Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la începutul ședinței de guvern, că executivul va aproba o rectificare bugetară pozitivă, menită să aloce resurse suplimentare pentru marile proiecte de investiții ale statului. „Există un plus de venituri bugetare după primele opt luni, venituri pe care le folosim ca să dezvoltăm România”, a subliniat Ciolacu.
Potrivit premierului, 84% din deficit va fi direcționat către investiții, România având cel mai bun raport din Europa între deficit și volumul de investiții.
Deși deficitul bugetar va ajunge la 6,9% din Produsul Intern Brut (PIB), Marcel Ciolacu a precizat că acesta este unul sustenabil, deoarece 8,5 lei din 10 cheltuiți sunt destinați autostrăzilor, spitalelor, școlilor și altor obiective locale.
84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european ca raport între deficit și volumul de investiții. Evident că la acest nivel record de investiții, crește și deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este însă un deficit sustenabil, ținând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiți merg în autostrăzi, spitale, școli și rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local.
Ciolacu a comparat modelul României cu cel al statelor europene puternice, precum Germania, Italia, Franța și Spania, și a subliniat că aceste țări au procedat la fel pentru a stimula dezvoltarea.
Practic, ce facem la această rectificare este să aplicăm modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franța sau Spania așa au procedat, așa s-au dezvoltat și sunt motoarele economice ale Europei! La fel procedăm acum și noi, fiindcă România a ajuns la maturitatea politică să își asume asemenea decizii. Nu îmi este deloc teamă de asta, fiindcă a fi sustenabil asta înseamnă: nu alocăm banii numai pe consum, ci venim cu un plan serios pe investiții.
Primul-ministru a evidențiat beneficiile economice ale acestor investiții, afirmând că fiecare euro investit se poate întoarce în economie cu 6 sau 8 euro.
Acești bani se întorc în economie și se multiplică. La 1 euro investit, se întorc la stat 6 sau 8 euro! De exemplu, dl. ministru Sorin Grindeanu primește banii și face plăți către companii, firmele termină autostrăzi pe care românii le așteaptă de 30 de ani. Iar aceste firme plătesc mii de salariați și dau comenzi la alte sute de furnizori cu zeci de mii de angajați. Asta înseamnă că, în câteva luni, din taxe, impozite și din tot acest rulaj, banii se întorc cu surplus la bugetul de stat, a adăugat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a subliniat necesitatea de a merge cu curaj înainte, menționând că „n-avem timp de filozofi” care au lăsat deficitul la 9,2% în trecut, în timp ce investițiile erau doar 1,7% din PIB.
N-am timp de filozofi care, ca premieri, au avut deficit de 9,2%, iar investițiile erau la doar 1,7% din PIB. (…) De fapt, doar au consumat și nu au construit nimic, a conchis Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: