Prima pagină » Video » Fotografia s-a născut la SAT. Povestea unui fotograf care imortalizează Paradisul din Dobrogea, Maramureș și Apuseni

Fotografia s-a născut la SAT. Povestea unui fotograf care imortalizează Paradisul din Dobrogea, Maramureș și Apuseni

A renunțat la o carieră de succes într-o corporație și a pornit într-o călătorie de a descoperi comori în cele mai izolate sate de la noi. Aceasta e povestea unui fotograf care de 15 ani imortalizează oameni și tradiții din Dobrogea până în Maramureș și în Apuseni.

Portretele lui surprind o parte unică a României. De câțiva ani organizează și tururi pentru fotografii străini, cărora le arată prin obiectiv ce are de fapt țara noastră mai frumos tradiții spectaculoase, oameni înțelepți și peisaje sălbatice.

„Nu fotografiezi bătrâni, fotografiez înțelepciune. Ce încerc să fotografiez este o vibrație foarte adâncă și sfântă, din păcate din ce în ce mai rară, a ceea ce odată a fost satul românesc.”

Așa încep cele mai frumoase zile pentru Mihnea Turcu, urcând o uliță de pământ, trecând pragul unei case vechi și descoperind încă o poveste.

Viața lui nu a fost dintotdeauna așa. În 2009 lucra într-o corporație din București. Avea o carieră de succes, dar simțea că drumul lui este altul.

„Eu nu am plecat de acolo pentru că nu-mi plăcea de ei sau nu, dimpotrivă. Am plecat pentru că mă căuta altceva ceva. Ceva m-a făcut să mă îndrăgostesc și să să vreau mai mult fotografia decât corporația. Așa am plecat.”

Prima fotografie a făcut-o în Maramureș, unde din întâmplare, a ajuns în coliba unui bătrân, parcă din alte timpuri. Iar acea fotografie avea să deschidă drumul unui întreg proiect pe care l-am făcut timp de 15 ani cu acel om. Timp de 15 ani a fost martorul unor momente simple și a unor clipe de răscruce din satul românesc. A cunoscut sute de bătrâni și în ochii tuturor a găsit aceeași credință.

Credința nu înseamnă doar biserică, nu înseamnă doar religie, ci este o vibrație, este un spațiu extrem de sfânt pe care ei îl au în interiorul lor. De câțiva ani. În călătoriile sale îl însoțesc și fotografi străini. Vin special în România să redescopere tradiții și oameni care în vest au dispărut. Alături de Mihnea merg în tururi de câteva săptămâni prin satele din Maramureș, din Apuseni sau din Bucovina și fotografiază scene pe care nu le mai întâlnesc nicăieri în lume. Și-au expus fotografiile și la Viscri și la Muzeul Astra din Sibiu, relatează Observator (Antena 1).

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și