GÂNDUL LIVE. Meteorologul Mihai Huștiu, despre cum va fi vremea în continuare: În aceste zile sunt temperaturi cu 10 grade peste normalul perioadei – VIDEO
This browser does not support the video element.
Meteorologul ANM Mihai Huștiu a explicat în cadrul ediției de marți, 8 februarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, efectele pe care le are norul de praf saharian în țară noastră, precum și de ce, în cepând de joi după-amiază, temperaturile din România vor scădea foarte mult.
Mihi Huștiu a precizat faptul că norul de praf saharian a trecut pe deasupra țării noastre a fost adus de o masă de aer cald iar din această cauză în România sunt înregistrate temperaturi cu multe peste normalul perioadei.
„Aerul cald dintre Mediterană, dinspre Sahara, iată, ne-a adus temperaturi de 15 -18 Celsius în parte de sud, sud-est a țării, și trebuie să menționăm că acea masă de aer caldce avea concentrații mari de prah saharian, ce-a acoperit zona centrală, a ajuns și deasupra țării noastre, însă concentrațiile au fost mai reduse și a și depășit practic țara noastră. Acum nu se mai găsesc, nici măcar în suspensie, particule de praf, cel puțin așa cum arată modelele numerice. Dar, așa cum spuneam, această masă de aer cald a adus temperaturile ridicate pentru astăzi, pentru miercuri și chiar joi, în partea de sud-est a țării, sunt așteptate temperaturi de 15 – 18 grade Celsius. În Capitală, de asemenea, temperaturi în jur de 16 grade în aceste zile, când, în mod obișnuit, ar trebui să avem cel mult 3-4 grade. Ceea ce înseamnă temperaturi cu peste 10 grade mai mari față de ce ar fi normal în această perioadă”, a anunțat meteorologul ANM la GÂNDUL LIVE.
Vremea se va răci accentuat începând de joi
„Însă, nu sunt vești bune pentru anumite zone ale țării, și mă refer aici la Carpații Occidentali, la Carpații Orientali, în partea nordică și vestul Carpaților Meridionali, unde tocmai am emis un cod galben ce vizează cantități de apă însemnate din această seară până joi la prânz, interval în care va ploua temperar și se vor acumula cantități de apă de 25-30 de litri pe metrul pătrat, și pe suprafețe mici chiar 40-60 de litri. Stratul de zăpadă existent chiar și la munte se va topi, apa va ceda din acest strat și foarte probabil vor fi și evenimente hidrologice. De altfel, și hidrologii au emis cod portocaliu pentru anumite râuri din Crișana și Maramureș în acest interval în care temporar va ploua. Și veștile nu sunt bune nici în continurare. După această perioadă foarte caldă, vremea se va răci accentuat începând de joi după-amiază. O masă de aer rece, de altfel prezent pe Europa Centrală, Nordică, deja a afectat multe țări europene, pătrunde și peste țara noastră la acest final de săptămână, încă de joi după-amiază, dinspre vestul, nordul țării. O masă de aer deosebit de rece cuprinde toată țara, iar noaptea de joi spre vineri va fi geroasă în vest, nord și centru, cu temperaturi ce vor scădea la minus 14 – minus 15 grade. Cu alte cuvinte, alternanțe mari de temperatură joi, de la vreme foarte caldă joi, în sud-est, la temperaturi sub limita gerului în nord-vestul țării, și la contactul dintre cele două mase de aer, temperar vor fi precipitații, la început ploi, apoi și lapoviță și ninsoare. Și chiar așteptăm și descărcări electrice aici, în partea de sud-est a țării. Spuneam că contrastul termic este foarte mare între masa rece și masa caldă și de aceea avem parte și de astfel de fenomene mai intense și nespecifice acestui sezon, pe lângă vântul care va sufla destul de tare cu rafale de 60-80 de kilometri pe oră, iar la munte cu peste 120 de kilometri pe oră”, a explicat Mihai Huștiu.