De Ziua Dunării, copiii sunt învățați cum să păstreze APELE curate și să înțeleagă pericolul POLUĂRII cu substanțe periculoase

Publicat: 27 06. 2024, 10:00
Actualizat: 27 06. 2024, 16:07

This browser does not support the video element.

În fiecare an, pe 29 iunie, este marcată Ziua Dunării, sărbătorită de zeci de milioane de oameni. Manifestările dedicate acestei zile au loc în 14 state dunărene, în vederea adoptării unor măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european de poluare.

O serie de evenimente dedicate Zilei Dunării sunt susținute anul acesta de Administrația Națională „Apele Române”, sub sloganul „Să păstrăm Dunărea albastră!”. Zeci de copii au luat parte la o manifestare de conștientizare a importanței menținerii apelor curate.

Evenimentul de astăzi marchează celebrarea Zilei Internaționale a Dunării. Pe 29 iunie se împlinesc 20 de ani de când România sărbătorește Ziua Dunării, care semnifică, în același timp, semnarea convenției pentru protecția fluviului Dunărea, în urma căreia s-a format, la nivelul țărilor din bazinul Dunării, o comisie: Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (IPDR). Este o organizație internațională care atrage investiții și derulează politici și strategii în scopul combaterii poluării Dunării și a conservării resurselor ei.

Pe 29 iunie se marchează și 30 de ani de la înființarea acestei comisii. Evenimentul este realizat cu scopul de a informa generația tânără, pentru a conștientiza necesitatea de a păstra curată apa Dunării. Sloganul acestei zile este «Să păstrăm Dunărea albastră!».

Copiii s-au bucurat de activitățile care le-au adus numeroase informații: ce înseamnă reciclarea, cum să colecteze selectiv. De asemenea, au fost foarte entuziasmați să intre în rolul de pompieri și să afle ce trebuie să facă în anumite situații. Totodată au aflat multe informații, noțiuni de geografie și ce înseamnă de fapt planeta albastră. În plus, au aflat ce înseamnă o casă sustenabilă și cum să economisești energia și apa din propria locuință. Copiii s-au bucurat de diversitatea pe care au găsit-o aici”, a spus Ana Maria Agiu, specialist în relații publice la Administrația Națională „Apele Române”.

Copiii au devenit pompieri pentru o zi în cadrul evenimentului organizat de A.N. „Apele Române”

Dunărea străbate România pe o distanță de 1.075 de kilometri, cea mai lungă dintre toate țările riverane fluviului. Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Sorin Lucaci, a vorbit despre proiectele care se află în derulare pentru a combate poluarea Dunării.

Provocările curente referitoare la problematica poluării și gestionării cât mai eficiente a resurselor de apă de la nivelul bazinului Dunării, corelate cu schimbările legislative europene, au condus la dezvoltarea proiectului – Acțiunea coordonată la nivelul Dunării în efortul titanic de combatere a poluării apei cu substanțe periculoase sub presiune, provocări și obiective în schimbare. Proiectul își propune să continue și să aprofundeze activități implementate cu scopul gestionării cât mai eficiente a datelor și informațiilor disponibile privind poluarea și emisiile de substanțe periculoase din cadrul bazinului Dunării.

De asemenea, participarea Administrației Naționale «Apele Române» la campania Water WISE EU lansată de către Comisia Europeană și preluată și la nivelul Dunării prezintă posibilități multiple de «a privi apa altfel», încercând să transmită comunităților preocuparea noastră de a asigura securitatea apei și a lua măsuri de adaptare la schimbările climatice.

Colaborarea transfrontalieră este esențială pentru o gospodărire integrată și durabilă, iar România, ca țară situată în avalul Dunării, depinde de această colaborare pentru menținerea calității apelor Dunării și a Mării Negre”, a spus Sorin Lucaci.


CITEȘTE ȘI:

Plajele de la DUNĂRE, tot mai căutate. Către ce destinații se îndreaptă românii vara aceasta

România Atractivă, primul program național de turism cultural, propune 12 rute, cu 275 de obiective. Cum pot descoperi turiștii istoria și tradițiile