Prima pagină » Video » VIDEO EXCLUSIV. Imagini filmate cu drona la Institutul „Matei Balș”! Ce se întâmplă acum în curtea spitalului, unde jurnaliștii nu au voie să pătrundă?!

VIDEO EXCLUSIV. Imagini filmate cu drona la Institutul „Matei Balș”! Ce se întâmplă acum în curtea spitalului, unde jurnaliștii nu au voie să pătrundă?!

O nouă tragedie lovește România în plină pandemie de coronavirus! Un incendiu puternic a avut loc în cursul dimineții de vienri, 29 ianuarie, în jurul orei 05:00,la Institutul „Matei Balș” din Capitală unde sunt internați pacienți COVID-19. 

Cumplita tragedie a curmat până la momentul transmiterii acestei știri, viața a cinci persoane care se aflau internate în unitatea spitalicească, ultima dintre ele fiind găsită carbonizată într-o baie din Pavilionul 5, unde a avut loc incendiul.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, a confirmat, la GÂNDUL LIVE, că incendiul devastator de la Institutul „Matei Balș” s-a soldat cu cinci morți, ultima victimă fiind găsită ulterior în baia unității. Acesta a mai declarat că pavilionul care a luat foc era recent modernizat și, din cunoștințele sale, nu au existat probleme cu căldura, cel puțin în ultima săptămână.

„Așa cum a apărut și în spațiul public, din păcate cu ocazia CFL, colegii au identificat o nouă persoană decedată, în interiorul Pavilionul 5 de la «Matei Balș». Persoana nu a fost găsită la evacuarea pavilionului. Nu pot să fac aprecieri. Am înțeles că victima a fost găsită într-o baie a pavilionului. Cert e că avem cinci victime și bilanțul e extrem de trist. A fost fum, au fost foarte multe persoane de evacuat. Așa cum ați precizat, am discutat acolo cu direcțiunea institutului și într-adevăr pavilionul respectiv e recent renovat la standarde ridicate, drept dovadă odată cu izbucnirea incendiului au fost declanșate sistemele care au întrerupt alimentarea cu oxigen.În privința încălzirii, am aflat că nu au existat probleme de căldură. Pavilionul era izolat termic, am discutat cu N. Dan, cei de la Termoenergetica i-au confirmat că cel puțin în ultima săptămână agentul termic a fost livrat în parametri. Personal, știu că dacă existau probleme cu agentul termic, unitatea medicală ar fi anunțat primăria, Termoenergetica. Pe de altă parte, dacă rețeaua electrică a fost suprasolicitată, cred că trebuiau luate măsuri la nivelul spitalului. Am înțeles că a fost un control la sfârșitul lunii noiembrie. Așteptăm controalele la nivelul Corpului de Control, de ce nu controlul intern al celor de la «Matei Balș». Până atunci nu fac supoziții”, a declarat Traian Berbeceanu la GÂNDUL LIVE.

Care ar putea fi cauzele declanșării incendiului de la „Matei Balș”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut o serie de declarații referitoare la incendiul care a izbucnit vineri dimineață la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Voiculescu a declarat, referitor la posibilele cauze ale declanșării incendiului, că există două posibilități.

„Momentan nu este clar. Vin de la «Matei Balş» am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (…) Sunt două piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (…) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire, o aerotermă care funcționa în salonul care a ars la Institutul „Matei Balș” din București, ar putea fi cauza incendiului, în urma căruia au murit cinci pacienți, au declarat pentru GÂNDUL surse din spital. Pompierii împreună cu polițiștii criminaliști investighează acum cauzele producerii incendiului.

La începutul lunii decembrie, pacienții COVID-19 de la Institutul Matei Balș și cei de la Spitalul Colentina, au rămas fără căldură, după ce aceste două unităţi COVID au fost deconectate de la reţeaua de furnizare a agentului termic din cauza unei avarii.

Patru asistente, audiate în urma incendiului

Patru asistente de la Institutul „Matei Balș” care în momentul izbucnirii incendiului erau de gard vor fi audiate începând cu ora 12:00 la sediului Serviciului Omoruri, spun surse din anchetă pentru GÂNDUL.RO.

Criminaliștii verifică în prezent saloanele de la parter și au adus corpuri de iluminitat mobile. Potrivit surselor GÂNDUL.RO, aceștia verifică inclusiv instalația electrică. De asemenea, pacienții infectați cu COVID vor fi audiați prin Skype.

Care este starea pacienților transferați de la „Matei Balș”

Patru dintre pacienții de la „Matei Balș” au ajuns la Institutul „Marius Nasta”, iar doi dintre ei au fost internați la terapie intensivă, a declarat managerul Beatrice Mahler.

„Am încercat să avem autonomie pentru a nu avea probleme în acest sens. Instalațiile de oxigen sunt suprasolicitate, debitele de oxigen pe care le necesită acești pacienți sunt foarte mari. Dar să nu uităm că pe lângă instalațiile de oxigen avem și instalațiile electrice. O infrastructură care trebuie modificată, s-a spus acest lucru după incendiul de la Piatra Neamț. Cu siguranță trebuie făcuți pași în acest sens”, a declarat managerul „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Medicul Radu Țincu, despre pacienții transferați de la „Matei Balș”: Unele persoane ar fi putut suferi arsuri ale căilor aeriene superioare! Unul dintre pacienți a necesitat intubație și ventilație mecanică

Medicul primar toxicolog la secţia de ATI a Spitalului Floreasca Radu Țincu a oferit detalii în cursul dimineții de vineri, 29 ianuarie, despre starea pacienților afectați de incendiul care a avut loc la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

„Pacienții au fost transferați în siguranță, în primă instanță, în Camera de Gardă a Institutului «Matei Balș» și în alte pavilioane ale spitalului, însă intoxicația cu fum și monoxid de carbon, înțelegem că acolo a fost flacără deschisă. O parte din cei care au fost în imediata apropiere au putut suferi arsuri ale căilor respiratorii aeriene superioare, o complicație severă a incendiilor. Există un astfel de caz la Spitalul Universitar care a necesitat intubație și ventilație mecanică, tocmai din cauza arsurilor de căi aeriene superioare”, a explicat medicul Radu Țincu. (MAI MULTE DETALII AICI)

Pacienții au fost transferați la mai multe spitale din Capitală

Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu.

  • 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;
  • 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;
  • 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
  • 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;
  • 5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;
  • 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
  • 4 pacienți la Spitalul „Witting”;
  • 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;
  • 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;
  • 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;
  • 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.

Imaginile surprinse de drona care a survolat zona în care se află Institutul „Matei Balș” din Capitală au fost difuzate și în cadrul ediției de vineri, 29 ianuarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE.

Citește și