Prima pagină » Video » De ce nu reușește încă România să recicleze materialele textile. Aproape toate hainele vechi ale românilor ajung la gunoi sau sunt arse

De ce nu reușește încă România să recicleze materialele textile. Aproape toate hainele vechi ale românilor ajung la gunoi sau sunt arse

România se află în topul țărilor poluatoare atunci când vine vorba despre gestionarea deșeurilor textile, din cauza lipsei unei infrastructuri de colectare, sortare și reutilizare sau reciclare. Majoritatea hainelor ajung la gunoi.

Acest lucru creează probleme uriașe, pentru că fibrele sintetice aruncate în natură eliberează microplastice periculoase atunci când se descompun. De anul viitor însă, vom plăti o o eco-taxă pentru reciclare eficient eficientă a acestor produse. Începând cu anul viitor, colectarea separată de textile va fi obligatorie și în România. De la 1 ianuarie, în toate municipiile, orașele și comunele din România ar trebui să existe o astfel de infrastructură, care ar ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate. Asta în condițiile în care în acest moment, datele referitoare la reciclare revin doar de la nivel european și arată o situație dezastruoasă.

Conform ultimului raport al Agenției Europene pentru Mediu, 99% din toate textilele prezente în casele oamenilor ajung să fie aruncate la groapa de gunoi sau incinerate. În general, românii spun că folosesc aceleași haine în jur de 2 ani. Puțini dintre ei donează pe cele care sunt încă în stare bună, restul sunt transformate în deșeuri poluante.

Uniunea Europeană are însă în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate obligatoriu de fiecare țară membră. Una dintre acestea e cu o taxă pentru materiale textile. Dacă reintroducem în circuit hainele aflate în condiție bună, hainele second-hand reprezintă una din cele mai importante metode de a limita supraconsumul și poluarea mediului. De aceea este important ca aceste eco-taxe să țină cont de importanța reutilizării într-un sistem de economie circulară, adică să nu ducă la creșterea prețurilor pentru hainele second-hand. Totuși, pentru a da hainelor o nouă viață, oamenii au nevoie de un sistem de colectare eficient și la îndemână, ceea ce deocamdată România nu există la nivelul întregii țări.