Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, consideră că ținta de venituri stabilită prin Legea bugetului de stat pentru 2023 este una ambițioasă, mai ales că există o serie de factori externi care afectează economia României. Deși toate instituțiile pot funcționa de la 1 ianuarie în baza noului bugetul de stat aprobat și publicat în Monitorul Oficial, anul 2023 va fi unul dificil, spune președintele ANAF, într-un interviu la GÂNDUL EXCVLUSIV.
“Ținta de venituri care a fost aprobată prin legea bugetară este o țintă foarte ambițioasă. Există premise, cel puțin la nivel teoretic, să fie atinse, dar există și riscuri pe care noi le-am identificat, care pot să ducă la perturbarea atingerii acestor ținte.
Avem un război la porțile României, avem o mare criză energetică, avem o criză economică în toată Europa și în toată lumea, care creează niște factori externi mediului de afaceri românesc și care nu pot să fie influențate de orice decizie pe care ai luat-o la nivelul României.
Trebuie să luăm decizii – și aici mă gândesc la Parlament, la Guvern -, să se creeze niște mecanisme de sprijin a sectoarelor economice din România care o să fie cel mai greu afectate, de greutățile care vor urma anul viitor. Trebuie făcut acest lucru”, a spus Lucian Heiuș.
Președintele ANAF a lansat și un avertisment pentru cei care vor să speculeze această perioadă de criză, într-un an dificil cum va fi 2023.
În același timp, tot teoria ne spune că în perioade de crize apar și mulți, să zicem, speculanți ai crizei, care încearcă să obțină foloase necuvenite, neplătindu-și impozitele și taxele. Și aici vine rolul nostru, să acționăm, să identificăm și să oprim această tendință care există natural de sute de ani – întotdeauna când este o criză, este un război, apar și acele persoane care încearcă să încalce legea.
Da, va fi un an greu, în care toți trebuie să fim foarte atenți, foarte aplecați – să înțeleagă toată lumea, și aici mă refer la toți cei care decid la un moment dat soarta României – pe problemele cu care se confruntă mediul economic românesc”, a mai spus Lucian Heiuș.
Președintele ANAF crede că dialogul este singura soluție pentru a asigura la buget veniturile previzionate.
“Trebuie să le identificăm corect (n.red. – problemele), să existe un permanent dialog între stat și mediul privat, pentru a putea veni în întâmpinarea lor și să treacă ușor prin aceste crize succesive în care ne aflăm. Dar, pe de altă parte, trebuie să și asigure veniturile necesare ca statul să funcționeze. Trebuie să înțelegem că doar împreună putem să trecem și această trecere trebuie să fie cu cât mai puține influențe negative”, a adăugat Lucian Heiuș.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: