Karoly Borbely (Hidroelectrica), la Gândul Green: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

Publicat: 18/09/2024, 08:30
Actualizat: 18/09/2024, 08:41

Hidroelectrica a plătit dividende-record după anul de succes 2023, an în care a fost listată la bursă și a avut un impact pozitiv de 16-17 %. Conform bugetului aprobat, anul acesta profitul va fi diminuat cu 20-22%. Dat fiind interesul pentru acțiunile companiei, un alt pachet ar putea fi scos pe bursă. Compania Hidroelectrica își va anunța, în perioada următoare, proiectele pe care le va demara.

Interesul investitorilor pentru Hidroelectrica a fost unul extrem de ridicat, consideră Karoly Borbely, CEO-ul celui mai mare producător de energie electrică din România.

O dată ce compania a fost listată la bursă – a avut un succes istoric -, astăzi avem un impact de aproximativ 16-17% din capitalizare, înseamnă că a avut un impact foarte mare.

Cererea și interesul față de companie sunt extrem de ridicate din partea investitorilor.

Bineînțeles că anul trecut, un an glorios din toate punctele de vedere, s-a terminat, să zicem, într-un final extrem de fericit, în sensul că am plătit dividende-record, în luna iunie anul acesta. Deci anul trecut a fost un an extraordinar”, a precizat Karoly Borbely, la Gândul Green.

Strategia de M&A este în plin proces de aprobare

Calendarul cuprins în proiectul de listare va fi respectat, susține Borbely.

Continuăm, în acest an, ce am promis investitorilor în prospectul de listare și asta înseamnă că ne continuăm investițiile, ne continuăm parteneratele pe zona de M&A (mergers & acquisition, n.a. fuziuni și achiziții) și aici avem un mare focus în perioada următoare – în această toamnă vom anunța deja primele proiecte concrete pe care le vom demara.

Strategia de M&A este în plin proces de aprobare, avizare în organele corporatiste. S-a făcut o analiză extrem de serioasă. În afară de asta, sigur mergem și cu Masdar mai departe, precum și cu proiectele pe care le dezvoltăm in-house.

Bineînțeles, ca și companie listată, performanța noastră este analizată aproape în fiecare zi, pentru că fiecare activitate, fiecare declarație, fiecare anunț pe care noi îl facem este pus în balanță cu ce am promis anul trecut înainte de listare. Ai promis că faci investiții, trebuie să livrezi, ai promis că faci performanță, trebuie să livrezi, ai promis că faci profit, trebuie să faci profit”, a afirmat șeful Hidroelectrica.

Anul ăsta profitul va fi puțin mai mic decât anul trecut, aproximativ 20-22% estimăm noi, conform bugetului aprobat. Dar sigur că, având în vedere că este o un an cu hidraulicitate foarte redusă, investitorii înțeleg asta și faptul că noi ne ținem de politica de a plăti dividendele. Aici mă refer la faptul că 90% din profitul pe care noi le facem îl distribuim ca și dividende și asta facem de ani de zile. Acesta este un un driver extrem de important pentru investitori și ne vom ține de această politică în continuare.

Hidroelectrica capital market’s day

Conducerea companiei Hidroelectrica a început întâlnirile cu analiștii și investitorii, însă un mare eveniment urmează să aibă loc la jumătarea lunii octombrie .

În premieră, Hidrolectrica – începând din acest an – va dezvolta un eveniment sub brand propriu. Se va numi «Hidroelectrica capital market’s day», pe 14 octombrie, în care ne vom întâlni cu analiștii, cu investitorii și bineînțeles cu stakeholderii care urmăresc activitate acestei companii, în care vom lansa mesajele legate de dezvoltarea companiei, investiții, planurile de investiții, planurile în privința strategiei de mentenanță, planurile în zona mergers&acquisition și, bineînțeles, în zona de dezvoltare a business-ului de furnizare.

Deci pe toate planurile trebuie să fim activi, să comunicăm permanent. Acolo unde lucrurile nu aduc performanță, să facem să aducă performanță și – bineînțeles, la fiecare trei luni, când facem comunicările oficiale despre rezultatul celor trei luni, să vedem că lucrurile ce depind de management sunt într-o îmbunătățire considerabilă și că acest trend este extrem de bine conturat și văzut.

Este un lucru extrem de important în viața unei companii listarea, pentru trebuie să fii extrem de transparent, extrem de corect cu toată lumea, iar acest lucru să devină o obișnuință de zilnică, astfel încât tot ceea ce faci în fiecare zi să se reflecte în prețul acțiunilor”, a explicat Borbely.

„Povestea de succes de anul trecut trebuie continuată”

Conform CEO-ului Hidroelectrica, un nou pachet de acțiuni ar putea fi scos pe bursă.

Eu cred că povestea de succes de anul trecut trebuie continuată – eu vorbesc din perspectiva directorului general al echipei executive. Succesul de anul trecut se reflectă în faptul că 70% dintre cei care au cumpărat acțiuni la compania Hidroelectrica sunt cetățeni români cu contribuție la pilonul II de pensie, deci prin fonduri de pensii, sau individual, cei care au cumpărat acțiuni.

Deci este o încredere uriașă din partea românilor de a investi într-o companie în care statul deține pachetul de acțiuni majoritar de 80% și care furnizează energia electrică pentru foarte mulți clienți, undeva peste 600.000 în acest moment și bineînțeles, câteva zeci de mii de clienți din zona de business și nu în ultimul rând reputațional: știi că plătești factura la compania la care ești acționar și care spune că face niște lucruri și le și face.

Este o chestiune reputațională în business și într-o companie listată extraordinară, care și pe noi ne responsabilizează foarte mult. Suntem mândri să putem conduce o companie care astăzi este cea mai mare companie a țării”, a conchis Karoly Borbely.

  • Hidroelectrica SA este cotată la Bursa de Valori București sub simbolul H2O. Acţionarul majoritar al Hidroelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei.
  • Compania deţine o capacitate de generare 100% verde de 6.300 MW energie din surse hidro şi 108 MW din surse eoliene, fiind cel mai mare producător de energie electrică al ţării, cu o cotă de piaţă de circa 30%.
  • Hidroelectrica este lider în rândul furnizorilor de servicii de sistem necesare SEN, cu o cotă de piaţă de aproximativ 70% din serviciul de reglaj secundar şi 60% din serviciul de rezervă terţiară rapidă.

În anul 2023, Hidroelectrica a plătit acționarilor dividende în valoare de 4.349 milioane de lei.


Citește și:

Alexandra-Maria Bocșe, despre strategiile naționale pentru COMBATEREA schimbărilor climatice: „Toți suntem implicați în acest proces”

Marcel Ciolacu, despre schimbările climatice: Faptul că avem RESURSE hidrografice uriaşe nu înseamnă că trebuie să le risipim

Care este IMPACTUL extremelor temperaturii asupra populației din Europa și România? Mii de decese pe întregul continent!

Vulcanii europeni, tot mai activi în Islanda și Italia. Motive de ÎNGRIJORARE pentru climă?

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării...
Supărare mare în familia CATENA după nunta de 3 milioane de euro! Cum au fost...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Expert de la Washington: „sacrifică Ucraina și ne...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
„A fost un moment de acum ori niciodată”. Motivul pentru care Israelul a decis să...
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
O comună din România are propriul serviciu de alertare. Cum sunt avertizați oamenii în caz...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Moneda cu chipul lui Cristiano Ronaldo! Portugalia va lansa moneda de 7 euro cu chipul...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
Un om de știință spune ADEVĂRUL! Universul nu a început așa cum credem
Anunț pentru cei care stau la bloc. Se verifică de miercuri, 18 septembrie. Este obligaţia...
Profesorii l-au dat de gol pe George Simion. Cum a fost ca student
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
De ce Eliza Iliescu nu mai ține legătura cu nașul ei? Ce spune doctorul Bogdan...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Universul nu a început așa cum credem, susține un om de știință într-un nou studiu