România poate evolua, în perioada următoare, în domeniul asistenței medicale, accesului la tratament și al serviciilor din domeniul sanitar, dacă va urmări subiectele europene și va folosi oportunitățile de finanțare și banii europeni. În plus, trebuie să implementeze corect legislația, iar cu inspirație din modele de bune practici poate reduce decalajele, chiar dacă nu foarte repede și eficient.
Afirmațiile îi aparțin europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), și au fost făcute în cadrul Conferinței Gândul Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României.
“Cred că a pune România și ce avem de făcut în context european este foarte potrivit – e adevărat că nu putem reduce decalajele atât de repede și atât de eficient precum ne-am dori, dar cu siguranță, urmărind subiectele europene, folosind oportunitățile de finanțare, bani europeni și apoi, evident, implementând corect legislația de la nivel european, plus inspirându-ne din modele de bune practici, atunci când vorbim de asistența medicală în privat sau asigurări private de sănătate, România poate evolua în perioada imediat următoare”, a declarat Cristian Bușoi.
Iar pentru ca țara noastră să aibă un plan de acțiune la nivel european, mizând pe experiența și expertiza companiilor farmaceutice și a operatorilor privați prezenți la evenimentul Gândul, europarlamentarul le-a propus ca ideile să fie trimise, iar apoi să devină parte a unui plan de acțiune al țării noastre la nivel european.
“În acest moment avem două pachete legislative care sunt extrem de importante și au suscitat interesul, mai ales în ceea ce privește zona de companii farmaceutice inovative, dar și generice.
Mă refer în primul rând, evident, la pachetul farma, cu care am avut ocazia să discut și despre care poate vom discuta puțin mai mult la Bruxelles, pentru că aș vrea să invit pe cineva de la Comisia Europeană care să poată răspunde și la întrebări mai tehnice, plus colegii raportori.
Vedem cine va fi disponibil, nu va fi încheiat până la alegeri pachetul, dar cred că Parlamentul European își va defini o poziție prin vot înainte de alegerile europarlamentare, urmând ca apoi – pe președinția ungară, spre a doua parte a semestrului doi – să înceapă trilogurile de negociere, să avem o legislație nouă, care, sigur, să eficientizeze Agenția Europeană a Medicamentului, să ofere niște încurajări, insetting-uri mai clare și să aducă mai multă inovație către pacienți, evident, să reducă penuria de medicamente și să genereze o reducere a dependenței față de țări din afara Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul Cristian Bușoi.
A doua, care este mai înaintată, dar este importantă mai ales în ceea ce privește accesul la date și mai ales pentru cei care fac studii clinice. Europe Health Data Space – am luat și am preluat o parte din propunere, de amendamente ale colegilor din România, s-au centralizat la nivel european.
Europarlamentarul Cristian Bușoi
Inițiativele de politici publice sunt parte esențială a evoluției , deoarece la nivel european legislația este armonizată, iar deciziile se iau în statele membre.
“În rest sunt recomandări și aici și așteptăm, cea legată de vaccinurile în cancerele preventive, strategia privind sănătatea mintală și sigur, partea de tobacco, nu e interes neapărat pentru discuția noastră de astăzi.
Este de interes pentru noi că trebuie să reducem numărul de cancere, inclusiv să descurajăm fumatul sau având niște reguli foarte clare, dar care a fost puțin amânată. Părerea mea este că va începe după alegerile de anul viitor”, a adăugat europrelamentarul.
Cât privește fondurile europene, Cristian Bușoi consideră că ar fi trebui prevăzută finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru operatorii private din domeniul medical.
“Cred că a fost un lucru incorect să nu se prindă și furnizorii privați de sănătate, spitalele private cred că ar fi fost corect. Evident, putea fi o axă separateă, poate nevoile-s mai mici, spitalele sunt mai moderne, dar e o discriminare destul de incorectă. Am mai discutat cu Fhadi, cu dl. Andronescu, cu Raluca. Cred că acum e un pic târziu să mai putem modifica ceva.
Nu cred că așa este un pic târziu. Programele sunt destul de avansate, dar evident vor urma și alte programe în perioada următoare”, a afirmat președintele ITRE.
Timpul trece foarte repede și cred că ar trebui pregătit din timp un cadrul în care România să ceară Comisii Europene permisiunea ca să folosească o parte din banii europeni din fondurile de coeziune pentru a invest pentru a oferi și spitalelor private posibilitatea de a își face anumite dotări sau de a-și îmbunătăți infrastructura.
Cristian Bușoi
Ca și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Cristian Bușoi a vorbit despre cum poate fi crescută calitatea serviciilor medicale în condițiile unui buget limitat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cofinanțarea prin asigurări medicale private ar fi o soluție, însă modelul trebuie bine ales.
“S-a vorbit mult de asigurările private de sănătate. Sunt total de acord cu domnul ministru. S-ar bucura foarte mult și domnul Baciu, dar pe lângă cele 59, poate 60 și de miliarde anul viitor, buget consistent față de acum 10 ani, când eram președintele Casei.
Evident, bugetul este mult, mult mai mare, dar și lucrurile s-au schimbat și, evident, cheltuielile sunt diferite. Să mai fie o componentă de bani privați de asigurări private, plus abonamente care să aducă surse suplimentare de finanțare. Dar sunt total de acord cu domnul Andronescu. Sistemul actual are niște limitări. Nu poți, atâta timp cât tu oferi, teoretic, toate serviciile medicale din asigurarea publică, să generezi o adevărată piață pentru asigurări private”, a explicat Cristian Bușoi.
Avem modele europene. Noi ne-am tot uitat, de-a lungul istoriei, la Franța, locuind o parte din săptămână în Belgia, am putut vedea puțin și modelul belgian, Germania este puțin diferită. Cât timp pentru o parte din serviciile medicale nu introduci ca și coplată asigurările private – nu vorbim de programele naționale de cancer, de dializă, de radioterapie, lucrurile acestea, evident chiar și în țări bogate ca și Franța sau Belgia sunt acoperite 100%, dar spitalizările și evident, aici spunea și domnul Chreich, ar fi și un control – dar dacă asiguratorii privați ar plăti 10-15% dintr-un cost ar mai fi un filtru în afară de filtrul Casei de Sănătate Naționale și București, care să vadă cât de justificate sunt anumite internări, fără să afectăm bugetele neapărat.
Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE)
Partenerii Conferinței Gândul Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, Astra Zeneca, MSD, Roche Romania, B.Braun Romania.