EXCLUSIV VIDEO | România a rămas campioană în UE la neîncasarea de TVA. Cum vrea președintele ANAF să reducă evaziunea fiscală și să aducă mai mulți bani la buget din taxe și impozite 

Publicat: 30 12. 2022, 09:00

This browser does not support the video element.

România este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gradul de colectare a TVA, având un deficit de încasare de peste 35% din totalul veniturilor preconizate, care reprezintă anual mai bine de 30 de miliarde de lei, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că soluția pentru a reduce diferența mare dintre taxele care trebuie colectate și veniturile încasate efectiv din TVA este un mixt între digitalizare, pentru a urmări eficient toate obligațiile fiscale, și o echipă de inspectori care să acționeze unde se produce evaziune fiscală, dar care să fie nu doar bine pregătiți pentru asta, ci și bine motivați să o facă. 

“Ca să poți să crești colectarea, ca să poți să reduci evaziunea fiscală, ca să poți să reduci gap-ul de TVA, de exemplu – pentru că, în ultima perioadă, toată lumea vorbește foarte mult, discută despre acest gap pe care-l are România la TVA -, trebuie să aplici, pe de-o parte, niște mecanisme structurale, care să îngrădească la maximum posibilitatea unui agent economic căruia poate îi trece prin minte să facă evaziune fiscală. Dar, în același timp, trebuie să ai inspectori foarte bine pregătiți și devotați, care să acționeze acolo unde se și produce evaziunea fiscală”, a spus Lucian Heiuș.

Președintele ANAF a precizat că evaziunea fiscală nu este un fenomen care se întâmplă doar în România, dar alte state au aplicat mecanisme structurale care au redus din amploare.

“Dacă cele două lucruri nu merg mână în mână și nu sunt foarte bine pregătite, rezultatele pe care le ai nu sunt cele pe care ți le-ai dori să le obții. Și atunci, noi mergem împreună și încercăm să creăm acele lucruri structurale.

Aici putem vorbi de Ro-eTransport (pentru monitorizarea transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat – n.r.), care este cumva în aplicare, dar într-o perioadă de testare, însă va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie și vom intra foarte ferm în a-l aplica și a-i sancționa pe cei care nu respectă tot ce prevede acest ordin. Mai discutăm de factura electronică, pe care sperăm s-o implementăm până la sfârșitul anului viitor, inclusiv B2B, adică între firmele private.

Vorbim de acele mari proiecte de digitalizare, pe care ni le dorim, SFERA (Servicii fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni – n.r.), care înseamnă o amplă bază de date de gestionare a obligațiilor fiscale și a tuturor informațiilor despre contribuabil, vorbim de Big Data (platformă pentru gestionarea unui volum masiv de date structurate și nestructurate și realizarea în mod automat a analizei de risc a contribuabililor – n.r.), care ne va duce la o analiză performantă a întregului mecanism care-ți produce în economie, să identificăm acolo unde se întâmplă cu adevărat partea de evaziune fiscală”, a explicat Lucian Heiuș.

”Dacă facem acest mixt, rezultatele vor apărea într-un timp foarte scurt”

Șeful ANAF susține însă că, oricât de bine ar fi puse la punct mecanismele structurale, diferența o face tot factorul uman, de aceea este importată pregătirea unui corp profesionist de inspectori.

“Toate acestea le faci, dar dacă nu ai oameni pregătiți, oameni care să știe și să dorească să facă, nu le poți realiza, pentru că nu te ajută cu nimic. Și atunci, trebuie să alocăm resurse importante spre pregătirea oamenilor, spre motivarea lor. Dacă reușim să facem acest mixt, rezultatele vor apărea într-un timp foarte scurt”, a mai spus Lucian Heiuș.

Președintele ANAF susține că, în cel mult trei ani, instituția poate deveni unul dintre cele mai importante Fiscuri din Europa. Pentru a ajunge la un astfel de nivel, este nevoie de îndeplinirea, cumulativă, a mai multor condiții, printre care se numără și neimplicarea politicului.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce salariu se poate câștiga la ANAF, cu experiență minimă. Lucian Heiuș: ”Vreau să creăm valuri de oameni care să vină și să îi înlocuiască pe cei care merg la pensie”

EXCLUSIV VIDEO | Cum vede șeful ANAF anul 2023: ”Va fi un an greu, cu ținta de venituri foarte ambițioasă. În perioade de criză, apar și speculanții crizei, care încearcă să obțină foloase necuvenite”

EXCLUSIV VIDEO | Președintele ANAF: ”Dai același salariu celui care identifică tranzacții cu criptomonede ca și celui care verifică trei facturi pentru ceva ce se vinde la colț? Recompensa cu o strângere de mână nu este suficientă”

EXCLUSIV VIDEO | Câți angajați are, de fapt, Fiscul din România. Președintele ANAF a dezvăluit câți dintre ei fac controale și colectează venituri