Gabriel Diaconu: „Pentru un scrutin CORECT va trebui să avem o performanță mai bună în filtrarea candidaților”

Publicat: 07 12. 2024, 20:32
Actualizat: 07 12. 2024, 20:37

This browser does not support the video element.

Psihologul Gabrile Diaconu a vorbit la Digi24 despre câteva dintre concluziile ce se pot trage în urma deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe motiv de fraudă în cadrul în cadrul campaniei candidatului Călin Georgescu.

„Singura garanție este funcționară instituțională a statului român. Atâta vreme cât ne punem încrederea că instituțiile sunt acolo și sunt mature și funcționale, România va dăinui.

Instituțiile nu sunt doar clădiri sau nu sunt doar abstracțiuni. Instituțiile conțin oameni. De ce am crede că angajații Ministerului de Interne sunt mai puțini votanți decât angajații Ministerului Apărării și sunt mai puțini votanți decât angajații sistemelor sau serviciilor secrete din România și sunt mai puțini votanți decât medicii sau decât inginerii. În fața steagului și în fața țării nu mai avem meserie, avem doar un vot.”, a precizat Diaconu.

Psihologul a subliniat că scindarea electoratului în două tabere cu valori foarte diferite a angrenat în procesul de votare și persoane mai puțin interesate de acest proces, în anii anteriori.

„Iar în această perioadă, majoritate oamenilor care s-au polarizat sunt oameni care anterior avuseseră contacte mai mult sau mai puțin suboptimale cu instituțiile statului și care observă că sunt imperfecte și n-o să fie niciodată perfecte și nici nu cred că ar merita să fie perfecte, ar merita să devină mai bune.”, a menționat Cristian Diaconu.

Diaconu a atras atenția asupra unui aspect dezbătut adesea și anume modul de selecție al candidaților pentru funcția de președinte al țării. Acesta a precizat că „filtrarea candidaților” poate contribui la asigurarea unor alegeri electorale corecte.

„Critica vizavi de aceste zile, care merită studiată mai îndeaproape, este că la anumite momente, instituțiile acestea nu a fost destul de bune. Noi suntem obișnuiți că dacă o instituție nu este destul de bună, trebuie să cadă capete, pentru că aceasta a fost cultura pe care am primit-o capitalist în ultimii 30 de ani. Dacă o instituție mergea prost, cineva trebuia să își dea demisia și sunt demisii cerute la momentul de față la nivel de AEP, la nivel de BEC. Pentru un scrutin corect va trebui să avem o performanță mai bună în filtrarea candidaților, în asigurarea democratică a probităților.”, a mai adăugat acesta.

FOTO: captură DIGI24