După ce a fost un mare motiv de laudă, internetul românesc a devenit tot mai lent în comparație cu internetul din alte state. România se află acum pe locul 38 și a coborât numai anul acesta 13 poziții la nivel mondial, iar anul trecut am pierdut alte 10 poziții.
Cauza ar fi lipsa investiții lor în infrastructură și în tehnologia 5G, dar și numărul crescut al utilizatorilor. În 2010, România era pe primele locuri în topul conectivității digitale, dar în ultimii ani a început să piardă teren în clasamentele globale de viteză, deși rețeaua rămâne în continuare printre cele mai rapide din Europa.
Progresele făcute de alte state și lipsa unor investiții semnificative în infrastructură ne-au trimis pe locul 38, cu o viteză medie de descărcare de 105Mb/s în ultima perioadă a apărut o nouă tehnologie, tehnologia 5G, care suportă wireless viteze foarte mari, iar în România, în momentul de față, aceste investiții sunt mai lente în aceste tehnologii și de aceea multe țări care erau în coada clasamentului au început să investească în aceste tehnologii noi și recuperează decalajul. La universitate, Politehnica București cei de la Pro TV au testat cu ajutorul unei aplicații, viteza la internet din interior: se descarcă cu 63Mb/s – viteza este 170Mb/s asta pentru că în Capitală avem o acoperire mare a rețelei 5G.
În restul țării sunt multe zone care nu au nici 3G, operatorii de telefonie mobilă ar trebui să facă investiții, dar tehnologia 5G este scumpă și presupune multe echipamente. Totuși, numărul utilizatorilor de internet în România a crescut. Erau peste 18 milioane la începutul acestui an. Dacă o să vă uitați pe statistici, consumul de date s-a mutat destul de mult în zona de mobil, unde, cum spuneam, România e mai puțin pregătită. Sunt mult mai mulți pe mobil care trebuie să împartă aceleași benzi de frecvență. Normal că a scăzut și oarecum viteza. Dacă viteza internetului din România va continua să scadă, firmele 4K și meciurile la o rezoluție bună vor fi imposibil de văzut. Islanda este țara cu cel mai rapid internet din lume, urmată de Macao, Liechtenstein și Danemarca.