Istoricul Bogdan Bucur a declarat vineri la Gândul LIVE că incidentul de joi, în care autoritățile au confundat mormintele soldaților români cu cele ale soldaților ruși, ar trebui privit cu amuzament.
„Haideți să ne întrebăm care ar fi problema de a onora mormintele unor soldați care au murit pentru țările lor pe alte teritorii?
Există tratate internaționale în care țările au obligația de a îngriji mormintele soldaților străini. România are sarcina de a se îngriji de mormintele propriilor soldați deopotrivă, dar și de cele ale celorlalți. Este un gest extrem de elegant și de civilizat”, a declarat istoricul Bogdan Bucur la Gândul LIVE.
Istoricul spune că sentimentul identitar poate stârni ură iar incidentul de la Turda trebuie privit cu zâmbetul pe buze.
„Din păcate, sentimentul acesta identitar stârnește animozitate (…) Valorile promovate de Uniunea Europeană sunt cele care trebuie să ne lege, nu cele care ne separă. În opinia mea, e bine să reușim să privim cu o anumită detașare și chiar cu zâmbetul pe buze . Nu este nimic grav”, a mai precizat Bogdan Bucur la Gândul LIVE.
De Ziua Eroilor, autoritățile au confundat cimitirele și, în loc să depună coroanele la monumentul soldaților români, le-au depus la mausoleul dedicat militarilor ruși.
Zeci de cadre militare au fost prezente la eveniment. Inclusiv un preot militar, care a vorbit despre eroii căzuți în luptă. Doar că toate aceste lucruri s-au făcut în fața monumentului dedicat soldaților sovietici, a relatat site-ul local de ştiri actualdecluj.ro.
Mai multe persoane prezente la eveniment au sesizat gafa făcută și le-au atras atenția soldaților că au confundat cimitirele.
La final, reprezentanții autorităților și ai armatei au mutat coroanele depuse la monumentul rușilor pe parcela destinată soldaților români.
Manuela Moldovan, coordonatoarea mai multor campanii care vizează conservarea și reabilitatea Cimitirului Eroilor Români, a anunțat că va face plângere la Ministerul Apărării Naționale.