Gândul Euro Industry SUMMIT | Florin Spătaru: „Avem direcții precise în care trebuie să investim”

Publicat: 09/04/2024, 14:11

Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat în cadrul evenimentului „Gândul EURO Industry SUMMIT” că Guvernul României are în dezbatere publică strategiile de creștere a competitivității și de industrializare.

„Consider important ca europarlamentarii romani si Guvernul care va fi mandatat din anul 2025 să devină promotori ai industrializării europene. Bineînțeles, România, țară aflată la granița conflictului dintre Ucraina și Rusia va face parte din această strategie de industrializare.

Începând cu anul 2022 am făcut primii pași în această direcție, am venit cu o schemă pentru industria prelucrătoare. Pentru prima oară, companiile mari au avut acces la finanțare și au putut să se finanțeze pe proiecte mari de peste 50 de milioane de euro. În perioada următoare vom avea o strategie pe competitivitate și avem în dezbatere publică o strategie pe industrializare. Haideți să fim foarte pragmatici și să direcționăm banii, nu câte puțin pentru toată lumea, ci prioritizând sume importante către sectoare strategice unde suntem competitivi. România are resurse, are un mix energetic favorabil, și are un capital uman pe care foarte puține țări europene îl au.

În același timp, avem un dezechilibru economic major, o diferențiere foarte mare între diversele regiuni, care trebuie echilibrat prin măsuri directe, coerente. Cum? Incluzând în toate schemele de ajutor de stat pe care le vom genera de acum încolo, criterii privind deficitul balanței comerciale, tehnologiile verzi si investiții in zone cu activitate economica scăzută”, a precizat Florin Spătaru.

Fostul ministru al economiei a declarat că nu avem nevoie de o strategii complexe, ci de masuri simple, pragmatice, pentru că avem direcții precise în care trebuie să investim.

„Avem un raport al Băncii Mondiale care ne spune cât ne costă obiectivul de decarbonizare. Dacă până acum nu ne-a costat foarte mult sau poate ne-a costat foarte mult, dar nici n-am evaluat, de acum încolo, de la acel 68% nivel de decarbonizare pe care l-am atins în 2019, până la 90%, valoarea investițiilor este de 300 de miliarde de dolari. Efortul trebuie sa fie unul comun – stat și mediul privat, orientat către următoarele domenii: energie, transport, industrie, sectorul rezidențial, agricultură și silvicultură. Nu ne trebuie o strategie mai complexă, mai complicată, pentru că avem aceste direcții în care trebuie să investim.

Important este însă ca în bugetele naționale, din 2025 încolo, să se regăsească sume dedicate pentru investiții cu impact in diminuarea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de CO2 – stocare și utilizare a carbonului, retehnologizare, sau planuri aplicate pentru eliminarea sau reducerea emisiilor de CO2 în transporturi. Fără o coerență, fără o continuitate în aceste planuri, orice am discuta de acum încolo privind îndeplinirea acelui obiectiv este zero și v-o spune un om care venit din industrie și care a încercat să încurajeze dezvoltarea industrială în România, în această perioadă”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Florin Spătaru, a apreciat dialogul coerent și constructiv pe care l-a purtat în cadrul conferinței „Gândul EURO Industry SUMMIT”.

„Este un dialog foarte bun atât între reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, europarlamentari, dar și mediul de afaceri. Cred că a fost o discuție tranșantă, directă, mai ales că această oportunitate de industrializare europeană, dar și industrializarea României, din punctul meu de vedere reprezintă o prioritate. Cel mai mare potențial de creștere mare în perioada următoare în Romania poate veni din industrie. Producția industrială a scăzut, dar avem aceste capacități de producție, avem un mix energetic foarte bun și ar trebui să ne gândim în viitor, nu pe termen scurt ci pe termen lung, cum vom putea să revenim hub industrial european”, a spus Florin Spătaru.

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT”

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:
• Creșterea competitivității industriei românești și a celei europene;
• Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
• Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
• Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale Sprijin financiar din fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului,
aluminiului, cimentului și altele;
• Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa către targeturile europene;
• Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitățile europene in domeniul digitalizării și inteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
• Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

„GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proieteclor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Partenerii „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.

CITEȘTE ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Ajay Aggarwal, LIBERTY: „Avem planuri revoluționare de a produce oțel verde la Galați” – PUBLICAT

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer