Psihologul Keren Rosner a oferit sfaturi specializate la GÂNDUL LIVE pentru cei care se simt copleșiți de autoizolarea determinată de criza de coronavirus.
„Disperarea nu face altceva decât să te țină într-o stare în care nu poți să gândești. Trebuie să ne adaptăm, să așteptăm, acestea sunt cuvintele cheie. Trebuie să trecem prin etapele schimbării: de negare, de revoltă, acum încercăm să ne adaptăm.
Cât timp nu pot să schimbe realitatea, doar metoda de disciplină are succes. Emoția predomină, este întreținută, de conversațiile pe care le avem.
Vă dau exemplu: Ce am făcut eu – Le-am zis prietenilor care îmi trimiteau tot felul de mesaje le-am zis că refuz să vorbesc despre acest subiect, al coronavirusului. Mă informez de două ori pe zi din surse foarte sigure, dar în rest îmi văd de viața mea. Pot să profit să fac lucruri pe care le-am amânat, pentru că am fost angrenată în acest vârtej al vieții. E un popas în care putem sta cu familia, cu copiii, prietenii, să discutăm la telefon, dar nu despre acest subiect.
E un moment în care putem să învățăm lucruri noi. Internetul e un aliat al nostru în acest moment. E un aliat pentru că putem să învățăm cu ajutorul lui.
Grija de coronavirus nu ne face viața mai bună, nu schimbă nimic. Dacă încercăm să ne adaptăm la această situație temporară, vom trece mai ușor peste ea.
Ar trebui ca persoanele care cred că trăim o perioadă palpitantă să renunțe la acest joc. De la a învăța să dansezi, până la a tricota, poți face totul acasă, dar nu neglijând total tot ce se întâmplă.
Există o limită a precauției. La nivel mental, dacă gândurile sunt spre acest subiect, emoțiile vor fi de frică, disperare.
Dacă ne gândim la a face ceva, un comportament, ne va fi mai bine”, a declarat Keren Rosner la GÂNDUL LIVE.