Curierii și șoferii ride-sharing ar putea trece de la liber profesioniști la angajați cu normă întreagă

Publicat: 14 10. 2024, 20:55

This browser does not support the video element.

Curierii și șoferii din aplicațiile de ride-sharing ar putea trece de la liberi profesioniști la angajați cu normă întreagă. Conform noilor reguli europene, platformele digitale vor fi obligate să le ofere drepturi precum concediu plătit, asigurare de sănătate și pensie.

În plus, nu vor mai putea fi concediați automat de algoritmi, așa cum se întâmplă acum în prezent. Dacă un curier pe bicicletă se accidentează în timp ce livrează o comandă, suportă toate cheltuielile medicale, deși lucrează cu program fix și primesc sarcini ca angajații. Lucrătorii platformelor digitale de livrare, transport sau servicii pentru acasă nu beneficiază de aceleași drepturi. Nu au șomaj sau pensie.  Este greu de estimat care sunt dimensiunile fenomenului pentru că nu avem cifre, dar este oricum de ordinul milioane peste unu-două milioane de lucrători.

În viitor, se va considera automat că există o relație de muncă fără ca persoana să fie nevoită să demonstreze acest lucru. Statele membre vor introduce reguli prin care, dacă platforma controlează activitatea lucrătorilor, aceștia vor fi considerați angajați acolo unde sunt de exemplu perioade instabile, unde  s-a perindat un număr foarte mare de angajați. Acolo trebuie cumva văzut care este forma potrivită, forma legală prin care aceștia pot să fie prinși în în cadrul companiei. Directiva europeană reglementează și utilizare a inteligenței artificiale la locul de muncă. Noua directivă impune ca utilizare a algoritmilor la locul de muncă să fie transparentă și echitabilă.

Astfel, lucrătorii platformelor digitale nu pot fi concediați pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat, practic de un robot, așa cum s-a întâmplat frecvent până acum. Hotărârile algoritmilor vor fi verificate de către specialiști, iar lucrătorii vor avea dreptul să conteste deciziile automat dacă le consideră nedrepte. În prezent, aceștia nu au această opțiune. Statele membre au 2 ani la dispoziție pentru a transpune directiva în legislația națională, altfel riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Sursa foto: Shutterstock/ Caracter ilustrativ