Orice Guvern își dorește ca Fiscul să fie puternic precum temutul Internal Revenue Service (IRS), Agenția de Administrare Fiscală a SUA de care nu a scăpat nici Al Capone, pentru a elimina evaziunea fiscală și a aduce la buget fondurile necesare funcționării statului. România este de mai mulți ani în coada clasamentului european la colectarea taxelor, dar președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că instituția se află într-un proces de modernizare și, în cel mult trei ani, poate deveni unul dintre cele mai importante fiscuri din Europa.
Lucian Heiuș a precizat că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite, dintre care una esențială, dincolo de digitalizare, care a devenit ”o marotă”.
“Noi suntem într-un plin proces de modernizare. Eu nu vorbesc strict doar de digitalizare, pentru că deja digitalizarea a devenit o marotă, peste tot vorbim numai de digitalizare. Eu prefer să vorbesc despre Agenție ca aflându-se într-un amplu proces de modernizare, iar partea de digitalizare este un element dintr-un ansamblu pe care vrem să-l schimbăm și vrem să-l implementăm în cadrul ANAF.
Eu cred că într-un orizont de timp de cel mult trei ani de zile, Fiscul din România va ajunge să fie unul dintre cele mai performante fiscuri din Europa”, a spus președintele ANAF.
Lucian Heiuș a subliniat că, pentru a scoate Fiscul românesc din coada clasamentelor europene la încasările de taxe, este important ca factorul politic să nu influențeze procesul de modernizare
“Dacă lucrurile vor merge normal, așa cum am stabilit planurile, dacă influența factorului politic nu va perturba acest mecanism, pe care noi l-am pornit, dacă va exista o continuitate a ideilor și a liniilor pe care le-am trasat în ultima perioadă, fără nicio reținere spun că, în cel mult trei ani, ANAF va fi una din cele mai performante agenții fiscale din Europa“, a explicat Lucian Heiuș.
Conform președintelui ANAF, deși Agenția Națională de Administrare Fiscală are alocate peste 22.000 de posturi, doar 11.000 de angajați lucrează efectiv în inspecție fiscală și colectarea veniturilor.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: