Marius Chirca, la GÂNDUL LIVE, despre controalele la DSV-uri și adăposturi: Unele firme capturează și de câte 4-5 ori aceiași 50 de câini / Cum ajunge ketamina din cabinetele veterinare pe piața neagră pentru consum – VIDEO

Marius Chirca, la GÂNDUL LIVE, despre controalele la DSV-uri și adăposturi: Unele firme capturează și de câte 4-5 ori aceiași 50 de câini / Cum ajunge ketamina din cabinetele veterinare pe piața neagră pentru consum - VIDEO
Marius Chirca, la GÂNDUL LIVE, despre controalele la DSV-uri și adăposturi: Unele firme capturează și de câte 4-5 ori aceiași 50 de câini / Cum ajunge ketamina din cabinetele veterinare pe piața neagră pentru consum
Publicat: 20/08/2020, 12:29
Actualizat: 20/08/2020, 16:03

Marius Chirca, de la  Asociația pentru Protecția Animalelor Kola Kariola, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre ce se întâmplă în unele adăposturi pentru animale unde câinii sunt eutanasiați ilegal, în condiții improprii, dar și despre „afacerea” firmelor private angajate de primărie să captureze câinii vagabonzi din acea localitate. 

„Salut inițiativa ministurlui Vela. Flacăra speranței s-a reaprins. Cred că acțiunea dispusă de domnul ministru Vela e cam la punct ochit, punct lovit. Informațiile noastre din teritoriu sunt că acei câini care sunt eutanasiați în adăpoturile publice nu sunt eutanasiați conform legii.

Asta se întâmplă și de pe vremea când ASPA eutanasia masiv în București. Operațiunea de eutanasie a unui câine bolnav, care nu opune rezistență, poate dura până la 30 de minute. În adăposturile de la ASPA reușeau să eutanasieze conform documentelor publice și aproape 200 de câini în decurs de câteva ore. Există modul legal de a eutanasia câinele – se face o sedare ușoară, intravenos, și ulterior se face substanța… (n.r. de eutanasiere)

Dar din informațiile pe care le avem noi de la adăposturile publice, de la oameni care s-au dus să lucreze efectiv acolo, în spijinul animaelelor, aflăm că sunt eutanasiați în moduri cumplite. Cele mai bune controale care pot fi dispuse sunt – fiecare ecarisaj raportează numărul de câini capturați, eutanasiați și trebuie substanțele care se folosesc pentru această operațiune criminală, dar din păcate legală, trebuie verificate. Trebuie să vedem dacă toate substanțele achiziționate corespund numărului de câini. Și, la fel, dacă după ce sunt eutanasiați, sunt duși la firme care incinerează. Acolo se raportează per kilogram.

Am primit de la diferite primării și DSV-uri, în urma solicitărilor, și calculelele pe care le-am făcut, reieșea că au avut câini și de 1250 de kilograme bucata.

Contractele hingherinrilor privați sunt de câte 5.000 de euro, deci nu mai e nevoie de SEAP, și fiind de această sumă se face achiziție directă. O firmă care capturează câini într-o localitate nu face un contract pe un an de zile, pe o sumă mare, sparge cotnractele în câte 5.000 de euro. Cu 5.000 de euro se capturează 50 de câini pe care îi trimit la moarte. Degeaba capturezi 50 de câini, pe care oricum nu-i poți gestiona ca număr, nimeni din primărie nu stă să vadă câți câini s-au capturat, dacă nu cumva au fost aruncați în altă parte, dacă nu cumva au fost abandonați într-o altă localitate – și informații din acestea avem din teritoriu: sunt hingheri care capturează într-o localitate șli încasează banii de la primărie și apoi îi abandonează în altă localitate unde are contract cu primăria. Și așa prind aceiași 50 de câini de câte 4-5 ori.

Degeaba prindem 50 de câini și lăsăm în teritoriu 200 de femele care pe parcursul unui an, pot lăsa o mie de pui, pentru că au două perioade de gestație pe an.

Domnul Vela, înainte de acestea controale, poate da un ordin și să solicite adăposturilor publice, prin intermediul DSVSA-urilor, următorul aspect care este legal – H. 1059/20112, art.5: eutanasierea câinilor sănătoși nu se poate face legal decât pentru câinii din adăposturile publice, prin decizia împuternicitului primarului. Împuternicitul primarului emite decizii de eutanasiere exclusiv pentru câinii fără stăpân din adăposturile publice admnistrate de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Toți câinii din adăposturile private trebuie microcipați și înregistrați în REX, la intrarea în adăpost.

Doar așa putem verifica dacă aceste firme private care gestionează câinii fără stăpân funcționează legal și nu se înfruptă din banul public. Este singurul mod de a ține o evidență a câinilor. Și atunci, pe număr de microcip, pot face declarațiile către primărie etc. Ei nu fac asta, nu îi microcipează, încalcă legea.

Nu există alt mijloc de indentificare autorizat de DSV în afară de de microcip. Spune legea. Avem legea în vigoare, dar niciun adăpost nu o respectă. Aici ar trebui să meargă domnul Vela., Aici le-ar opri infracțiunile. Ai capturat de pe domeniul public, i-ai băgat înb adăpost, i-ai înregistrat pe toți. Dacă vine DSV-ul și te prinde cu ei nemicrocipați, ai încălcat legea, ai făcut o infracțiune. Te-am penalizat. este simplu. Ceea ce fac ei, eutanasiază câini nemicrocipați, este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, a delcarat Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.

Ketamina, o afacere pentru cabinetele care eutanasiază: Cum ajunge pe piața neară, pentru consum

„În România funcționează o federație, se numește Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, ei au câteva animale în îngrijirie, dar duc o luptă teribilă pe partea legală împăotriva acestui hingherit pe bani publici. Deja sunt instanțe care s-au pronunțat definitiv și au declarat că aceste contracte ale hingherilor, ale unora, sunt ilegale, ba chiar prin decizia judecătorului trebuie restituite toate sumele pe car eprimăriile le-au alocat pentru aceste contracte ilegal. Mai nou, avem recent, adăpostul de la Făurei, s-a dovedit și acolo infracțiunea, ilegalitatea, și au fost amendați cu 10.00 de lei, este extrem de puțin față de cotnractele și sumele care se învârt în jurul acestor biete animale. Dar este și ăsta un început.

I-am dat ieri un mesaj domnului ministru Vela, i-am mulțumit din suflet că a reluat demersurile pentreu ceea ce înseamnă Poliția Animale, și acele controale sunt unice, nu am mai văzut o acțiune cu DSV și cu Poliție, de asemenea amploare, fără să existe sesizări făcute de noi.

De obicei mergeam noi într-un adăpost, făceam sesizări, venea Poliția, DSV-ul, total neinteresați.

Multă din ketamina, sau o parte, pentru tranchilizarea câinilor, se pare că ajunge pe piața neagră, potrivit informațiilor din teritoriu. Eu știu un medic veterinar din cadrul unui DSVSA de județ care era anchetat penal pentru furt la 2 litri de ketamină. Cu 2 litri de ketamină cred că prăbușești jumătate de București. Unul dintre cabinetele veterinare cu care eu colaborez a fost atacat de doi băieți la un moment dat, veniseră să fure ketamină. Dacă autoritățile nu verifică ce se întâmplă cu ketamina care este folosită la tranchilizarea câinilor, fie la capturarea lor pe stradă, fie înainte de eutanasiere, căci așa e normal, trebuie anesteziați total, ca să fie fără durere. Multă ketamină ajunge pe piața neagră pentru consum.

Fac niște campanii de sterilizate. Avem un proiect în derulare, îl lansăm pe 4 septembrie și va fi permanent. Am ales o primărie și împreună, cu primarul, viceprimarul, cu Poliția, cu preoptul, vreau să dau un exemplu, într-o comună din România, să arătăm că pe termen mediu și scurt putem să nu mai avem câini pe stradă, fără ca statul să aloce niciun ban, ci făcută o chestie cu forța grupului”, a explicat Marius Chirca.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea