GÂNDUL LIVE. Psihologul Adriana Petrescu: Suntem la un pas de deschiderea școlilor și frica părinților, profesorilor cucerește mediul online
This browser does not support the video element.
Psihologul Adriana Petrescu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre provocările care vor veni în paralel cu deschiderea fizică a școlilor. „Sunt tot mai multe voci care spun că nu este bine să se deschidă fizic școlile”, a declarat specialistul, remarcând totodată tendința părinților de a transmite mai departe, copiilor lor, propriile temeri.
„Am ascultat dialogul și am zâmbit. Am descoperit o mamă foarte drăguță care jonglează cu energiile celor trei copii, deoarece trebuie să aibă grijă de emoționalul copiilor.
Avem o discuție legată de mentalitate, putem discuta punctual. Ce se întâmplă cu pandemia, școala online. Suntem la un pas de deschiderea școlilor și frica profesorilor, părinților cumva cucerește mediul online. Sunt tot mai multe voci care spun că poate nu este bine ca școlile să se deschidă fizic.
„Ce fac eu cu acest copil?”
Aici e problema. Ce învățăm copiii. De foarte multe ori înzestrăm copilul cu valorile noastre. E un moment fantastic de maturitate: ok, cu ce îl înzestrez? Cu fricile mele, valorile mele? Ce fac eu cu acest copil? Pentru că trebuie să observăm că rulăm programele mentale de acasă.
Dacă am avut părinți cu gândire limitativă, vis a vis de boală, ne trezim adulți cu aceste limitări și noi.
În zona mea de meserie oamenii vin la terapie pentru că trebuie să scape de acele programe care rulează.
„Vom descoperi o generație foarte temătoare!”
Întrebarea care se pune la nivel social este cum va impacta această pandemie, școală online cum va impacta dezvoltarea emoțională a copiilor peste 10-15 ani? Vom descoperi o generație care este extrem de temătoare, tot ce înseamnă viață.
Nimeni nu ne întreabă nici acum cum stăm cu emoționalul. Eu dacă ar fi să dau drumul la o campanie aș da drumul la o campanie despre ce simte copilul, nu ce face.
Când îl întrebi ce simte el îți va nara ce simte în interior. Noi fugim de emoții, ne e frică de ele. Emoția fricii ne-a cuprins pe toți și orice facem… mergem pe stradă, dar vedem un om care poartă mască, dar strănută lângă noi, te uiți panicat unde strănută. Acea emoție devine valoare de viață. Nu îi mai spui copilului să se joace, ci să se ferească. De la acest lucru până la izolare e doar un pas.
„Ce dor ne este să ieșim…Să ne îmbrățișăm”
Când un copil nu se joacă cu alți copii, dacă îi spui să nu mai interacționeze fizic, acel copil va limita acea interacțiune și se va rigidiza în interior.
Eu mă refeream la interacțiunea emoțională fizică. Mult mai bine e ca o persoană să fie lângă tine. Faptul că te uiți ochi în ochi, îți face mult mai bine în interior, pentru că noi ne-am obișnuit să socializăm.
Oamenii au evoluat fiind împreună. Gândiți-vă fiecare ce dor avem să ieșim să ne îmbrățișăm, să nu mai purtăm mască.”, a declarat psihologul la GÂNDUL LIVE.