EXCLUSIV VIDEO| De ce se propagă atât de rapid incendiile în secțiile ATI. Ce arată un experiment

Publicat: 01/10/2021, 15:20

Un experiment făcut la solicitarea publicației Gândul de un distribuitor de generatoare de oxigen arată că orice scânteie oricât de mică ar fi este suficientă pentru a aprinde focul în prezența unei concentrații de oxigen.

Vedem, mai întâi, cum arde o bucată de hârtie în mod obișnuit, în aerul pe care îl respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu hârtia și cum arde o apropiem de oxigenul medical. Puteți observa că hârtia arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită.

Gheorghe Stoian, un inginer care lucrează cu aparatura medicală din spitalele românești, a explicat pentru Gândul că focul într-o secție de Terapie Intensivă se poate aprinde din mai multe motive, inclusiv din cauza unei simple defecțiuni de la nivelul instalației electrice sau de la o priză defectă.

Cum se poate propaga flacăra

Poate să fie ba din cauza unei defecțiuni de la nivelul unui aparat, ori de la o priză care nu este conformă și imediat poate face o flamă. E suficientă o scânteie în preajma unei concentrații de oxigen și se poate aprinde totul. Știm foarte bine că focul este întreținut de oxigen.Pentru ca el să ardă are nevoie de oxigen și cu cât primește mai mult oxigen, cu atât flacăra este mai mare. Flacăra într-un mediu normal arde închis, mocnit, însă în momentul în care ai băgat oxigen arderea se întreține”, spune inginerul.

În continuare, inginerul spune că în multe spitale din România lipsesc elemente de siguranță, cum ar fi detectorii de flacară.

Toate secțiile de terapie intensivă ar trebui supravegheate video. Nu în toate spitalele sunt supravegheate. Foarte puține saloane dispun de acești detectori de incendiu. E nevoie de senzori ca să avertizeze și să măsoare atunci când concentrația de oxigen este mai mare. Medicii și asistenții nu stau mereu în salon. Este nevoie de un centru de supraveghere în fiecare spital pentru a depista aceste lucruri și în fiecare cameră să există acele dispozitive care să avertizeze atunci când concentrația este prea ridicată pentru a se lua urgent măsuri, explică inginerul Gheorghe Stoian.

Incendiile cu victime din pandemie

Începând cu 14 noiembrie 2020, au izbucnit 12 incendii la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum și au eu existat intoxicații cu fum. În schimb, altele au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, vineri, 1 octombrie, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Inițial autoritățile au anunțat că 9 pacienți de la Terapie Intensivă au murit, însă procurorul de caz a declarat ulterior că sunt, de fapt, 6  decese. Totodată, alți zeci de pacienți au fost evacuați și transferați la alte trei spitale.

Spitalul Județean Piatra Neamț (14 noiembrie 2020), 10 decese.  În valul doi al pandemiei un incendiu a curmat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț și medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave. Ulterior, acesta a fost transferat în Belgia. Ancheta în acest caz nu a fost finalizată nici până în acest moment.

 Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (29 ianuarie 2020), 17 decese. A urmat valul 3 unde a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală și unde au murit 17 oameni.  Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului.

Spitalul Victor Babeș și TIR-ul ATI (3 morți). Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”