Prima pagină » Video » EXCLUSIV VIDEO | Muzicianul Andrei Cavassi: „Când cred în ceva, fac orice. Niciodată să nu renunți la visul tău!”

EXCLUSIV VIDEO | Muzicianul Andrei Cavassi: „Când cred în ceva, fac orice. Niciodată să nu renunți la visul tău!”

Violoncelistul Andrei Cavassi a vorbit, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, despre cum și-a urmat visul și a ales propriul drum în muzică, chiar și atunci când alții i-au spus că nu se poate și că trebuie să facă altceva. Acesta susține că artistul zilelor noastre are, mai mult ca oricând, nevoie de public, pentru că, fără prezența oamenilor la concertele live, în timp, lucrul acesta va dispărea. Muzicianul recunoaște că, pentru el, cea mai frumoasă și cea mai veridică sursă de inspirație o reprezintă discuțiile și interacțiunea cu oamenii, indiferent cine sunt și de unde vin aceștia.

Privind la întreaga sa experiență artistică și la alegerile făcute, Andrei Cavassi îi sfătuiește pe cei care au un vis să creadă în puterea lui și să nu-l abandoneze doar pentru că alții spun că nu este posibil.

Violoncelistul susține că pe el l-au ambiționat și mai tare astfel de reacții și astăzi, nu doar că îl vedem concertând pe marile scene ale lumii, dar face ceea ce simte și ceea ce îl face autentic și liber.

„Avem nevoie de public pentru a supraviețui și a continua călătoria”

„Luăm parte împreună la acest drum, atât noi, cât și publicul. Dacă eu cânt pentru 20 de oameni într-o cameră sau pentru 20.000, pentru mine, sentimentul și interpretarea sunt aceleași. Normal că, cu timpul, am început să am concerte din ce în ce mai mari, în toată Europa și în lume.

Un moment important al carierei mele a fost, fără îndoială, concertul de la TIFF, de la Castelul Bánffy, în care am deschis pentru Sergei Polunin, un artist pe care-l apreciez foarte mult, pentru că și el, ca și mine, a pornit din muzică clasică. Fiind un rebel și un mare talent, a ales să se rupă de muzica clasică, să cânte total altceva. El este foarte apreciat și iubit și a fost o onoare pentru mine să împart scena cu el.

Acum aștept tot un eveniment care va fi foarte important pentru mine, să cânt la Comic Con, evenimentul de anime și manga, care se va ține anul acesta în București. O să vină 55.000 de oameni și o să cânt doar muzică japoneză din anime-uri, ceea ce nu am făcut niciodată în viața mea. Va fi o premieră și pentru mine și abia aștept. În rest, pot să am concerte foarte mari sau foarte mici, sentimentul este același, este un schimb de energie cu publicul”, a spus Andrei Cavassi.

„Sper și cred că nu am făcut compromisuri de care să-mi fie rușine”

Andrei Cavassi mărturisește că termenul de compromis muzical nu există pentru el și recunoaște că face mereu lucruri în care crede cu adevărat.

Compromis muzical cred că am făcut înainte, când cântam în orchestră sau când faceam lucruri pentru că trebuia să le fac sau ca să-mi iau un salariu. Dacă eu cred în ceva, fac orice. Nu cred că există compromis muzical. Compromis de altă natură, da. Sunt compromisuri și viața artistică este plină de ele. Eu sper și cred că nu am făcut compromisuri de care să-mi fie rușine și am avut o traiectorie curată.

Ascult foarte multă muzică și cred că dacă te uiți la fiecare artist mare, poți găsi ceva care să te inspire sau să-ți placă, indiferent de gen. Apoi, întâlnirile și discuțiile cu oamenii, indiferent de clasa socială, de vârstă sau de loc, pot să-ți îmbogățească experiența și să te ghideze pe o traiectorie mai bună. Pentru mine, contactul cu oamenii este întotdeauna sursă de inspirație”, susține violoncelistul.

„Am avut curajul să fac ce alții mi-au spus că nu se poate”

În ceea ce privește puterea de a-ți urma visul și de a nu renunța niciodată, oricând de dificil ar părea, muzicianul – care cântă de ani buni pe marile scene ale lumii – recunoaște că pentru asta și-ar mulțumi lui, pentru că nu a renunțat atunci când alții i-au spus că nu se poate, încercând să-l întoarcă din drumul pe care l-a ales.

Cred că niciodată nu trebuie să renunți la un vis și la ceea ce crezi că este bine și crezi că trebuie să urmezi în viață, pentru că mai devreme sau mai târziu vei ajunge unde îți dorești, dacă nu renunți și continui să te lupți.

Este o luptă cu tine, de multe ori, să nu te lași influențat de oamenii din jur, de cei care-ți spun că nu poți face lucrul ăla. Este viața ta și, dacă tu crezi în tine, se va întâmpla”, a mai spus Andrei Cavassi.

„Sunt pro tehnologie, dacă nu este folosit ca să maschezi lipsurile artistului”

Andrei Cavassi nu respinge ideea de a folosi tehnologia în muzică, însă susține că, dacă nu este folosită corectă, poate păcăli și poate favoriza un artist în detrimentul altuia.

Totul este cu plus și minus. Evident că era mai real atunci, dar acum ne ajută foarte mult tehnologia. Avem o groază de avantaje, dar cumva, ne îndepărtăm de spiritul și de mesajul muzicii, care este conexiunea umană.

Tehnologia asta, pe undeva, te ajută să păcălești foarte mult, să deturnezi din valoarea reală. Este, cumva, cu dus și întors. Dacă mă întrebi, mie-mi place, sunt pro tehnologie, cu mențiunea să fie folosită în direcția potrivită, nu ca să maschezi niște lipsuri ale artistului„, susține muzicianul Andrei Cavassi.

Muzica, între har și dar

Andrei Cavassi s-a născut într-o familie cu o bogată tradiție artistică, fiind la a patra generație de artişti din familia sa. Moştenind o puternică chemare artistică, Andrei Cavassi a studiat  la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală, la Luxemburg, unde a urmat masterclass-ul Mariei Kliegel, apoi la Zürich şi la Hamburg. După terminarea studiilor, a cântat în Orchestra Filarmonică George Enescu şi în Orchestra Naţională Radio, concertând apoi în toată lumea.

Violoncelistul Andrei Cavassi a concertat în cadrul Tokyo Olympics, eveniment organizat în parteneriat cu Primăria din Tokyo, în cadrul proiectului „Unplugged by Andrei Cavassi“, care a marcat împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice România-Japonia. De asemenea, a performat la TIFF 2021, împreună cu Sergei Polunin, cât şi la Premiile Gopo 2021.

Artistul a obținut medalia de aur la Concursul Internațional de Interpretare de la Viena, în 2019.

Urmărește interviul integral: 


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Muzica, între etichetă și libertate. Andrei Cavassi: „Nu mă interesează să fiu apreciat de un juriu, ci de oameni reali și adevărați”

EXCLUSIV VIDEO | Maestrul de pe Aleea Percuției. Profesorul universitar Alexandru Matei dezvăluie tainele sunetelor din fiecare bătaie de instrument, de la arta percuției sacre la universul exotic al muzicii Gamelan

EXCLUSIV VIDEO | Ion Nedelcu – Ned, scenograful care face artă din orice material. Povestea unei vieți în cinematografie, de la filmele cu haiducul Iancu Jianu și ”Operațiunea Monstrul” la Studiourile Warner Brothers. ”Scenograful de la «Titanic» m-a recomandat pentru alte filme”

INTERVIU EXCLUSIV | Dirijorul Cristian Mandeal: ”Am vrut să arăt că am ajuns să fim comparabili cu oricare altă orchestră din lume, să demonstrez că știm să cântăm la fel de bine Brahms sau Beethoven” – VIDEO 

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele