După luni de prohibiție, Delta Dunării devine toamna un paradis al pescarilor. Dincolo de pasiunea pentru dat la undiță, mulți vor să stea câteva zile departe de aglomerația orașelor, iar de cele mai multe ori dorm în cort și gătesc la ceaun.
Pentru cei care doresc mai mult confort, sejururile la pensiuni sunt acum mai ieftine. O altă ofertă este o zi petrecută cu localnicii în barcă la pescuit tradițional cu năvod.
La 20km de minunatul sat lipovenesc Jurilovca, se ajunge cu barca la Gura Portiței, locul preferat al pescarilor, dar și tărâmul dintre Dunăre și Mare. Pescarii dau la roșioară, caras, crap, orice.
Ion Luca a venit aici pentru prima dată în urmă cu câțiva ani și s-a îndrăgostit iremediabil de frumusețile lacului Razem. Toate grijile, spune el, dispar atunci când urci în barcă.
„Pe un loc care te relaxezi, te calmezi indiferent de problemele pe care le iei. Să am un scaun, liniște, nu cine știe ce, nici mâncare nu-mi trebuie. Dacă e, putem să supraviețuim fără probleme. Gătim toți dacă suntem un grup”, spune un turist.
Mulți își doresc ca experiența să fie cât mai autentică și pentru că vremea le permite, înnoptează la cord, pe plajă, pentru că locul are în spate delta și în față marea. Există activități și pentru cei care își doresc să se familiarizeze cu obiceiurile localnicilor. Oaspeții petrec o zi cu pescarii autentici în barcă, apoi se bucură împreună de o masă pregătită după rețetele lipovenești. Prețurile sunt stabilite în funcție de distanță și de durată și pornesc de la 100 lei. Interesant pentru turiști este și pescuitul la năvod, care ține foarte mult de lucrul în echipă.
O noapte de cazare la Jurilovca, de pildă, costă toamna în jur de 200 lei, însă frumusețea Deltei este întotdeauna gratis.
Delta Dunării / FOTO: Facebook / U.S. Embassy Bucharest