Cu întârzieri și extinderi ale perioadelor contractuale, de anul viitor se va putea circula pe porțiuni din Autostrada Moldovei A7, primele care ar trebui să fie “livrate” de constructori fiind cele de pe loturile Ploiești – Buzău. Problemele, oricât de mari sunt, ar trebui finalizate până în vară, iar apoi să se treacă serios la treabă, a spus Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV.
“Știm, sunt probleme cu gropile de umplutură care au pământ, care nu poate să fie pus pe autostradă pentru că nu ține. Nu putem să punem ca umplutură pe autostradă orice fel de pământ. Chiar dacă o tratăm cu diverse lucruri, nu ține, trebuie să aibă anumite caracteristici, de capacitate portantă, fisurare, granulometrie, o nebunie întreagă, chiar trebuie să mergi la facultate să faci drumuri, nu e așa o bagatelă”, a explicat Ionuț Ciurea.
O altă problemă care împiedică lucrările sunt siturile arheologice.
“Avem în continuare așa-zise blocaje, depinde cum privești, cu siturile arheologice. Da, avem o țară cu multă istorie, când facem drumuri mai peste tot, mai ales în zona asta, mai peste tot găsim tot felul de oale și ulcele. Trebuie să le scoatem de acolo și să le ducem la muzeu. Bineînțeles, trebuie să tratăm istoria cu respect și cu mândrie, până la urmă. Este un motiv de mândrie pentru noi”, a mai spus Ionuț Ciurea.
Poate să blocheze o parte din autostradă, o parte din lucrări, dar nu tot tronsonul. Că ai 2, 3, 5, 7, 10, 15 situri arheologice, dar nu-ți blochează 21 de kilometri pe lotul 1 și 28 de kilometri pe lotul 2 din Ploiești – Buzău”, a precizat directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.
Gropile de umplutură și siturile arheologice au dus la o extindere de cinci luni a perioadelor contractuale.
“2024 este termenul contractual pentru aceste două loturi, aprilie 2024. Pe lotul 1, deja a fost acceptată o extensie de timp de cinci luni și, probabil, o să fie o situație similară și pe lotul 2. Termenele de finalizare actualizate vor fi septembrie anul viitor. Noi nu spunem septembrie, spunem decembrie, deși cu morții de pe DN 2 și de pe DN 1B, Dumnezeu să ne ierte…. Asta înseamnă, de acum încolo, 20 de luni, atât este termenul contractual de execuție”, a mai spus Ionuț Ciurea.
Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură susține că șanse mai mari sunt să se circule pe lotul 1, iar constructorii bulgarii de pe lotul 2, aflați la prima experiență în România, ar trebui să se mobilizeze mult mai bine. Dacă de la Buzău la Pașcani contractele de execuție au fost semnate de curând, au apărut și primele petice de asfalt.
“Și terasamentele astea trebuie lăsate un pic să se așeze, că după aia dacă… Eu știu că este și ambiția foarte… Și asta e bine, e bine că antreprenoru român are ambiția asta nebună să facă de la Buzău 255 de km… să-i facă și repede și o să-i facă și bine. Și dacă vrea să-i facă și bine, mai ales că dă garanție 10 ani, să lase terasamentele alea… e mișto, după 3 luni am pus asfalt, dar lăsat un pic să se așeze. Trebuie găsit un echilibru între viteza de execuție și calitate”, a mai spus Ionuț Ciurea.
Loturile 1 și 4 dintre Buzău și Focșani au termene de execuție anul viitor.
”Din păcate, nu ajută foarte mult, pentru că sunt foarte mici, nu au un efect fantastic, dar începând de anul viitor, în funcție de cum pot să reușească ei să se organizeze, pentru că să faci 255 de kilometri este o provocare enormă”, a precizat Ionuț Ciurea, la Gândul Exclusiv.
Autostrada Moldovei (A7) este finanțată cu bani din PNRR, iar posibilitatea depășirii termenelor este exclusă. 2025 este termenul limită la care loturile care au constructori desemnați trebuie să fie date în circulație.
Interviul integral AICI:
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV VIDEO | Încă doi ani de așteptare până când Autostrada Moldovei va deveni realitate