O nouă ediție incendiară Gândul LIVE cu Emma Zeicescu, vineri, începând cu ora 11,30 – pe Gândul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul nostru de YouTube.
EXCLUSIV Gândul LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2, a fost invitatul Emmei Zeicescu la ediția de Gândul LIVE de vineri. Declarațiile viceprimarului de sector sunt prezentate în LIVE TEXT mai jos:
Despre candidatura la Primăria Sectorului 2
Candidez din partea PNL. Am fost singurul înscris în cursa intenă. Săptămâna viitoare vor fi anunțați candidații PNL pentru sectoare, este clar că la sectorul 2 eu voi fi candidatul.
Avem foarte multe lucruri de făcut în sector: în primul rând reabilitarea blocurilor. Calitatea reabilitărilor a lăsat de dorit. Eu am reușit să reabilitez 600 de blocuri în acest mandat, față de 350 în toți anii primarului Onțanu.
Despre măsurile de prevenție anti-coronavirus din sectorul 2
Am avut un Comandament pentru situații de urgență, ieri dimineață – care conține și oameni de la instituții importante, mall-uri, magazine, antreprenori importanți care pot ajuta în situații de urgență. Propunerea mea a fost să ne axăm pe măsuri de prevenție care nu au cum să facă rău, să promovăm în toate instituțiile publice și private cu trafic intens măsurile venite de la Ministerul Sănătății și să le dotăm cu dezinfectanți.
Noi instalasem deja în școli, la începutul sezonului de gripă, dispense cu dezinfectanți și aparate de dezinfectare cu abur. Aveam cumpărate aceste lucruri. Am aplicat măsuri de prevenție. Dacă am face prevenție, ar fi mult mai ieftin decât să repari efectele negative. Nu am avut nicio școală închisă în sectorul 2.
Am încercat să îmi fac treaba cu pârghiile pe care le-am avut, am candidat și eu la funcția de primar în 2016, am încercat să fac cât a ținut de mine să se miște niște lucruri în sensul programului propus de mine în 2016. Am reușit să fac lucruri chiar cu un primar de la un alt partid.
Prin retrocedarea a peste 300 de hectare de teren, Onțanu a lăsat sectorul 2 fără terenuri publice pe care să poată fi construită o creșă, o grădiniță sau o parcare, spune Dan Cristian Popescu.
„Onțanu a fost primar aproape 4 mandate. Nu a terminat ultimul mandat pentru că a fost reținut de procuratură. A fost 16 ani primar și acest lucru își spune cuvântul. A tot fost reales pentru că dădea fasole cu cârnați, doctorate, grade militare și ce mai dădea dânsul. Ce îi reproșez eu lui Onțanu este că ne-a lăsat fără teren public în sector. Au plecat din administrarea sectorului 2 peste 300 de hectare de teren. Date prin diverse retrocedări, cu drepturi cumpărate, cu tot felul de artificii, pentru care a fost și reținut într-unul dintre cazuri.
La sectorul 2 nu mai găsim teren să facem o grădiniță, o creșă, parcări. Peste tot, printre blocuri, unde au găsit o bucată, le-au dat la retrocedări, au retrocedat tot. Nu știm dacă toate au fost retrocedate ilegal. Am transmis în 2016 toată arhiva retrocedărilor către DNA pentru a vedea tot ce s-a întâmplat acolo. Pare prea mult ca un sector să rămână fără terenuri publice, în afară de drumuri sau o parte dintre parcuri”, a declarat Dan Cristian Popescu la Gândul LIVE.
Dacă Onțanu s-ar înscrie în cursa pentru primăria de sector, nu ar mai avea nicio șansă în acest an, consideră Dan Cristian Popescu.
„Am auzit și eu că dl Onțanu ar intenționa să candideze, nu e o informație relevantă pentru alegerile de la sector. Și-a făcut un partid, are niște procese, nu urmăresc ce face dânsul. Oamenii aleg ce doresc, eu am arătat ce pot face, Onțanu a arătat în 16 ani ce nu a putut face, sau ce a făcut. Din sondaje, reiese că Onțanu nu reprezintă niciun pericol, nu are nicio șansă să câștige Primăria.
Noi am fost nevoiți să cumpărăm de la diverse persoane terenuri din curțile școlilor sau grădinițelor pentru a păstra curțile întregi. Vom fi obligați să facem expropieri pentru a face parcări sau parcuri, nu avem o altă variantă. Sigura șansă pentru dezvoltare va fi legată de expropiere”, a precizat Dan Cristian Popescu la Gândul LIVE.
Sectorul 2 are cel mai mare potențial de dezvoltare. Eu văd centrul Capitalei mutându-se către Barbu Văcărescu și Pipera. Pentru miile de tineri angajați la multinaționalele din Pipera avem mai multe proiecte, unele începute deja.
În zona Petricani, în dreapta, vrem să facem un parc și o parcare supraetajată de tip Park and Ride. Avem 8 hectare ale Ministerului Agriculturii și alte 8 hectare nefolosite ale Primăriei Capitalei, este esențială o parcare în această zonă. Se poate face și un parc foarte mare, pentru concerte și alte evenimente.
Se poate face legătura cu inima cartierului Pipera, zona metroului. La metroul din Pipera am demarat de doi ani un proiect prin care să trecem stația de metrou la Primăria sectorului 2, ca să modernizăm stația, Am discutat cu proprietari de clădiri din zonă, vrem să facem tuneluri de la metrou până la clădirile din zonă, tuneluri pietonale de 70-80 metri. Cei care ies afară nu mai stau la coadă, sunt uși foarte înguste. Pe vremuri era capăt de traseu, acum este a doua stație de metrou ca trafic de călători,
Am introdus în PUZ-ul sectorului o străoungere oblică, o bandă din Pompeiu spre Barbu Văcărescu care va fluidiza foarte mult circulația dinspre Bd. Pompeiu spre Văcărescu.
Se va introduce sens unic pe George Constantinescu, nu mai lăsăm mașinile să parcheze acolo, la momentul deschiderii Fabricii de Glucoză în luna mai. Se va fluidiza circulația în zonă.
Mi-am propus și asfatarea și terminarea juridică a circa 40 de străzi din zonă, dar care au încă chestiuni juridice de rezolvat. Străzi care fac legături între Pipera, Pompeiu și Barbu Văcărescu.
Problema în zona Pipera a fost aceea că administrația publică nu a fost la nivelul investitorilor privați. Aceștia au mers cu viteză, iar administrația cu o viteză în urmă sau deloc. De aici decalajul între infrastructură și construcțiile din zonă.
Despre gardurile separatoare din trafic
Gardurile de separare ale doamnei Firea sunt o soluție care nu a fost înțeleasă până la capăt de doamna Firea. Are sens această separare când ai frecvență mare a transportului public. Dacă vin tramvaie din 3 în 3 minute, are sens, dar nu dacă vin la 15 minute. Altfel ții o bandă goală degeaba.
Vă dau exemplul din Istanbul, acolo tramvaiele vin unul după altul. Dacă tramvaiele vin rar și merg încet, nu au sens separatoarele. Are sens dacă dai flux mare de mijloace de transport în comun. Dezavantaj: nu poți curăța spațiul din interior, în plus ai luat din spațiul benzilor de circulație.
Altă soluție pe care doamna Firea nua înțeles-o este parcarea de tip Park and Ride. Trebui puse acolo unde se plătește parcarea. Altfel nu are sens. De ce să parchez aici cu bani dacă pot parca gratis în centru.
Scăpăm de parcangii din sector prin plata parcărilor. Banii trebuie să mearg la bugetul public.
Avem 15 școli modernizate în sector care se pot compara cu orice școală din lume
Am reușit să impun proiecte, chiar cu o majoritate de consiliu din alt partid. Cum: am avut proiecte foarte clare. Prima mea propunere a fost: transparența totală, totul să fie public pe site. La început juridicul și oamenii de la tehnic mi-au spus că e imposibil. Propunerea în Consiliu a trecut în unanimitate, nimeni nu a avut curaj să voteze împotrivă. Apoi am primit chiar un premiu pentru asta, iar guvernarea PSD m-a trimis la un eveniment extern ca model de bună practică.
Apoi am propus modernizarea școlilor, avem 15 școli deja care se pot compara cu orice școală din lume. Totul este nou. Am renunțat la materiale ieftine, avem parchet de rășină pe jos în sălile de clasă… Am avut în vedere și prevenția.
Voi construi stadionul Dinamo. Am avut un demers de peste 2 ani, nu am ținut să-l facem noi din banii Primăriei, dar am văzut că nicio instituție a statului nu se preocupă de acest lucru. Suntem în procedură de trecere a acestui stadion la primăria sectorului 2, am discutat și cu ministrul Vela și cu premierul Orban și dânșii vor să susțină acest demers, să trecem stadionul la sectorul 2. Avem bani de la CNI și de la bugetul public, vom face un stadion nou în 3 ani. Sper să fie folosit nu doar când sunt meciuri de fotbal, ci la tot felul de evenimente, la intrare să fie o parcare foarte mare pentru întreaga zonă. Trebui să fie un parc multifuncțional, și pentru evenimente, și pentru petrecerea timpului liber. E nevoie de o zonă modernă pentru sport în Sectorul 2.
Nu sunt adeptul investiției publice în zona privată, ci doar în infrastuctura sportivă și în sportul de masă pentru copii, nu aș finanța un club sportiv, chiar dacă sunt fan Dinamo.