EXCLUSIV VIDEO | Cristian Bușoi: ”România are nevoie de o STRATEGIE, atât pentru atingerea unor obiective majore, cât și pentru unele punctuale”

Publicat: 25/10/2023, 12:03
Actualizat: 25/10/2023, 12:08

România are nevoie de o strategie, atât pentru atingerea unor obiective majore, cât și pentru unele punctuale, pe care să le poată impune în viitorul Parlament European. Deja, companiile statului român, asemeni multinaționalelor, au început să se conecteze cu politica europeană.

Dovada conlucrării europarlamentarilor români cu companiile energetice din țara noastră, la presiunea reprezentanților țării noastre, PE a adoptat un amendament legislativ legat de stocarea de CO2, a anunțat, la Gândul Energy Now 2023, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie.

“Vestea bună este că pe stocarea de CO2, obligatorie pentru producătorii de petrol și gaz și afectează tare și Romgazul, și OMV Petrom, s-a adăugat și la presiunea noastră o sintagmă – că nu e obligatorie, în cazul în care soluțiile de piață nu sunt la dispoziția… și atunci va fi o chestiune în care se va da un insentif.

Dacă statul român va dori să dea producătorilor un sprijin, inclusiv sub formă de ajutor de stat, să-și construiască capacități de stocare, în regulă, dacă nu, nu ne va putea da nimeni nici o sancțiune că n-am făcut lucrul acesta”, a precizat europarlamentarul român.

Conform lui Cristian Bușoi, a existat constat un dialog cu mariile companii energetice, tocmai pentru a găsi soluții la problemele ridicate, iar interesele României să poată fie apărate în raport cu instituțiile europene.

De-a lungul timpului, aproape în relația cu fiecare stakeholder important din industrie, au apărut subiecte, unele dificil sau aproape imposibil de rezolvat, altele care au fost, au putut fi gestionate.

Dar, dincolo de strategia extrem de importantă de care avem nevoie, poate facem și o strategie mai mică și mai punctuală de interesele României în raport cu instituțiile europene”, a precizat președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.

Miza României: Pactul Industrial

O altă miză a României este construirea unui Pact Industrial, care deja se pregătește la nivel european.

“Am avut o lungă conversație cu comisarul Franței, cu Thierry Breton, care vorbește din ce în ce mai mult și mai articulat și, evident, trebuie să îl susținem cu tot ceea ce putem, că pe lângă Green Deal, trebuie să construim și un Industrial Deal, trebuie să construim un pact pentru industrie, pentru că altfel o bună parte din industriile europene vor pleca și prețul la electricitate, felul în care funcționează sistemele energetice, evitarea unor dezechilibre înseamnă foarte mult în competitivitatea industriei europene.

Deci avem marea miză și trebuie să vedem ce impact există pe România și unde trebuie să facem niște sacrificii. Și aici, evident, partea de cărbune trebuie să știm când o închidem, dar cred că toată lumea înțelege că trebuie să o închidem la un moment dat”, a mai afirmat europarlamentarul.

Avem subiecte punctuale pe anumite acte legislative care pot dezechilibra sau pot să creeze anumite probleme serioase unor companii din România. Și am amintit partea de emisii de metan, partea cu stocarea de CO2 și oportunități care pot fi folosite mai bine și cum vom implementa cât mai bine anumite lucruri care s-au decis deja. De exemplu, e directiva privind energia regenerabilă, care reprezintă o extraordinară oportunitate de a mai reduce din partea birocratică.

”Nu e suficientă determinarea, trebuie să aibă și resursa umană la dispoziție”

Exemplu dat de europarlamentarul Cristian Bușoi a fost legat de energia din surse regenerabile, la care statele membre sunt obligate la noi targeturi dar și la simplificarea avizării proiectelor.

“Noi trebuie să facem o presiune, se întâmplă la timp, să se întâmple corect și să fie cu adevărat translatate în oportunități de investiții și de bunăstare, de creștere economică, de creștere, de competitivitate. La fel, eficiența energetică și alte acte nor normative legislative care au fost deja adoptate și, evident, marea oportunitate a fondurilor europene.

Aici am văzut o determinare foarte mare din partea domnului ministru, a echipei de la minister. Nu e suficientă determinarea, trebuie să aibă și resursa umană la dispoziție, trebuie să fie și o capacitate de cheltuire a banilor la nivelul agenților economici, marii jucători Transelectrica, Transgaz, distribuitorii regionali ș.a.m.d.”, a explicat europarlamentarul liberal.

”Înțelegem nevoia de a decarboniza sistemul de energie, cum o facem, care este justul echilibru?”

Cristian Bușoi consideră că în monitorizarea subiectelor europene trebuie să existe o anumită coordonare. Dacă până acum companiile-mamă ale unor companii care activează și în țara noastră s-au dovedit puternice și foarte active, la Buxelles, și companiile statului român au început să se conecteze.

“Am lucrat foarte bine cu echipa Enel, am lucrat foarte bine cu echipa ENGIE, care nu urmărește doar România, este, mă rog, echipa de acolo care urmărește toată legislația, pentru că există o prezență în mai multe țări europene și văd din ce în ce mai mult și companiile românești, deținute de statul român, să zicem așa, Romgaz, Electrica, Transelectrica, Transgaz, interesate și conectate cu ceea ce se întâmplă acolo și cum am putea să folosim cât mai mult prezența noastră în Uniunea Europeană”, a explicat Bușoi.

Iar alegerile de anul viitor și noua componență a Parlamentului European pot fi benefice României.

“E momentul potrivit să ne articulăm o strategie de la obiectivele mari până la chestiuni foarte punctuale și împreună, coordonându-ne, pentru că în general am văzut că nu sunt chestiuni, nu sunt foarte multe chestiuni care să genereze contradicții sau conflicte de interese între companiile românești. Cu toții vrem să folosim banii europeni și oportunități le finanțare. Cu toții înțelegem nevoia de a decarboniza sistemul de energie, cum o facem, care este justul echilibru?

Cu toții înțelegem că anumite exagerări pe anumite zone pot să dezechilibreze întregul sistem. Deci, eu cred că cei 10-15 mari jucători din sistemul energetic românesc, partea de industrie, mai bine conectați la mediu politic de la Bruxelles și din România, putem fi mult, mult mai articulați și putem folosi mai bine oportunitățile de acolo. Și noi vă stăm la expoziție”, a mai spus europarlamentarul Cristian Bușoi.

Există oameni cu experiență. Evident, în afară de mine, ca președinte al Comisiei de Industrie și Energie, sunt doi colegi cu multă experiență Dan Nica, care e coordonatorul grupului socialist în comisie, și fostul premier Mihai Tudose. Mai este dl. Marinescu, care e în comisia TRAN, dar și în comisiile ENVI și ITRE și nu doar cei specializați sau cei care sunt în aceste comisii. Atunci când a fost nevoie să facem toți front comun pentru taxonomie, toată echipa de europarlamentari au făcut acest lucru și mai pot fi și alte exemple, prin urmare, iar de reprezentanți nu mai vorbim. Evident, ministrul de externe a fost fostul nostru ambasador Iulia Matei, dna. Staicu și sigur, echipa de acolo, de la reprezentant, Ionuț Pogea cred că toți cei care au avut ceva de comunicat au văzut toată deschiderea. Da, evident, nu se poate face fără o coordonare.

Europarlamentarul Cristian Bușoi

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?