Eugen Tomac (PMP), la GÂNDUL LIVE: Cel mai mare pericol astăzi îl reprezintă în continuare PSD care s-a ascuns în spatele lui Rafila! / Domnu Tăriceanu se pregătește de retragere că de luni nu cred că mai are loc de muncă- VIDEO
Eugen Tomac, președintele PMP, a vorbit în cadrul ediției de joi, 3 decembrie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre obiectivele partidului după alegerile parlamentare care au loc pe 6 decembrie și a comentat, printre altele, și măsurile luate de Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus.
Președintele PMP a subliniat importanța exercitării dreptului de a vota de către cetățenii țării întrucât doar în acest mod își arată voința și pot schimba lucrurile în țară, alegând oameni care promovează obiectivele pe care și ei și le doresc a fi îndeplinite.
Cum a fost campanie electorală în pandemia de coronavirus?
„E imposibil de spus că am avut campanie (n.r. în pandemie) pentru că e o situație fără precedent și nu ai cum să discuți cu cetățenii așa exact cum se întâmplă într-o campanie electorală”, declarat Eugen Tomac.
Este riscant să mizezi pe o campanie online?
„Este foarte riscant. (…) Îmi doresc enorm ca oameni să înțeleagă că singurul instrument, glonț pe care îl și pe care îl pot trage odată la 4 ani, este votul. Dincolo de orice dezamăgire, nemulțumire, care este justificată, nu există altă modalitate prin care să îți poți manifesta nemulțumirea, decât mergâng la vot și votându-l pe cel care ți se pare cel mai protrivit și apropiat de obiectivele pe car ele ai ca om în societate. Valoarea cea mai mare pe care o avem astăzi este această libertate dată de democrație – libertatea de a alege. Este confortul pe care ți-l insinuezi pe ideea – toți sunt la fel, oricum nu se poate face nimic. Este cel mai ușor să te retragi din orice competiție, alegere pe care o ai în față. Dar viața merge înainte, cu pandemie, fără, avem nevoie de locuri de muncă, de o viață mai bună, de școli mai bune. Toți ne dorim în mod justificat mai mult”, a mai subliniat invitatul Emmei Zeicescu.
De ce nu se întâmplă aceste lucruri?
„Societatea trebuie să iasă la vot. Nu are altă alternativă. Dacă societatea va pune presiunea necesară pe decidenți, pentru că totul ține strict de voință politică. Dacă politicianul merge pe idee – pe ăia oricum sunt supărați, ne mai vedem cu ei peste 4 ani, ne vedem noi de aranjamentele noastre… De exemplu, noi am venit cu o inițiativă nouă, pe care vrem să o promovăm în Parlament. Am văzut după locale sute de primari plângându-se că nu au bani pentru să sunt primăriile îndatorate. Păi cum oprim risipa banilor? Haideți să începem să organizăm referendumuri prin care să le cerem punctul de vedere al cetățenilor înaintea fiecărui împrumut pe care care îl face în comunitate – primăria mică, mai mare, cea a municipiului București. Dacă împrumutul este mai mare de 5% din bugetul primăriei, haideți să consultăm cetățenii”, a explicat reprezentantul PMP.
Înțeleg cetățenii prioritățile?
„Trebuie să îi implicăm pe oameni, să îi aducem în situația de a se pronunța cât mai des. S-a creat o ruptură foarte mare între clasa politică, instituțiile statului și cetățeni. Și atunci e justificat ca oamenii să fie nemulțumiți, să protesteze prin neparticipare. Ori soluția nu este neparticiparea. Așa câștigă PSD, așa câștigă partidele mari, când oamenii nehotărâți, care repet, din confort în refugiul de a nu se duce la vot. Partide mari care s ebucură dacă rămân doar cu suportul bazinului electoral pe care îl au. Îmi doresc enorm ca participarea noastră în viața politică să fie mult mai mare.
La ora actuală, asistăm la o chestiune care mi se pare extrem de periculoasă – PSD-ul s-a ascuns în spatele lui Rafila, de exemplu, și stă în adormire. Nu face campanie, nu face nimic. Miza fiind să ascundă toate mizeriile pe care le-au făcut în ultimii 4 ani. Să nu uităm că PSD a câștigat în 2014 cu un șir de promisiuni – 8 spitale regionale, 1.000 de km de autostradă. Suntem în situația în care pur și simplu îți vine să cobori din mașină și să îi iei pe unii la pumn când ajungi pe centura municipiului București. Suntem singura Capitală din Europa care nu are o Șosea de Centură. Dacă oamenii vor să se schimbe ceva fundamental în viața noastră singura soluție să participăm la vot într-un număr cât mai mare. Doar așa putem să-i trezim la realitate pe politicienii care cred că totul după alegeri este să împarți țara prin combinații și înțelegeri, nicidecum să te gândești la cetățenii mulți care așteaptă soluții – școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai sigure. Drumurile din ziua de astăzi din România sunt cel mai mare risc pe care îl avem – mor zilnic oameni pe aceste șosele extrem de aglomerate”, a punctat Eugen Tomac.
Șpaga și furturile oamenilor aflați în funcții publice înalte
„Sunt la fel de grave ambele – și furtul unui ministru și șpaga dată pentru un permis. Dar într-adevăr, avem o societate în care e nevoie de voință politică pentru a pune ordine”, a punctat politicianul.
Ce scoruri ar putea câștiga partidele la alegerile parlamentare
„La alegerile locale, acum o lună de zile, după PSD și PNL, partidul care are cei mai mulți aleși locali este Partidul Mișcarea Populară. Scorul de 6,5% de la alegerile locale ne facem încrezători că vom obține (n.r. la alegerile parlamentare) un scor și mai bun decât la locale. Nu s-a întâmplat nimic care să-i dcetermine pe susținătorii noștri să aibă o altă opțiune. Din acest punct de vedere sunt extrem de liniștit, pe de-o parte. Pe de altă parte, mi-aș dori ca un număr cât mai mare de cetățeni să vină la vot. Suntem singurul partid politic care timp de 4 ani de zile nu a făcut nicio înțelegere cu PSD. Noi, spre deosebire de ceilalți, nu am fost la nicio negociere cu PSD pentru nicio funcție.
Cum, de exemplu, încearcă PSD să ne mintă pe toți acum că este altceva după epoca Dragnea. Păi când îl iei pe Florin Iordache și îl pui în fruntea Consiliului Legislativ, o instituție care este importantă în ierarhia statului, iar USR-ul mușcă otrăvit și își trimite un senator, adjunct al lui Florin Iordache, Dumnezeu să mai înțeleagă ce vor unii oameni care una spun și cu totul alta fac. (…) Realitățile politice te obligă să fii lucid uneori. (…) PSD a insistat foarte mult să existe un dialog între noi, dar principial nu puteam accepta o asemenea formulă. Niciodată nu am acceptat nicio discuție cu Dragnea și nici nu Ciolacu. Și el ne-a invitat să dăm jos Guvernul PNL, să punem moțiuni de cenzură. Suntem un partid de dreapta, avem un electoral extrem de serios în ceea ce privește poziția și doctrina noastră politică, deci nu-l putem trăda”, a declarat acesta.
Tăcirceanu – siamezul lui Dragnea
„Cel mai mare pericol astăzi îl reprezintă în continuare PSD. Are infrastructura pe care a moștenit-o, nu are niciun complex în a mitui cetățenii în campanie fără niciun fel de milă. Uitați-vă ce s-a întâmplat la locale, s-a dat cu nemiluita sub pretextul susținerii cetățenilor să lupte cu acest COVID, s-a dat în stânga și în dreapta fără milă.
Pro România nu intră. Noi am făcut 6 sondaje iar în 4, Pro România nu trece pragul (n.r. la alegerile parlamentare). Domnu’ Tăriceanu, oricât și-ar dori, nu se poate desprinde de imaginea de siamez a domnului Dragnea, împreună au tăvălit statul ăsta și și-au bătut joc de România cum nu și-a bătut joc nimeni. E o realitate. L-ați văzut pe Ponta în vreo cofneirnță de presă alături de Tăriceanu. Ponta fuge cu viteza luminii de Tăriceanu (râde). Sunt niște realități politice. Le spun exact așa cum se văd. PSD-ul trebuie ținut în opoziție”, a mai susținut președintele PMP.
Eugen Tomas consideră că PSD nu va atinge pragul de 30% la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, în timp ce PNL va avea un scor în jur de 30.
PNL are nevoie de USR și PMP ca și configurare?
„Categoric da. Fără PMP, după aceste alegeri, nu se va putea crea nicio majoritate. Sunt absolut sigur. Mă uit la datele pe care le avem din cercetările pe care le facem săptămânal”, a punctat acesta.
Situația de la Spitalul din Reșița
„Cutremurător. Într-o țară în care există pic de respect față de cetățeni, toți cei care sunt responsabili se prezintă, își cer scuze și își dau demisia. De la președintele CJ și la manageri și tot ce vreți. Într-o țară în care pui deasupra oricărei bănuieli și calcul politic interesul cetățeanului. Oamenii au nevoie de modele, lumea se va schimba în România în momentul în care vom avea oameni politici care își vor asuma. S-a întâmplat ceva după Piatra Neamț? A ieșit cineva să spună «Regret enorm că s-a întâmplat această tragedie. Mă simt vinovat că reprezint acest sistem (fie că e CJ, că e minister), mă retrag pentru că mă simt vinovat». Noi avem o instituție care se numește «Fuga de responsabilitate». Deci toți fug de responsabilitate în această țară.
Soluția pentru Sănătate este foarte simplă. Spitalele nu mai trebuie să depinde nici de consiliul județean, nici de Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să creeze politici, consiliul județean să susțină dacă poate. Spitalul trebuie să aibă un statut independent, de fundație publică care poate singură să atragă investiții, fonduri europene, proiecte de cercetare. Dacă un manager n-ar depinde de numirea politică de la minister sau de la CJ, ci ar fi ales în baza unui concurs, ar știi că are responsabilitate față de corpul pe care îl conduce și față de instituția în sine. Dar când politicienii văd spitalele doar prin prisma achizițiilor și nicidecum prin prisma serviciilor pe care trebuie să le ofere un spital, rămânem în această zonă a ineficienței. Spitalele trebuie depolitizate și trebuie creată această lege nouă prin care le dăm statut de entități independente în relația cu oricine, care produc performanță. Așa se întâmplă în toată Europa.
Un manager ales pe baza unui concurs, niciodată nu va lăsa să se întâmple așa ceva (n.r. situația de la Spitalul din Reșița). Iar un manager numit politic, care trebuie să-și dea demisia imediat, împreună cu președintele Consiliului Județean, sunt responsabili și ei tot timpul au serntimentul ăsta că dacă au o acoperire politică, pot trece peste oricie, și lasă lucrurile să se miște la voia întâmplării. Lasă lucrurile să fie la voia întâmplării și tocmai de aceea soluția este depolitizare”, a mai declarat Eugen Tomac la GÂNDUL LIVE.
Vaccinul COVID-19 – V-ați vaccina?
„Categoric da. Și recomand tuturor să facă același lucru pentru că suntem în situația să punem sub semnul întrebării aceste riscuri. Am mare încredere că tot corpul de cercetători de la nivel mondial care a lucrat în această perioadă pentru a găsi aceată soluție, a găsit formula cea mai bună pentru a ne proteja pe noi. Îl voi face. Bineînțeles, acest lucru trebuie să se întâmple după ce vor fi vaccinați medicii, toți cei care sunt în contact cu spitalele și cu cei care sutn suspecți sau infectați. Din acest punct de vedere, cred că este bine să facem tot ce ne stă în putință pentru a câștiga timp până când majoritatea cetățenilor vor fi vaccinați, pentru a opri acest virus care nenorocit întregul glob”, a subliniat politicianul.
Lockdown după 6 decembrie?
„Există multă ipocrizie în această perioadă. Dacă soluția pentru opri răspândirea virusului și infectare unor cet vulnerabili care mor, va fi introducerea unor restricții mai dure, trebuie să ofacem. Viața nu poate fi cântărită… cum zicea unul, că e un virus mai vlăguit. Nu există. S-a demonstrat. Mi-aș dori totuși să fim responsabili și lucizi atunci când ne pronunțăm pe această temă. pentru că sunt deja 10.000 de morți. Discutăm despre lucruri extrem de grave. Cred că va trebui să cântărim foarte bine. Dacă vor fi necesare restricții, le introducem, dacă nu, redeschidem școlile și ne protejăm mai mult. Dar ceea ce este cel mai important din pucntul meu de vedere este că trebuie să mărim procentul celor testați”, a susținut președintele PMP.
V-a mirat reducerea numărului de teste din ultima perioadă?
„Da. Nu o consider justificată. Din acest punct de vedere consider că s-au făcut niște erori mari. Trebuia să avem o poză reală despre ce se întâmplă în jurul nostru. Măsuri mult mai ferme în ceea ce privește protejarea cetățenilor. Cum a fost această decizie legată de piețe. Dacă rămân parte din industrii deschise, iar noi avem 50%din populația țării în mediul rural, acei oameni supraviețuiesc cu ceea ce câștigă și sunt întreprinzători, deci nu poți să le spui că nu mai au nicio perspectivă. A fost o decizie pripită, neinspirată. Avem poliție locală, avem jandarmi, avem armată, în cel mai rău caz.. deci se puteau lua măsuri pentru a proteja populația și pentru a nu închide piețile. (…) Ce facem: ne protejăm de covid și omorâm toată economia? Sunt doar trei țări în UE care au închis școlile.Dacă există comunități întregi în care nu a existat niciun caz de COVID și nu există niciun risc, de ce să îi ținem pe copii acasă?”, a punctat acesta.
Ce vrea PMP pentru a forma majoritate în Parlament?
„Noi ne dorim să adoptăm cât mai rapid legea cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300. Legea este în Parlament, adoptată de Senat. a fi o condiție pusă de PMP: Fără discuții. Dacă nu vom adopta această lege, PMP nu va susține următorul Guvern. Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Vom merge cu propuneri extrem de serioase (n.r. de miniștri). Și dacă suntem la guvernare suntem un partener tratat egal în funcție de voturile pe care le avem. Altfel, noi ne-am născut în opoziție, rămânem în opoziție.
În aceste vremuri în care lucruruile merg foarte greu, cred că este absolut esențial ca România să aibă un Guvern stabil, cu o largă majoritate în Parlament și care să implementeze o serie de măsuri. 2019, 2020 au fost ani compromiși, nu s-a făcut absolut nimic din cauza alegerilor”, a explicat președintele PMP.
Cum va fi anul 2021 din punct de vedere economic?
„Va fi cel mai crunt an economic după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a punctat Eugen Tomac.