Gospodinele pot scoate borcanele de gem și de ZACUSCĂ la tarabă

Publicat: 05 11. 2024, 21:57

This browser does not support the video element.

Conservele din cămară vor putea fi vândute și la tarabă. O modificare a legii le va permite celor care vor să facă bani din zacuscă, gem sau dulceață să le scoată la vânzare în piețe și târguri. Nu mai sunt obligatorii spațiile și ustensilele speciale pentru producție și obținerea avizelor.

Produsele gospodinelor vor ajunge mai ușor pe tarabe, în piețe. O derogare de la regulamentul Uniunii Europene le va permite româncelor să își vândă mult mai simplu conservele pregătite în casă, dacă sunt preparate din fructe sau legume crescute în propriile grădini.

La tarabele din piață, unde în mod normal se vând fructe și legume proaspete, ceea ce nu s-a vândut s-a transformat în murături și gemuri și dulcețuri. Spre exemplu, un astfel de bidon cu murături costă 40 lei, iar un borcan de 800g cu dulceață de căpșuni costă 40 lei.

„Totul se transformă, nu se pierde absolut toată lumea trebuie să-și vândă marfa atâta timp cât o produs și trebuie să, mai ales că e natural 100%”, spune gospodarul.

Legea va fi mai puțin aspră și nu va mai impune spații special amenajate și nici folosirea unor tehnologii pentru producție. Și procesul birocratic va fi simplificat.

E nevoie doar de o notificare la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județeană și vor primi o înregistrare, practic, o luare în evidență a spațiilor respective și un ghid de bune practici, pentru că e nevoie să se respecte niște reguli de igienă, spun reprezentanții DSVSA.

Avizul DSVSA poate fi eliberat în baza câtorva documente și trebuie să fie însoțit de atestatul de producători și carnetul de comercializare, pe care producătorii le vor putea obține de la primărie.

Conform proiectului, producătorii vor putea comercializa cel mult 800kg de produse pe an și doar în județul în care locuiesc. Dacă vor să vândă produsele în alte județe, trebuie să se înscrie într-o cooperativă.

Reprezentanții DSVSA vor putea efectua controale la producători, atât în faza de producție, cât și la tarabă.