Aproape 1.000 de obuze din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite de geniști pe lotul Buzău – Focșani al Autostrăzii Moldova, cunoscută ca A7, zona fiind cunoscută pentru depozitele de muniție din cea de-a doua conflagrație mondială. Specialiștii spun că nu sunt probleme cu recuperarea lor, detonarea urmând să se facă la fața locului.
Muniția neexplodată din Al Doilea Război Mondială au fost descoperite în mai multe puncte de pe lotul Buzău – Focșani al A7, construit de compania lui Dorinel Umbrărescu.
“Se știa că în acele zone au fost depozite de muniții și au fost chemați geniștii, care au adunat proiectilele și le-au depozitat în condiții de maximă siguranță”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Acesta a adăugat că arsenalul descoperit nu a fost transportat într-un poligon pentru a fi detonat.
“Detonarea se va face la fața locului, respectându-se toate normele de siguranță. Au fost distruse deja o parte dintre proiectile și se va continua operațiunea, controlat, în cantități mai mici, toată săptămâna”, a detaliat Alin Șerbănescu.
Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructură, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că este posibil ca arsenalul să fie mult mai mare.
“Nu m-ar mira dacă ar fi găsite și mai multe. Nu este însă nicio problemă. Deminarea e o procedură standard banală, care nu generează întârzieri. Bine, evident că durează și ea un interval de timp, dar nu este un factor care să blocheze șantierul”, a precizat Ionuț Curea.
Tronsonul de autostrada Buzău – Focșani are aproape 83 de kilometri și este împărțit în patru loturi. Loturile de lângă orașele capitală de județ, 1 și 4 (centurile ocolitoare), au termen de finalizare în august 2024, iar cele de mijloc, 2 și 3, în aprilie 2025.
Primii kilometri de asfalt au fost așternuți pe A7 în apropiere de Râmnicu Sărat. Autostrada Moldovei este finanțată din fonduri PNRR, iar companiile controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu au câștigat licitații pentru construirea a 255 de kilometri.
CITEȘTE ȘI: