Expert: Cazul Pantelimon va dubla costurile medicale. De frica procurorilor, medicii vor aplica „medicina defensivă”

Publicat: 21 08. 2024, 22:14
Actualizat: 21 08. 2024, 22:14

This browser does not support the video element.

Cazul Pantelimon va duce la dublarea costurilor din sănătate, avertizează mai mulți medici din România și doctori care lucrează în străinătate. Ei susțin că, de frica procurorilor, medicii vor face mult mai multe analize pacienților, unele scumpe, doar pentru a se blinda juridic, fără să fie nevoie de ele.

Medicii avertizează că situația de la Pantelimon se poate repeta la nesfârșit, în lipsa unei reforme în domeniul sănătății. Arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon a indus teama în rândul medicilor din România, spune medicul Horea Timiș, expert în management-ul sanitar.

„Sigur că toți medicii din România au văzut ceea ce s-a întâmplat, și aici apare medicina defensivă, adică începem să suprainvestigăm pacientul. Înseamnă că vom crește numărul de analize, fiindcă începem să ne blindăm juridic. Vor solicita investigații cum ar fi computer tomograf, RMN sau alte investigații care sunt scumpe, tocmai pentru a valida sau a invalida un diagnostic.

Și toate lucrurile acestea vor duce la o creștere extraordinare și exponențială pe bugetul sistemul sanitar, la nivel național”, explică el.

Medicul spune că în aceste condiții, pacienții vor aștepta mai mult pentru a se programa la medic. De asemenea, el atrage atenția că situația de la Pantelimon se poate repeta în orice spital din țară, în lipsa unor protocoale clare pentru gestionarea pacienților aflați în secțiile de terapie intensivă.

„Și aici lucrurile sunt într-o zonă gri și cel puțin la noi în țară și trebuie reglementate, fiindcă mă uit și la emulația publică, ce înseamnă iasă, ce înseamnă moarte, comunicarea cu familia o faci într-un cadru legal care îți permite ce să comunici și cum să comunici. Cum am spus și în exemplul meu, cum îi explici că pacientul nu supraviețuiește? Trebuie să existe acel cadru, să fie clar, să existe protocoale cât nu avem. Cazul Pantelimon este astăzi, dar poate fi și mâine și peste o săptămână și poate fi în oricare spital”, adaugă medicul.

Ancheta în dosarul Pantelimon continuă. Procurorii investighează în total 17 decese survenite în secția ATI a Spitalului Pantelimon.