O ploaie torenţială a inundat, vineri dimineață, mai multe străzi din Galaţi. Astfel, porţiuni întinse din mai multe cartiere ale oraşului au fost blocate, iar echipajele Primăriei şi ale pompierilor au intervenit cu motopompe, care au funcționat la capacitate maximă, notează Mediafax.
Astfel, așa cum se întâmplă de obicei, sistemul de canalizare din oraşul Galaţi nu a făcut faţă din cauza ploii torenţiale şi de aceea mai multe străzi s-au umplut cu apă.
„Primăria Municipiului Galaţi informează că echipele Apă Canal acţionează acum pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor abundente din această dimineaţă. Având în vedere că debitul Dunării este mare, apa acumulată în Valea oraşului se poate evacua doar prin pompare. Cele trei pompe de la Staţia de pompare 13 iunie funcţionează la capacitate maximă (5000 metri cubi/oră fiecare) şi s-a solicitat suplimentarea cu o motopompă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, în scurt timp se va acţiona şi în zona Tirighina pentru curăţarea de aluviuni a carosabilului”, au anunţat – vineri dimineață – reprezentanţii Primăriei Galaţi, citați de Mediafax.
În unele zone, nivelul apei a depășit jumătate de metru, ajungând în curțile oamenilor și inundând câteva beciuri.
De altfel, orașul Galați se află sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, până sâmbătă, a ora 23.00. În tot județul va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50 l/mp și izolat 60-80 l/mp.
Meteorologii avertizează că, în acest sfârșit de săptămână, România va fi lovită de ciclonul format deasupra Mării Neagre, fapt care va genera furturni puternice, în unele zone ale țării chiar de cod roșu.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul poate genera ploi puternice în anumite zone, însă pe secvențe scurte de timp.
Meterologii avertizează că în zilele următoare s-ar putea să fie emise avertizări cod roșu de vreme severă. Fenomenele sunt monitorizate la Institutul de Meteorologie din Băneasa, unde specialiștii colectează și analizează toate datele iar apoi emit avertizări în funcție de fenomenele vizate.