Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, pe 14 decembrie, un concert de excepție în Antarctica, devenind astfel primii muzicieni din lume care susțin concerte profesioniste pe toate cele șapte continente într-un interval mai scurt de 100 de zile. Această realizare le va aduce celor doi artiști primul record mondial Guinness World Records pentru un proiect muzical profesionist din România.
Concertul din Antarctica reprezintă al șaptelea și ultimul act al Turneului Mondial „Drumul Libertății”, care, în ultimele luni, i-a purtat pe cei doi artiști români în orașe cu o strânsă legătură cu ideea de libertate: Bruxelles (Belgia, 7 septembrie), Pretoria (Africa de Sud, 12 septembrie), Cebu (Filipine, 17 septembrie), Auckland (Noua Zeelandă, 21 septembrie), New York (SUA, 29 septembrie) și Lima (Peru, 1 octombrie).
„Ajungem în pragul de a ne împlini un vis pe care îl avem de foarte multă vreme și pentru care muncim de mulți ani. Am senzația că tot ce am construit se duce pas cu pas către ceea ce urmează să facem în zilele următoare. O să plecăm acolo unde niciun artist român nu a mai fost până acum, și anume în Antarctica, și o să cântăm. Nu pentru că neapărat ne dorim noi, ceea ce este foarte adevărat, dar este foarte frumos că am primit o invitație oficială din partea Institutului Național Antarctic din Chile de a concerta în programul lor cultural.
Așadar, legat de turneul Drumul Libertății, pe care noi l-am avut anul acesta, acum doar o lună, și cu acest concept din Antarctica vom realiza un record mondial Guinness, pentru că vom reuși să cântăm, să performăm în concerte profesioniste pe toate cele șapte continente ale planetei în mai puțin de 100 de zile. Așadar, acestea sunt lucrurile de la care pornim.
Toate proiectele noastre încep de la dragostea pentru muzica românească. Așa a început colaborarea noastră de acum șapte ani. Șapte ani în care deja sunt aproape 600 de concerte împreună. Este așadar o activitate destul de intensă chiar și pentru raportul nostru.
Vom interpreta lucrări din creațiile compozitorilor cei mai reprezentativi pentru muzica românească. O să cântăm Ciprian Porumbescu, o să cântăm George Enescu, o să cântăm Dinu Lipatti și bineînțeles, câteva lucrări ale unor compozitori mai apropiați de vremurile noastre, pentru că mi se pare foarte important să facem această legătură cu prezentul și având în vedere că vom fi într-un public care probabil nici nu se așteaptă să asculte muzică românească sau muzică clasică, am ales ca toate aceste lucrări să fie foarte accesibile, să fie o muzică de foarte bună calitate, însă pe care să le poată înțelege orice consumator de cultură din lume, să demonstrăm universalitatea muzicii românești”, a mărturisit pianistul Ștefan Doniga.
Diana și Ștefan vor dărui gazdelor de la stația Escudero, Antarctica, câteva exemplare din opere de referință ale culturii noastre, marcând astfel prezența în premieră absolută a unor artiști români în Antarctica. Cei doi muzicieni vor duce cu ei un volume de versuri de Mihai Eminescu, în ediții bilingve română-engleză și română – spaniolă, un CD cu muzică compusă de Dinu Lipatti, un album cu opere ale marilor pictori români și un volum de partituri pentru vioară și pian de George Enescu și Ciprian Porumbescu.
De asemenea, Diana Jipa și Ștefan Doniga vor dona bazei Escudero vioara și pianul cu care vor cânta și pe care le vor transporta în Antarctica special pentru acest eveniment.
Acum aproape doi ani am primit cel mai prestigios premiu din muzica clasică românească, premiul de excelență al Uniunii Criticilor, Muzicologilor și Redactorilor Muzicali din România, premiul Musicrit. Și atunci când am primit acest premiu, am urcat pe scenă și am promis că vom merge mai departe. Știți cum e aici? E ca în acele anunțuri la un magazin care spune «revenim mâine» și permanent «mâine» va fi mâine. Acest mai departe este mereu mai departe.
Nu putem să spunem că acolo unde am ajuns suntem deja departe, pentru că acolo unde am ajuns suntem deja și mai departe este promisiunea de a merge mereu înainte, de a face mereu lucruri noi, de a promova pe căi pe care poate nu ni le-am imaginat la un moment dat în cultura românească.
Trebuie să vă spunem un lucru foarte important și care ne-a bucurat atunci când ne-a venit în minte. Noi când vom merge acum în Antarctica, nu vom merge să cântăm și să plecăm și atât, pentru că a cânta pentru noi înseamnă să ai la dispoziție un pian și o vioară. De unde găsești pian și vioară în Antarctica? Păi nu le găsești. Le aducem noi, dar pentru că tot le aducem, ne-am gândit să le lăsăm acolo.
Așadar, noi vom dona vioara și pianul pe care le vom aduce către stația de cercetare Julio Escuerdo. Și mai mult decât atât, vom lăsa partituri de muzică românească pentru vioară și pian, pentru ca oricine ajunge acolo și știe să mânuiască aceste minunate unelte ale sufletului uman, să poată să se apropie de cultura română. Vom duce volume de partituri de George Enescu și de Ciprian Porumbescu”, a afirmat pianistul.
Turneul „Drumul Libertății” este, în prezent, primul și singurul proiect muzical profesionist din România supus acreditării Guinness World Records. Cu evenimentul din Antarctica, Diana Jipa și Ștefan Doniga vor rescrie recordul inițiat de formația Metallica în anul 2013 cu titlul „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele”, când muzicienii americani deveneau primii din lume care reușeau să cânte pe toate cele șapte continente în decursul aceluiași an calendaristic.
„Noi am cântat pe șase continente, pe șase continente ajungi, sunt săli. Nu e foarte ușor să zbori, să faci toată această călătorie, dar sunt săli de concerte. Găsești organizator de concerte, dacă ai o anumită experiență în lucrul acesta, te descurci.
Dar să organizezi un concert în Antarctica este la început imposibil. Noi n-am știut că este imposibil și poate că de aceea am și încercat să-l facem. N-am știut cât de greu este să faci un record mondial Guinness. Sunt enorm de multe lucruri de făcut.
Este primul record mondial Guinness pentru un proiect muzical profesionist din România. Sunt muzicieni din România care au doborât, au câștigat recorduri mondiale Guinness. Este admirabil, însă toate au fost ca parte dintr-un demers personal, pe când ceea ce am propus noi acum este un demers strict profesional, deoarece am susținut concerte cu bilete vândute în săli închiriate, cu public invitat, cu promovare, ca pentru orice alt tip de concerte de oriunde.
Singura excepție, bineînțeles, de la această regulă va fi în Antarctica, pentru că nu putem să vindem bilete acolo și, de asemenea, nu prea avem ce sală să închiriem, dar suntem primiți cu brațele deschise”, a spus Ștefan Doniga.
CITEȘTE ȘI:
Doi muzicieni români vor concerta în ANTARCTICA pentru un Record Mondial GUINNESS WORLD RECORDS