EXCLUSIV | Perspectiva traseelor lui Moș Crăciun. Cum se rezolvă supraaglomerarea traficului. Cms. șef. Valentin Ioniță: “Suntem pe un drum bun!”
This browser does not support the video element.
Trafic infernal, cozi la intersecții, șoferi începători, cu instructori lângă ei pe marile artere la ore de vârf, șoferi băuți sau teribiliști, unii frenetici, alții drogați și periculoși. Acesta este tabloul traficului din România și al unei supraaglomerări care a ajuns aproape imposibil de suportat mai ales acum, în preajma sărbătorilor, când toată lumea e cuprinsă de frenezia cumpărăturilor fără număr și a cadourilor fără limite. Despre accidente și alte încălcări ale unei legislații încă lipsită de duritate, îmbunătățirile preconizate în sistemul rutier și despre proiectele pentru anul 2024 a vorbit, în detaliu, la Gândul Exclusiv, adjunctul Direcției de Poliție Rutieră, comisar șef Valentin Ioniță.
Îmbunătățirea traficului prin sisteme automate în marile agomerații urbane
Supraaglomerarea traficului urban este o problemă care ar putea fi rezolvată pe viitor, a declarat, la Gândul Exclusiv, cms. șef Valentin Ioniță, dar soluția se află la administratorul drumului public al drumurilor.
“Perspectiva traseelor lui Moș Crăciun este cea pe care și copiii și-o doresc de altfel și este o lună care, așa cum ați punctat și dumneavoastră, o lună a cadourilor. Ar trebui să fie din punct de vedere al bucuriei care cu care vine această lună, să fie un traseu între magazinele de jucării, de dulciuri și casele copiilor, unde sunt bine așteptate aceste cadouri. Din perspectiva traficului rutier, dacă este să mă întrebați, Poliția Rutieră, ca de obicei, își face datoria și consider că suntem acolo unde cetățeanul are nevoie de noi, atât pentru creșterea măsurilor de siguranță rutieră, cât și pentru creșterea gradului de fluență a traficului rutier.
Ce înseamnă fluență a traficului rutier în aceste condiții? Dacă este să abordăm această latură care e destul de complexă putem să menționăm mai multe chestiuni care ar putea fi îmbunătățite într-adevăr și prin sisteme automate de gestionare a traficului rutier de care am avea nevoie în tot ceea ce ține de marile aglomerații urbane. Am putea să vorbim aici de soluții constructive de trafic, diferențe, pasaje, diferențe de nivel, care ar, să zicem așa, diminua sau a elimina punctele de conflict de prioritate la nivelul conducătorilor auto și automat ar crea o fluență mult mai mare prin acele info-intersecții care creează ambuteiaje.
Dacă mă întrebați pe mine, din perspectiva Poliției Rutiere, nu putem să le creăm noi. Așa că aceste sisteme ar trebui gândite și făcute de către administratorul drumului public, care este cel care administrează această rețea rutieră.
Ministerul Transporturilor este unul dintre actori, pentru că da, prin Compania de Administrare a Infrastructuri Rutiere administrează partea de drumuri, ceea ce ține de drumuri naționale și autostrăzi. Pe partea de drumuri, străzi și tot ce ține de drumuri județene intră alte administrații locale”, spune Valentin Ioniță.
Statistica la zi privind numărul accidentelor. Mai puțini morți din accidente în 2023 decât în 2022!
Situația accidentelor de tot felul, începând de la cele soldate cu avarii până la cele grave, cu morți și răniți, este una dintre problemele pe care Poliția Rutieră le are în permanență în radarul managementului și fiecare final de an vine cu o analiză atentă a acestor evenimente nedorite.
“Este o statistică care confirmă oarecum eforturile noastre. Chiar și o persoană decedată contează în economia acestei situații. Putem să vă spunem că avem undeva la 3.742 de accidente rutiere grave la 10 luni în situația noastră, ceea ce se constată o îmbunătățire, o reducere de la 3.878. În scădere, față de perioada similară a anului 2022, adică vorbim de 10 luni 2022”.
Conform datelor Poliției Rutiere, vestea bună a anului 2023 este că, pe primele 10 luni, există o scădere a numărului de morți din accidente.
“Avem 1.261 la 10 luni persoane decedate din accidente rutiere, un minus față de 1.348 pe care l-am avut anul trecut. În prezent ne apropiem de un minus 100 de persoane decedate pe drumurile publice. Nu este o cifră cu care poți să te lauzi, dar este o statistică care ne determină și ne confirmă că suntem într-adevăr pe un drum bun.
Sunt foarte mulți factori și cred că e foarte complex fenomenul ca să putem să-l catalogăm doar ca o schimbare de mentalitate. Dar putem să spunem că și societatea civilă și în general conducătorii auto își pun amprenta asupra acestui fenomen, a siguranței rutiere”, a explicat adjunctul Direcției de Poliție Rutieră.
32.000 de accidente cu avarii și noua bază de date
La Direcția de Poliție Rutieră există un nou sistem implementat din luna mai a acestui an, fiind realizate până acum doar analize ce privesc accidentele soldate cu victime. Cms. șef Ioniță afirmă că acest sistem nou va indica locurile sensibile unde se vor produce și acidente soldate doar cu avarii.
“Avem undeva la aproximativ 32.000 de accidente soldate numai cu avarii începând cu luna mai, avem această situație informatică în format electronic pentru că am dezvoltat un sistem care poate să proceseze, să țină la comun toate aceste date. Este vorba de o bază de date prin intermediul căreia putem să scoatem procese verbale automat și să soluționăm aceste accidente în mod automat. Este un sistem care vine ca un plus valoare pentru tot ce înseamnă zona asta de, să zicem, cercetare-accidente, pentru că da, este o bază date care ne va furniza analize, statistici și ne va indica locurile sensibile cu adevărat de producere a acestor accidente soldate numai cu avarii.
În prezent îl utilizăm, o să scoatem aceste analize și vom face toate demersurile posibile și ceea ce ține de Poliția Rutieră să reglementăm. Este implementat din luna mai a anului 2023 acest sistem, deci este nou-nouț, relativ nou. Momentan, în bază au fost făcute analize doar în ceea ce ține zona de date unde sunt accidente soldate cu victime. Acolo s-a pus un accent foarte mare, se va pune accent și pe această zonă, pentru că este o zonă foarte importantă care, așa cum spuneam, pe lângă persoane și pe lângă multe altele, se produc prejudicii materiale care sunt de multe ori decontate inclusiv de întreaga societate, chiar și prin creșterea cuantumului poliței de asigurare RCA”, mai spune Valentin Ioniță.
Informatizarea, una dintre țintele managementului rutier
La nivelul Direcției de Poliție Rutieră se folosește, actualmente, un registru unic în privința tuturor mecanismelor prin care se derulează supravegherea rutieră. Detalii despre modul cum funcționează acest registru au fost date de către adjunctul Direcției, la Gândul Exclusiv.
“Într-adevăr, din punct de vedere al informatizării și digitalizării Poliției Rutiere urmează în perioada imediat următoare, să zic, ca să spun așa, să utilizăm mai multe dashboard-uri, mai multe sisteme de analiză mixtă între mai multe baze de date. Folosim și softuri de analize geospațială, care, la rândul lor, ne asigură oarece conectivitate între aceste baze de date. Și sperăm că o să scoatem din ce în ce mai mult analize care vor duce la niște concluzii concrete care să ducă la la creșterea gradului de siguranță rutieră și, așa cum spuneam, și la gradul de fluență în trafic. Să presupunem că o anumită zonă ne arată că există riscul de a produce accidente prin efectuarea manevrei de viraj stânga.
Asta ca un exemplu față de dumneavoastră. În zona aceasta, să zicem, alerta bazei de date, această concluzie care ar putea să rezulte din baza de date ne-ar putea determina să solicităm administratorul drumului sau chiar noi să instituim anumite măsuri de restricționare a traficului pentru virajul stânga într-o anumită locație. Asta ar fi în concret, asta ar îmbunătăți poate și fluența și siguranța traficului”, a declarat reprezentantul Poliției Rutiere.
Cât de bună mai este actuala semaforizare și ce trebuie schimbat
La începutul acestui an, primarul Nicușor Dan a anunțat că a semnat contractele de finanțare prin PNRR pentru modernizarea și extinderea Sistemului de Semaforizare Inteligentă din Capitală (BTMS). Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 25 milioane de euro, din care fonduri nerambursabile 12,5 milioane euro. Touși, mai trebuie să treacă destul timp, pentru că acest nou sistem de semaforizare va fi extins și modernizat în patru etape. Cms.șef Ioniță a explicat la Gândul Exclusiv ce așteptări sunt de la această updatare a semaforizării în viitor.
“Da, se impun, așa cum spuneam mai devreme, sisteme inteligente de monitorizare a traficului și de control al acestuia. Sub aspectul faptului că semafoarele ar trebui să citească cumva volumul de trafic pe brațele intersecției.
Da, cum ne-a arătat, de altfel, evoluția în tot ce înseamnă partea de sistematizare rutieră, ar trebui să citească și ar trebui să declanșeze această undă verde pe traseul de avans al celui care merge pe direcția înainte și, de ce nu, să colaboreze cu toate semafoarele din traversul celui care merge pe direcția de avans. Deci, sistemul de semaforizare n-ar trebui doar să fie, să zicem, reglat de niște specialiști și ar trebui să se adapteze în dinamică și să țină cont și inclusiv de celelalte intersecții (…)
Ce pot eu să vă spun este că semaforul, prin natura lui, este un element care ar trebui să ajute atât din punct de siguranțe rutiere, cât și din punct de vedere al fluenței traficului. Aceste dispozitive electronice ar trebui să meargă în sisteme automate și ar trebui să fie o sincronizare dată de, să zicem, poate o inteligență artificială care să ajute cu adevărat partea de fluență a traficului, pentru că, da, intervenția umană sau ceea ce să este în prezent ar trebui îmbunătățit.
Sunt softuri dedicate care asta fac în sisteme informatice. Sunt sisteme informatice care pot programa o serie de intersecții semaforizate, care ar putea să producă acea fluență de care aveți nevoie”, a explicat Valentin Ioniță.
Urmăriți interviul integral:
CITIȚI ȘI: