EXCLUSIV. Constantin Ionescu, directorul INFP: „Probabilitatea ca un cutremur similar celui din 1977 să se producă este mare. Bucureștiul este plin de clădiri vechi în grad seismic 1”
Constantin Ionescu, director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a explicat pentru GÂNDUL LIVE că probabilitatea producerii uni cutremur de dimensiunea celui din 1977 este destul de mare. Totodată, directorul INFP spune că Bucureștiul este un oraș vulnerabil din cauza clădirilor vechi încadrate în grad seismic 1.
Director INFP: „Recomandarea noastră este să fim pregătiți”
„Probabilitatea este una destul de mare să spunem așa. Dar nu se știe când va fi și cât de mare va fi următorul cutremur. În România se produc circa trei cutremure mari pe secol. Ultimul mare cutremur a fost în 1977, de 7.4 grade Richter, cel din 40 și 86. Revenind către secolul nostru nu avem elemente semnificative din punct de vedere seismic.Au produs numai panică și în rest nimic. Recomandarea noastră este să fim pregătiți, să se facă multă prevenție pentru ca populația să știe cum să se comporte în cazul unui cutremur mare, atunci când toată lumea este acasă și toată lumea este strânsă în anumite locuri”, explică Constantin Ionescu, directorul INFP, pentru GÂNDUL LIVE.
Bucureștiul în cazul unui cutremur similar ca cel din 1977
Bucureștiul poate fi vulnerabil mai ales datorită fondului construibil și consolidărilor care nu s-au făcut la Cutremurul din 1977 și cel din 86. Peste acele clădiri au mai trecut 3-4 cutremure importante. Centrul Bucureștiului este plin de clădiri vechi în grad seismic 1. Nu putem să știm exact care dintre aceste clădiri va fi mai mult sau mai puțin afectată. Trebuie să ne gândim la cei care locuiesc în clădirile acestea și în timp foarte scurt trebuie luate anumite măsuri”, a mai explicat directorul INFP, Constantin Ionescu.
Ce face INFP după producerea unui cutremur
„Imediat după ce s-a decis că este un cutremur, INFP generează mesaje către autorități cu parametrii cutremurului: data, ora, latitudinea, longitudinea, magnitudinea și adâncimea. Le transmitem informații despre cât de periculos a fost într-o anumită zonă, informațiile sunt transmise și către popoulație pe site-ul institutului, pe pagina de Facebook”, spune directorul Constantin Ionescu.