămână am avut o întâlnire împreună cu colegii mei din asociație, cu cei de la OPP Remat, colectori și colegii din Mișcarea pentru Economia Circulară unde sunt marea majoritate a reciclatorilor, inclusiv de deșeuri de ambalaj, tocmai pentru a discuta acest sfârșit de an care este din nefericire supus acestei crize energetice. Mesajele din partea lor nu au fost deloc încurajatoare, în sensul în care este posibil ca activitatea fiecăruia dintre ei să fie afectată spre sfârșitul anului și nimeni nu ne-a garantat că începând cu noiembrie n-ar putea să-și suspende activitatea. Dar în toată perioada desfășurării acestei întâlniri am văzut că fiecare depune eforturi și ne-au asigurat că vor face tot ce pot pentru ca deșeurile colectate să-și urmeze cursul firesc spre reciclare”, a declarat Geanin Șerban, în cadrul ediției speciale “Un’. Doi. Trei. Gândul Green”.
Acesta este motivul pentru care reprezentații acestei industrii fac apel către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și către Ministerul Economiei pentru a le sprijini activitatea. “Este clar că avem nevoie și de sprijinul Ministerului Mediului, al Ministerului Economiei, dar, cu astfel de oameni, cu siguranță pașii care trebuie făcuți îi vom realiza”, a mai spus președintele Asociației OIREP Ambalaje.
Geanin Șerban a identificat și probleme cu care se confruntă acest domeniu și care sunt măsurile urgente ce trebuie luate: “Există, din nefericire, poate și firesc, și zone în care ar trebui în continuare să ne aplecăm cu mai mare atenție. În continuare sunt județe, municipii reședință de județ în care colectarea se face doar pe două fracții și nu pe minim patru. Aceasta afectează, așa cum spuneam în emisiunile anterioare, calitatea deșeului care ajunge în zona de reciclare influențând pe de o parte rezultatul reciclării, ca și cantitate, dar și costurile pe care fiecare dintre noi la finalul zilei le plătim pentru întregul proces de colectare și reciclare. Există în continuare sisteme de management integrat al deșeurilor care nu sunt funcționale și, din nefericire, rezultatele anunțate pentru realizarea obiectivelor din zona gestionată de autoritățile publice locale lasă destul de mult de dorit, ultimele date arată că doar o entitate și-ar fi atins obiectivul la vremea respectivă de 50% care este de neatins pare pentru mulți”, a conchis Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.
Asociația OIREP Ambalaje, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a derulat campania Un’ Doi Trei, care și-a propus să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania a urmărit să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.
Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.