„BARONUL” Iulian Dumitrescu „a căzut pe tehnică”. Ce au descoperit procurorii DNA după clonarea și decodarea telefoanelor ridicate la percheziții

Publicat: 05 08. 2024, 07:00

This browser does not support the video element.

Aflat în centrul unui scandal de corupție uriaș, anchetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) și plasat sub control judiciar pentru încă 60 de zile, „Baronul” Iulian Dumitrescu, fostul președinte al Consiliului Județean Parahova, și-a dat demisia din Partidul Național Liberal (PNL) – filiala Prahova și încearcă să explice procurorilor cum a construit, în timp, o „caracatiță financiară” în care au fost implicate zeci de firme pe care le-ar fi coordonat prin rude, apropiați și alți interpuși.

Lui Iulian Dumitrescu i se mai spune „Baronul Lamborghini” și a încercat, fără succes, să se dezică de această etichetă, Până acum, însă, nu a reușit.

Fostul liberal a bătătorit drumul către sediul DNA, iar ancheta de proporții a primit o nouă filă după ce a fost extinsă urmărirea penală în mega-dosarul în care Iulian Dumitrescu apare nu numai în postura de „vănător de terenuri”, ci este acuzat și că a coordonat o rețea prin care licitații organizate de mai multe primării erau „deturnate” în interesul firmelor pe care le-ar fi condus „din umbră”.

  • Nu mai puțin de 40 de firme ar fi fost coordonate de Iulian Dumitrescu, prin apropiații săi.
  • „Baronul” Dumitrescu era focusat, printre alte afaceri, și asupra parcurilor fotovoltaice, motiv pentru care firmele „de casă” cumpărau terenuri în diferite zone, în urma unor licitații pe care procurorii DNA le consideră „suspecte”.
  • Primarul din localitatea Lehliu Gară, Iulian Iacomi, ar fi primit de la Iulian Dumitrescu peste 935.000 de lei şi 74.000 de euro pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). (informații punctuale AICI)
  • Iulian Iacomi a fost audiat la DNA – vineri, 2 august 2024 – și a fost plasat, pentru 60 de zile, sub control judiciar. (alte informații AICI)
  • Un teren din zonă – care valora 200.000 de euro – a fost, ulterior, vândut cu 1,1 milioane de euro.
  • În urma perchezițiilor efectuate la sediul firmei Bucegi Invest SRL – unde acţionari sunt sora lui Iulian Dumitrescu şi un partener de afaceri, Vasile Viorel Grigore – au fost descoperite înscrisuri și tabele care conțineau întreaga „caracatiță financiară” care ar fi fost coordonată de Iulian Dumitrescu. (mai multe detalii AICI)

Gândul prezintă noi informații spectaculoase din această anchetă a DNA care îi vizează pe Iulian Dumitrescu și pe partenerii săi de afaceri, „Baronul Lamborghini” fiind cercetat penal pentru o listă lungă de infracțiuni:

  • dare de mită în formă continuată (50 de acte materiale),
  • trafic de influență în formă continuată (3 acte materiale),
  • luare de mită în formă continuată (8 acte materiale),
  • efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale).

Din informațiile obținute de Gândul, în exclusivitate, reiese că Iulian Dumitrescu a fost „înfundat” de tehnologie în acest mega-dosar de corupție. A căzut în plasa întinsă de procurorii DNA, toate discuțiile cu sora sa și cu toți ceilalți „parteneri” au fost interceptate, iar percheziția informatică a telefoanelor ridicate de procurori a oferit surprize uriașe.

Telefoanele mobile din „rețeaua” lui Iulian Dumitrescu, clonate și decodate

Iulian Dumitrescu, potrivit informațiilor intrate în posesia Gândul, este cercetat penal pentru nu mai puțin 50 de fapte de dare de mită și peste 10 fapte de luare de mită și trafic de influență.

Contextul general este unul stupefiant, dar semnele de întrebare au început să primească, punctual, răspunsuri, după ce procurorii anticorupție au reușit să „spargă” datele informatice care se aflau stocate în telefoanele mobile ridicate cu ocazia perchezițiilor, după declanșarea acestei anchete.

Cu ocazia perchezițiilor din data de 1 februarie 2024, DNA a ridicat mai multe telefoane mobile de la locuințelor personajelor principale din scenariu, respectiv Iulian Dumitrescu, Alexandra Paula Dumitrescu – soția acestuia -, Angelica Marilena Lambrea, Daniel AdrianLambrea –  sora și cumnatul „baronului de Prahova” -, precum și de la locuințele altor complici ai fostului președinte al Consiliului Județean Prahova.

În cazul tuturor acestor dispozitive tehnice, procurorii au cerut unui judecător de drepturi și libertăți să permită clonarea lor și apoi decodarea și extragerea tuturor datelor.

Astfel, e-mail-uri, numere de telefoane din agendele telefoanelor mobile, fotografii, discuții din aplicații de mesagerie GSM sau online au ajuns în posesia procurorilor DNA. Aceștia au putut înțelege, abia după această operațiune, cât de mare era „caracatița financiară” dezvoltată din „umbră” de Iulian Dumitrescu și apropiații săi.

Cum nu bănuiau că procurorii anticorupție sunt „pe fir”, Iulian Dumitrescu și ”partenerii de afaceri” au purtat discuții libere. Din una dintre aceste discuții a reieșit că „Baronul Lamborghini”, în perioada 2021 – ianuarie 2024 , „a deținut și calitatea de administrator/manager «de facto» al societăților comerciale Bucegi Invest SRL, Metropolitan Mega Promotion SRL, Como Mega Construct SRL, Rixon Real Estate SRL, Total Cconcrete SRL, Bertoni Construct SRL, Real Locator Residence SRL”.

În consecință, au stabilit procurorii DNA, Iulian Dumitrescu „s-a implicat în efectuarea de acte de comerț prin intermediul acestor companii”, în timp ce era președintele Consiliului Județean Prahova.

În urma informațiilor obținute după decodarea telefoanelor mobile, procurorii anticorupție au obținut detalii punctuale despre vânzarea unor camioane și utilaje din patrimoniul Metropolitan Mega Promotion SRL și Total Concrete SRL către SC Rusu Marin SRL sau vânzarea unor imobile/terenuri prin intermediul firmelor Real Locator Residence SRL, Bucegi Invest SRL, Como Mega Construct SRL, Metropolitan Mega Promotion SRL.

Aceste operațiuni comerciale au generat profit, iar sumele de bani rezultate au fost utilizate în beneficiul lui Iulian Dumitrescu”, au stabilit procurorii DNA.

Iulian Dumitrescu | Foto – Facebook

I-a „trădat” tehnologia

Procurorii DNA ar mai fi identificat, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, discuții în aplicație WhatsApp purtate între Iulian Dumitrescu și o apropiată a acestuia.

Conținutul analizat a devoalat faptul că Iulian Dumitrescu ar fi dat – începând cu anul 2021, preponderent prin intermediul femeii respective – peste 1 milion de lei către primarul din localitatea Lehliu Gară, Iulian Iacomi.

Mai mult, se mai arată în referatul întocmit de procurorii anticorupție, „astfel de sume de bani au fost date, începând cu anul 2021, și de un alt apropiat al familiei Lambrea, tot către primarul orașului Lehliu Gară”.

S-a pus întrebarea de ce ajungeau acești bani la edilul Iulian Iacomi, iar procurorii anticorupție au descoperit că „apropiata lui Dumitrescu i-a dat acestuia o situație tabelară în care se menționează despre vânzarea unor suprafețe de teren de pe raza UAT Lehliu Gară, iar din sumele de bani obținute de Iulian Dumitrescu și apropiatul familiei Lambrea, fiecare dintre aceștia datorează un procent primarului din Lehliu Gară”.

Ulterior, DNA a descoperit că, începând cu anul 2021, au avut loc mai multe întâlniri între edilul Iulian Iacomi – zis și „Șpăguță” – și „baronul” Iulian Dumitrescu, „în scopul perfectării detaliilor unei «tranzacții» și pentru darea, respectiv primirea tranșelor de sume de bani”.

Gândul a mai obținut informații potrivit cărora procurorii DNA ar avea detalii inclusiv despre întâlniri între primarul din Lehliu Gară și un acolit al apropiaților lui Dumitrescu, începând tot din anul 2021.

Iulian Dumitrescu ar fi dat – începând cu anul 2021, preponderent prin intermediul femeii respective – peste 1 milion de lei către primarul din localitatea Lehliu Gară, Iulian Iacomi.

Aceste întâlniri ar fi avut ca scop primirea unor  „sume de bani aferente acțiunilor sau inacțiunilor sale pe linia sarcinilor de serviciu privind emiterea unui PUZ și a unui Regulament Local de Urbanism privind dezvoltarea unor hale de confecționare panouri termoizolante pe o suprafață de 7 hectare de teren”.

Ce avere are, în acte, Iulian Dumitrescu, „Baronul Lamborghini”

Potrivit informațiilor din cea mai recentă declarație de avere – actualizată în luna iunie a anului 2023 – Iulian Dumitrescu și soția sa dețin un apartament de peste 150 de metri pătrați, achiziționat în anul 2008, și unul de 45 de metri pătrați, cumpărat în 2005.

În patrimoniul familiei este menționat un autoturism Range Rover din anul 2014.

  • Împrumuturi: În anul 2023, Iulian Dumitrescu a scris în declarația de avere că a acordat un împrumut de 45.000 de euro Partidului Național Liberal și tot în aceeași categorie apar trei împrumuturi către persoane fizice, în valoare totală de 170.000 de lei și 70.000 de euro.
  • Conturi: Ex-președintele CJ Prahova menționează, în aceeași declarație de avere, că deține mai multe conturi, cu un total sub 70.000 de lei.
  • Datorii: Iulian Dumitrescu indică un credit de aproximativ 127.000 de euro la First Bank, cu scadență în anul 2036, și un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în anul 2012 și care urmează să fie achitat în acest an.

În anul 2022, Iulian Dumitrescu a încasat 164.268 de lei din indemnizația de președinte al CJ Prahova.

În anul 2020, „Baronul” a vândut un teren din județul Ilfov – cu aproape un milion de lei – către o societate, iar în aceeași zi a vândut un alt teren – situat în județul Dâmbovița – aceleiași firme, pentru suma de 775.000 de lei.

Iulian Dumitrescu, la sediul DNA

„Baronul” Iulian Dumitrescu își făcuse, de mult timp, un renume: „Conduce județul prin telefon”

Iulian Dumitrescu are 51 de ani și s-a născut în judeţul Prahova, la Vălenii de Munte, însă o mare parte a carierei sale politice s-a desfăşurat în judeţul Călăraşi. „Baronul” a deţinut două mandate de parlamentar din partea PNL, în perioada 2012 – 2016 ca senator de Călăraşi și în perioada 2016 – 2020 ca senator de Prahova.

Înaintea alegerilor locale din anul 2020, Iulian Dumitrescu a făcut un „tur de forță” și a preluat şefia filialei Prahova a PNL, stabilindu-şi domiciliul în oraşul Plopeni.

Iulian Dumitrescu a candidat din partea PNL pentru Consiliul Judeţean Prahova, obţinând, la alegerile din 2020, și sprijinul USR. Preşedintele de la acea vreme al USR Prahova, Mihai Poliţeanu, anunţa public că partidul îl va susţine pe Iulian Dumitrescu pentru preşedinţia CJ Prahova.

Odată ce a obţinut această funcţie administrativă, Iulian Dumitrescu a susţinut în alte funcţii importante vechi colaboratori de-ai săi, pe care i-a adus în județul Prahova din judeţul Călăraşi, unde ocupaseră funcţii în administraţia din acel judeţ. (alte informații AICI)


CITEȘTE ȘI:

,,Baronul Lamborghini”, din nou la DNA. Iulian Dumitrescu: ,,Florian Coldea NU se află în spatele dosarului meu”

ACUZAȚII grave după surparea din Slănic Prahova. „Iulian Dumitrescu (PNL), «Baronul Lamborghini», a distrus un oraș întreg pentru o pungă cu bani”

Baronul Iulian Dumitrescu a încălcat controlul judiciar! IMAGINI-BOMBĂ de la ”ședința” din cafenea cu vicele Consiliului Județean Prahova