Consilier municipal, despre INTERZICEREA centralelor de apartament: Măsurile se vor aplica etapizat. Bucureștenii nu trebuie să se sperie

Publicat: 15 08. 2024, 08:00

This browser does not support the video element.

Andrei Badiu, liderul grupului PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului București, a precizat, în emisiunea „Cu Gândul la București”, cum se vor interzice centralele de apartament în România. Potrivit consilierului general, măsurile se vor aplica etapizat. Pentru început, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea construi blocuri cu centrale individuale în fiecare apartament. Drumul în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament este „cu sens unic”, spune Andrei Badiu

„Lucrurile trebuie văzute în toată dinamica lor. Această interdicție nu vine așa, dintr-o dată, și se va aplica tuturor. Lucrurile se vor aplica etapizat. Nu o să mai ai voie să folosești ca soluție tehnică, la nivelul construcțiilor, centrale individuale, dar poți să mergi pe centrale de scară, sau pe centrale de bloc. Poți să mergi pe centrale de condominiu, sau de cvartal. Deci ai alternative”, a explicat Andrei Badiu în emisiunea „Cu Gândul la București”.

Consilierul general mai spune că în prezent, sistemul centralizat de termoficare nu livrează la parametri decenți.

„Ele (centralele de apartament – n.r.) se vor interzice treptat. Bucureștenii nici nu trebuie să se sperie, că din 2025 nu vor mai avea centrale. În schimb, nu mai poți să construiești blocuri cu 200 de apartamente, și fiecare apartament cu centrala lui”, este de părere Andrei Badiu.

Consilierul mai spune că drumul interzicerii centralelor are „sens unic”.

Ce spune Claudiu Crețu, șeful ELCEN, despre interzicerea centralelor de apartament: „Drumul este foarte clar”

Claudiu Crețu, director general ELCEN (Electrocentrale București), declara, la începutul lunii august, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că drumul în ceea ce privește interzicerea centralelor de apartament este unul clar. Crețu a explicat cum se va ajunge la interzicerea centralelor.

„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat (sistemul de termoficare din București – n.r.). De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat. Asta înseamnă ca încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute, sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a declarat Claudiu Crețu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Oficialul ELCEN mai spune că centralele de apartament au o durată de viață de aproximativ 10 ani.

„Și centralele acestea expiră. Nu au durată de viață veșnică. Pe lângă faptul că nu o să mai ai de unde să cumperi, ele prezintă și niște riscuri (…). Cred că durata lor de viață este de 10 ani”, a mai precizat Claudiu Crețu în emisiunea „Cu Gândul la București”.

Interzicerea centralelor: O nouă directivă la Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat recent Directiva privind schimbările climatice. Aceasta se referă și la interzicerea centralelor de apartament cu gaz. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, relatează Euractiv.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire.  Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în directiva Parlamentului European. 

Întreaga emisiune cu Andrei Badiu poate fi vizionată AICI:


Citește și:

Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”

Adrian Teodorescu, Termoenergetica: Centralele de apartament ar putea fi interzise. Este o chestiune de ani