GÂNDUL LIVE. Ministrul Sănătății, despre DSP-uri: Este nevoie de o reformă/ Relaxările aduc după ele o transmitere comunitară- LIVE TEXT VIDEO

GÂNDUL LIVE. Ministrul Sănătății, despre DSP-uri: Este nevoie de o reformă/ Relaxările aduc după ele o transmitere comunitară- LIVE TEXT VIDEO
Publicat: 02/06/2020, 12:11
Actualizat: 02/06/2020, 13:24

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, marți, la  GÂNDUL LIVE, despre  măsurile de relaxare din perioada pandemiei de coronavirus, cât și despre principalele probleme ale sistemului de sănătate. În ceea ce privește situația de la Spitalul Bagdasar-Arseni, acolo unde 16 angajaţi ai spitalului au COVID-19, ministrul a precizat că  lucrurile sunt sub control.

„Situația este sub control. Au fost mai mult testări făcute. După cum spuneam, suntem în momentul în care avem focare în zone instituționalizate unde avem bătrâni, în zonele unde sunt pacienți neuropsihici. Tocmai, gestionarea acestor focare vor duce la limitarea acestor cazuri. Este o cifră pe care o gestionăm. Ancheta este în desfășurare, poate fi și un caz din exterior”, a subliniat ministrul Sănătății.

Despre DSP-urile din România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acolo unde am avut mari focare de coronavirus, a existat și un DSP incoerent.

„Și în DSP-uri este nevoie de o reformă. Unele DSP-uri au avut o incorerență sau o lipsă de activitate, o întrerupere bruscă a unei anchete, cum a fost și la Suceava. Odată cu modificările din 2010, DSP-urile și-au pierdut din autoritate. Nu mai au controlul asupra unitățiilor sanitare. Au devenit oarecum facultative. Un loc la DSP nu e atractiv, nici din punct de vedere financiar. Trebuie să facem o evaluare înainte de toate”, a spus Nelu Tătaru.

Reformă în sănătate

În ceea ce privește o reformă în sănătate, ministrul Nelu Tătaru a subliniat că ”caracatița” începe din Ministerul Sănătății și continuă în Direcția de Sănătate Publică, adăugând că a demarat o campanie în sistemul public-privat pentru a modifica legea 95/2006.

Întrebat ce va face dacă i se va pune o frână, Nelu Tătaru spune că din discuțiile avute, cu toții își doresc o reformă în sănătate.  În ceea ce privește plecarea lui Victor Costache de la minister, Tătaru a precizat că nu cunoaște motivul plecării fostului ministru, subliniind că în acel moment, el se afla la Suceava.

Despre focarul de la Suceava

„Personalul medic nu avea informația. Nu știau procedura pur și simplu. Era o ruptură între corpul medical. Cadrele medicale reclamau lipsa de comunicare, de testări, lipsa de medicamente. DSP-ul nu mai exista, era într-o degringoladă totală. Atunci a fost momentul în are a trebuit făcut un declic. La o săptămână a intervenit chestiunea de management militar. Rădăuțiul, Fălticeniul le-am evaluat prima dată, am văzut care este capacitatea lor de a prelua pacienți, în condițiile în care pacienții din Suceava evitau spitalul din Suceava și plecau spre Botoșani și Iași, ducând și infectând și acele orașe”, a declarat Nelu Tătaru.

Relaxarea măsurilor

Întrebat dacă există posibilitatea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită de la 15 iunie, ministrul Tătaru a subliniat că este prea devreme pentru a ști acest aspect.

„Evoluția ne arăta și momentul în care vom scăpa de măști. Noi avem o stare de alertă până pe 15 iunie, vedem ce se întâmplă, care este evaluarea situației la zi. După cum vedeți, avem și o perioadă de relaxări. Suntem la a doua relaxare.Relaxarea lasă între o relaxare și alta 14 zile. Acea perioadă de incubație pentru a vedea evoluția unei patologii. Dăm o altă măsură, o altă serie de relaxări, urmărim iar 14 zile. Relaxarea măsurilor aduc după ele, că vrem, că nu vrem, o transmitere comunitară”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Redeschiderea mall-urilor

Ministrul Nelu Tătaru a subliniat că redeschiderea mall-urilor se află în discuție. Întrebat care e problema principală a mall-urilor, Tătaru a spus că „spațiul închis și apropierea, intrarea magazinelor, acel culoar prin care facem transferul. Suntem într-o perioadă de declin, nu ar trebui să forțăm niște limite. Eu specificam că sfârșitul lui iulie, august, putem avea o viață cvasinormală”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre imaginea controversată de la Palatul Victoria

Ministrul Sănătății a precizat că premierul și-a conștientizat greșeala după ce a fumat în interiorului Guvernului.

„Să  nu credeți că nu ne reproșăm sau nu își reproșează. Sau nu regretă ce s-a întâmplat. Poate că a fost un moment particular, un moment de relaxare, dar conștientizarea și asumarea, inclusiv, prin amenzile plătite și faptul că nu o să se mai întâmple. Toată lumea este conștientă că un astfel de moment poate strica o întreagă muncă și poate fi speculată politic. Prin ceea ce facem, cred că putem repara această greșeală”, a mai spus Nelu Tătaru.

Despre posibilitatea unei noi stări de urgență

Nelu Tătaru a precizat că nu există posibilitatea unei noi stări de urgență din toamnă.

„Noi trebuie să evaluăm o transmitere comunitară pe care o avem în societate. Atâta timp cât vom avea o transmitere subliminală, nu cred că este o problemă. (…)Este nevoie de o analiză la nivel național. Impropriu spus o testare. Sunt niște teste imunologice. Noi facem evaluarea la cei care se prezintă în anumite laboratoare. Luăm trei laboratoare din diferite județe, acolo unde oamenii se prezintă pentru recoltarea de analize pentru diverse patologii, pentru diverse boli, pentru evaluarea periodică. Serul rezidual care rămâne după ce s-au efectual aceste analize,  noi îl solicităm, cu avizul posesorului, pentru a fi folosit în acest studiu de prevelență”, a mai adăugat ministrul.

Cât privește principalele simptome specifice Covid-19 care ar trebui să ne pună pe gânduri, Nelu Tătaru a spus că acestea sunt „durerea în gât, tusea, nasul înfundat, dar și durerea în înghițire”.

„În perioada aceasta am câștigat o unitate și o responsabilitate a noastră. Țin să-i mulțumesc corpului medical și celor care au înțeles și răbdat două luni de zile”, a conchis Nelut Tătaru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar