Un nou raport realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) arată că utilizarea inteligenței artificiale a crescut productivitatea muncii de aproape cinci ori în anumite sectoare. În ciuda temerilor legate de înlocuirea angajaților, studiile sugerează că AI va aduce mai multe beneficii decât dezavantaje pe termen scurt și mediu.
Inteligența Artificială își face tot mai mult simțită prezența în viața de zi cu zi, atât acasă, cât și la locul de muncă sau la școală. Competențele în acest domeniu devin din ce în ce mai valoroase, oferind chiar și beneficii salariale semnificative. Un raport recent realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) arată că sectoarele care au adoptat această tehnologie au înregistrat o creștere a productivității muncii de aproape cinci ori mai mare.
În ciuda avantajelor evidente, există încă multe dezbateri privind impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Experții sunt de părere că, pe termen scurt, AI nu va înlocui joburile, ci va transforma gradual majoritatea locurilor de muncă.
„Pentru a înlocui complet profesii precum cele ale electricienilor sau instalatorilor, ar fi nevoie de sisteme robotice extrem de performante, care în prezent nu există,” explică autorii raportului.
Un studiu amplu realizat de Universitatea Oxford, care a analizat peste 700 de profesii diferite, a concluzionat că, pe termen lung, aproape nicio profesie nu va rămâne neautomatizată. Cu toate acestea, aplicabilitatea inteligenței artificiale va fi mereu limitată de lipsa de emoții și discernământ, calități esențiale în multe activități profesionale.
Activitățile creative, precum arta, scrisul sau designul, vor fi mai degrabă îmbunătățite decât înlocuite de AI. Factorul uman rămâne indispensabil în profesiile care implică empatie și comunicare nuanțată, cum ar fi cele ale consilierilor, profesorilor și asistenților medicali.
În schimb, AI poate deveni un asistent valoros pentru profesori, mai ales în gestionarea unui număr mare de studenți și răspunsul la numeroase întrebări.
„Prezența unui model AI poate aduce răspunsuri rapide și precise, ajutând profesorii să își îndeplinească mai eficient rolul,” subliniază raportul PwC.
Sursa: B1 TV
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
PARADOX în economia românească: Salarii în creștere, putere de cumpărare în scădere