De ce au ouăle prețuri diferite, în funcție de culoarea cojii. Ce spun nutriționiștii despre diferențele de calitate
This browser does not support the video element.
Nouă din 10 români susțin că, în ce privește ouăle, cele mai închise la culoare sunt mai sănătoase, de aceea sunt dispuși să plătească mai mult pentru ele. Specialiștii susțin însă contrariul. Nu are legătură culoarea cojilor cu calitatea. În magazine, de cele mai multe ori, ouăle maro ajung să coste chiar și cu 30% mai mult.
Doar 7% dintre români preferă ouăle albe în detrimentul celor maro, notează Digi 24. O explicație aceea că românii cred că ouăle închise la culoare sunt mai sănătoase. În realitate, specialiștii spun că nu sunt mari diferențe. Patiserii, cofetarii, de exemplu, preferă ouăle albe, pentru că acolo apare acest indice de spumare, care este foarte important pentru prăjituri. Pe de altă parte, oul alb mai are un plus de proteină și de de HDL, de colesterol bun, de grăsime bună, nu foarte mare.
Românii le cumpără ținând cont de propriile interpretări. Culoarea gălbenușului, cred ei, este mai deschisă la cele albe, iar la cele roșii este mai închisă. Din cauza cererii crescute și a costurilor de producție, ouăle brune ajung uneori să coste chiar și cu 30% mai mult.
Leonard Stafie, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, a explicat pentru Digi 24 că înainte de 1989, România era mare producător de ouă, de asemenea a exportat foarte mult pe piața europeană.
„Cei care se uită acum la noi trebuie să știe nu există nicio diferență din punct de vedere al calității între un ou cu coaja albă și un ou cu coaja închisă la culoare. Deși în mentalul colectiv diferențele ar fi majore. Asta spun oamenii, asta cred oamenii, pentru că așa e inoculat. Eu aș spune că e o știre falsă, cred că e de vreo săptămână sau două (..) Mai sunt însă alte lucruri la care este important să ne uităm atunci când cumpărăm ouă. De exemplu, sunt patru categorii de ouă. Acolo ar trebui să ne uităm, pentru că ele sunt importante. Nu, nu culoarea cojii e importantă, ci e sistemul de creștere (…) Dacă vreți să ne simțim bine și vrem să susținem producătorii, producătorii român, atunci cumpărăm-ouă cu sistemul de creștere zero sau unu”.