Ediția a II-a a Congresului Național de ÎMBĂTRÂNIRE Activă: „Anul acesta vor fi lansate două proiecte de mare impact”

Publicat: 03/09/2024, 15:32

Îmbătrânirea activă și sănătoasă nu este doar despre a trăi mai mult, ci și despre a trăi mai bine, cu demnitate, sănătate și independență. Ediția a II-a a Congresului Național de Îmbătrânire Activă are ca obiectiv realizarea unui ecosistem național ce susține, încurajează și informează persoanele vârstnice și, în special, persoanele pensionate, în implicarea în diferite activități sociale. Evenimentul a reunit principalii jucători din domeniu: organizații non-guvernamentale, asociații, companii, firme și instituții ale statului.

Anul acesta vor fi lansate, în premieră, două proiecte de mare impact: Albumul „Seniori de Colecție” cu invitați de excepție și Campania Națională „Securitatea Cibernetică în rândul vârstnicilor”.

„Ce a însemnat prima ediție? Aproximativ 400 de participanți fizic, așa cum sunteți și astăzi alături de noi, peste 4.500 de oameni permanent în online, două programe naționale pe care le-am lansat pentru seniori, două inițiative naționale și peste 1.500.000 de oameni la care am ajuns prin intermediul presei, cărora le mulțumim că sunt și astăzi alături de noi.

Mă simt datoare să vă spun stadiul inițiativelor pe care le-am avut anul trecut. Prima dintre ele, Agenția Națională pentru Persoane Vârstnice, care nu mai este doar o idee, iată că este deja transpusă într-un memoriu, o propunere concretă aflată pe masa domnului prim-ministru, domnul Marcel Ciolacu, pentru care există mai mulți inițiatori și susținători.

Astăzi asistăm la ceea ce unii numesc «the silent revolution», care înseamnă revoluția tăcută. Sigur, este o denumire metaforică, ilustrând procesul ireversibil al îmbătrânirii populației. Înființarea unei agenții dedicate problematicii vârstnicului ar veni în sprijinul populației vârstnice, ca unică autoritate a administrației publice centrale care să implementeze și să susțină programe pentru îmbunătățirea calității vieții seniorilor noștri.

Cea de-a 2-a inițiativă pe care am lansat-o anul trecut a fost programul național pentru digitalizarea seniorilor, un alt proiect care se află deja practic scris pe masa ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, dl. Bogdan Ivan, și care ne dorim foarte mult, cu sprijinul dumnealui, să fie pusă în aplicare de la 01.01.2025. Pentru că discutăm de tehnologie, adaptarea la noile tehnologii nu trebuie să lase pe nimeni în urmă și utilizarea tehnologiei poate să fie un adevărat instrument în lupta cu singurătatea atunci când este folosită cu prudență.

Dacă tot vorbim despre prudență în a folosi tehnologia, vreau să vă spun astăzi, în premieră, profitând de acest context, că luna viitoare vom lansa programul național de securitate cibernetică pentru seniori. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu ICI București și cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.

Seniorii noștri sunt o categorie extrem de vulnerabilă în această privință și trebuie să luăm măsuri rapid pentru a-i sprijini. Totodată, pe această cale, vreau să anunț, tot în premieră absolută, astăzi, proiectul albumului Senior de colecție, care reprezintă transcriptul celor peste 20 de interviuri de colecție cu mari campioni, oameni de cultură, de știință, mari valori ale țării noastre, care au adus României un prestigiu de necontestat”, a precizat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Congresul Național de Îmbătrânire Activă

„Lucrul cel mai periculos este ignorarea”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că respectul pentru persoanele vârstnice este un element care trebuie adus în atenție.

„Organizarea unei astfel de conferințe este, cu siguranță, importantă. Trebuie să tragem câteva concluzii și să putem să dezvoltăm programe care să țină cont nu numai de tema acestei conferințe, ci și de nevoile pe care le resimte societatea, în general, și vârstnicii. Apropo de îmbătrânire și de ceea ce se întâmplă în lume, în țară, în Europa, sunt cel puțin trei dimensiuni pe care ar trebui să le abordăm.

Una este de natură biologică, alta este de natură sociologică și cea de-a treia este de natură economică. Rolul nostru este de a putea oferi persoanelor în general, dar cu atât mai mult persoanelor vârstnice acces la servicii de sănătate. Trebuie să și informăm corect în același timp pentru a putea încuraja, la orice vârstă, un comportament preventiv. Vreau să vorbim despre al doilea element și anume cel sociologic.

Respectul în societate pentru persoanele vârstnice este un element ce trebuie adus în atenție, trebuie discutat. Lucrul cel mai periculos este ignorarea. În mediul rural sunt aproape două milioane de vârstnici singuri”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Cuvântul bătrân nu există”

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, președintele Fundației Ana Aslan Internațional, a punctat că există „persoană activă la orice vârstă”.

„Eu îmi doresc ca România să aibă oameni de peste 50-55 de ani care să trăiască mult, independent și care să beneficieze de politicile din partea guvernanților, politici aliniate la tot ce înseamnă politică europeană și internațională.

Cum eu fac asta de 25 de ani, pot să vă spun că nu cred  că o să obosesc vreodată în a dezvolta și a crea noi structuri pentru România și oamenii care îmbătrânesc în România.

Cuvântul bătrân nu există, ci există persoană activă la orice vârstă. Și pentru asta totul trebuie început din timp”, a spus Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, președintele Fundației Ana Aslan Internațional.

Material susținut de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

CITEȘTE ȘI:

SECRETELE longevității din satul în care viața trece de 100 de ani. Ce ne ajută să trăim mai mult și mai bine

La ce oră este BINE să te trezești dimineața. Medicul Vlad Ciurea, despre obiceiul care îți poate distruge viața: „Nu avem voie!”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri