EXCLUSIV VIDEO | Președintele ANAF: ”Dai același salariu celui care identifică tranzacții cu criptomonede ca și celui care verifică trei facturi pentru ceva ce se vinde la colț? Recompensa cu o strângere de mână nu este suficientă”

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) care au reușit să identifice și să întocmească declarații de impunere celor care au câștigat în urma tranzacțiilor de pe piața de criptomonede nu au putut fi recompensați, deoarece Legea salarizării nu prevede o astfel de premiere, a spus președintele ANAF, Lucian Heiuș, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, susține că va încerca să convingă factorii de decizie să modifice legislația, astfel încât inspectorii ANAF, echipele de control care aduc sume spectaculoase la bugetul de stat să poată fi recompensate material.

“Am spus-o de nenumărate ori și, atât timp cât pot, o să încerc să insist și să conving factorii de decizie că acest mecanism prin care un funcționar public – și eu vorbesc strict de ANAF, de partea fiscului, nu discut de alte instituții publice -, fie că obține niște rezultate foarte bune, fie că nu, salariul lui este fix în funcție de vechime, de poziția pe care o are, de gradele pe care le-a acumulat de-a lungul carierei și ia același salariu.

Și am constatat, nu numai acum, de când sunt președinte, și când am fost director, că nu ai, cel puțin de vreo 10 ani, niciun mecanism de a recompensa o echipă de control  care poate face o inspecție și obține niște sume spectaculoase pentru bugetul de stat”, a mai spus președintele ANAF.

Așa se face că echipa care a investigat câștigurile obținute în urma tranzacțiilor de criptomonede a primit doar strângeri de mână.

Nu am avut nicio o posibilitate, de exemplu, să recompensez acel colectiv care a lucrat pentru a identifica, pe o piață total nouă, tranzacțiile cu criptomonede, cumva o piață semisecurizată și ușor chiar obscură pe care s-a desfășurat acel mecanism. Din păcate, luau același salariu ca și alții care stăteau vizavi, într-un alt birou, și poate se ocupau cu trei facturi, cu ce vindea cineva într-un colt… Salariul era același”, a exemplificat Lucian Heiuș.

Situația este una dăunătoare creșterii performanței în sistem

Președintele ANAF susține că nu este benefic pentru a crește performanța și implicarea unui inspector să nu ai posibilitatea ca șef de instituție să îl recompensezi atunci când obține rezultate de excepție.

Cu ce îl recompensezi? Cu o strângere de mână? Nu cred că este suficient și niciunde nu funcționează, ci cu o sumă de bani care să-i reflecte, să-I mulțumească pentru efortul pe care l-a făcut”, a mai spus Lucian Heiuș.

Mai grav este că nici orele suplimentare nu pot fi recuperate și se pot pierde și zilele de concediu dacă nu sunt efectuate conform legii, într-un an și jumătate.

“Să nu ne imaginăm că rezultatele foarte bune se obțin stand doar opt ore la muncă. Sunt oameni care lucrează 10-12 ore pe zi, de multe ori, nu avem posibilitatea să le plătim orele suplimentare, ne este foarte greu să acordăm și timpul liber corespunzător, echivalent.

Chiar am făcut o analiză săptămâna trecută: dacă aș acorda colegilor de la Antifraudă câte zile de concediu au restante și câte zile libere, cam o lună și jumătate ar trebui să stea toată lumea acasă. Ca să nu mai existe Antifraudă în România. Nu este normal! Iar dacă acest lucru nu se întâmplă într-un an și jumătate, își pierd zilele de concediu, iarăși nu este corect”, a mai spus Heiuș.

Cu alte cuvinte, în actuala formă, legea nu încurajează performanța.

“Sunt multe lucruri care ar trebui rezolvate în partea de administrare în România, ca într-adevăr să încurajăm performanța și nu doar o plafonare și o automulțumire: am reușit să obțin printr-un concurs, un examen, la stat, ies de aici la pensie, că muncesc mai mult sau mai puțin, stau așa la un nivel mediu, mediocru, nu mai are nimeni, nimic.

Cei care fac greșeli flagrante, bineînțeles, avem mecanisme și încercăm să-i eliminăm, dar eu îmi doresc să am vârfuri, să am cât mai mulți care să exceleze. ca să stimulez să exceleze, trebuie să și plătesc”, a conchis șeful ANAF.

Lucian Heiuș a precizat că, deși Agenția Națională de Administrare Fiscală are alocate peste 22.000 de posturi, doar 11.000 de angajați lucrează efectiv în inspecție fiscală și colectarea veniturilor.

Urmăriți interviul integral:

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar