Crăciunul nu aduce doar cadouri, ci și risipa alimentare. Fiecare român aruncă la gunoi aproape 130 kilograme de mâncare anual. O mare parte din aceasta nici măcar nu a fost desfăcută din folii de sărbători.
Avem, ce-i drept, tendința să cumpărăm mai mult decât ne trebuie, numai că specialiștii ne aduc aminte poate reușim să fim mai cumpătați. Iar ce nu mâncăm, să donăm.
De sărbători avem tendința să cumpărăm mai mult decât avem nevoie să fie în caz că vin musafiri, își spun unii români. În fiecare an, românii aruncă la gunoi aproximativ 2,5 milioane tone de alimente. Asta înseamnă o treime din ceea ce cumpără de sărbători. Când facem cumpărăturile ar fi indicat să venim cu o listă înainte, însă ar trebui să știm dacă vom avea musafiri și ce feluri de mâncare vrem să pregătim. Specialiștii ne recomandă să fim mai cumpătați, pentru că în cele mai multe cazuri, o bună parte din mâncare ajunge la gunoi.
Când vine vorba de risipa alimentară, cel mai important e să încercăm să reducem această generare inutilă de deșeuri. Și unele din soluție ar fi să, în primul rând, să ne uităm ce avem deja acasă, încă mare, în dulap, și apoi să mergem la cumpărături.
Risipa alimentară este o problemă globală. Doar în Uniunea Europeană ajung anual la groapa de gunoi aproximativ 150 de milioane tone de mâncare. Un sfert din aceasta nu este nici măcar scoasă din folii.
Deșeurile alimentare și vegetale produc gaz metan, care este un gaz cu efect de seră foarte puternic și levigat, care este un lichid toxic.