GÂNDUL LIVE. Cât de mult a contat reducerea TVA la 5% la locuințe? Imobiliar: „A fost un pas foarte bun”
This browser does not support the video element.
Creșterea plafonului pentru aplicarea cotei reduse a taxei pe valoare adăugată începe să se simtă, nu numai în buzunarele clienților, dar și ale dezvoltatorilor, care aveau pe lista de așteptate cumpărători intersați de proprietăți mai vaste, în cazul în care puteau plăti TVA mai mic, decizie amânată de autorități un an.
Intrarea în vigoare a unei cote reduse a fost simțită în piața imobiliară, după cum admite și reprezentantul Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, invitat șa la GÂNDUL LIVE
„A fost un pas foarte bun. Anul acesta, în ianuarie, am simțit o creștere a vânzărilor, pentru că noi eram deja din decembrie, de când era în discuție noua cotă de TVA, erau foarte mulți care așteptau. În special, noi avem studiouri care oricum se încadrau pe vechiul plafon, la Mamaia, și nu a fost o situație să aștepte, dar pentru unitățile mai mari, de două camere, aveam o listă de așteptare tocmai când așteptau intrarea în vigoare a noului plafon”, a explicat Florin Poștoacă, sales manager al Nordis Group.
Reducerea cotei TVA la 5% pentru locuințe cu suprefețe mai mari – amânată cu un an față de promisiunile inițiale, a intrat în vigoare în ianuarie 2022. Termenul de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuintelor cu o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați a fost prorogat de Guvern, în ultimele zile ale anului 2020, de la 1 ianuarie 2021 pentru 1 ianuarie 2022. Motivul invocat a fost impactul bugetar, negativ estimat la 200 milioane lei anual. Astfel, legea a extins aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, față de cea standard de 19%, pentru achiziția de locuințe de până la 700.000 de lei, de la suma valabilă anterior, de 450.000 de lei.
„În ianuarie cred că am simțit o creștere undeva cu 30%, doar pe partea de plafon mărit pe noua cotă de 700.000 de lei de TVA, pentru TVA-ul de 5%”, a spus Florin Poștoacă, sales manager al Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, la GÂNDUL LIVE.
„Anul ăsta ne așteptăm să fie un an și mai bun”
„Anul 2021 a fost cel mai bun pe partea de vânzări, dar și dezvoltare de proiecte pentru noi, pentru Nordis, am închis un an cu vânzări de peste 80 de milioane de euro. A fost cel mai bun an din istorie, pentru că, chiar dacă a fost un an pandemic, partea de inflație pe care o vedem cu toții, de la zi la zi cresc prețurile, și faptul că, tocmai, în pandemie, oamenii au economisit mai mulți bani, au fost restrânse anumite activități care le le avem, implicit cheltuieli și oamenii au investit. Asta a însemnat că vânzările noastre au crescut, fiecare vrea să își securizeze investiția”, a spus Florin Poștoacă.
Căteva zile, când a izbucnit războiul, totul a stagnat pe acest segment, după care totul a revenit, pentru că, așa cum spune reprezentantul Nordis Group, nevoia se securizare a investiției, de a cumpăra o casă de vancanță s-au menținut.
„Anul ăsta ne așteptăm să fie un an și mai bun”, a spus Florin Poștoacă, argumentând că, după o perioadă cu restricții este de așteptat un recul.
Cine beneficiază de cota redusă a TVA
Legea fusese promulgată de președintele Klaus Iohannis la jumătatea lunii noiembrie 2020, astfel că mulți români s-au bazat pe reducerea cotei pentru cumpărarea unei locuințe și chiar au încheiat antecontracte cu dezvoltatorii. „Pentru clienții care nu au vrut să-și asume riscul ca anul viitor (2022 – n.r.) să nu se aplice acest punct din Codul Fiscal, am anulat antecontractele sau contractele de rezervare”, spunea, anul trecut, Antonela Comșa, președintele Asociației Investitorilor în Real Estate din România (AREI). Pe de altă parte, potrivit președintei AREI există pe piață dezvoltatori, în general mici, care nu au acceptat acest lucru.
Conform legii care modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cota redusă de 5% se aplică pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătrați , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.
Astfel, orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv: în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cotă de 5%; în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cotă de 5%.
Proiectul a fost inițiat de deputatul PMP Petru Movilă. „Necesitatea modificării rezultă din evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și noile realități economico-sociale actuale, inclusiv referitor la efectele pandemiei de COVID-19”, arăta inițiatorul în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorului, care propusese un prag de 160.000 de euro, măsura ar ajuta familiile tinere să își cumpere o locuință, încurajând astfel și natalitatea. „Într-o locuință supra-aglomerată e mult mai dificil să găsești spațiul și momentul potrivit pentru a concepe un copil”, a argumentat inițiatorul.
Inițiatorul a subliniat că măsura ajută și la dezvoltarea sectorului imobiliar, implicit creșterea numărului de locuri de muncă în domeniu și sectoarele conexe – construcții, mobilier, electroasnice.