Te urci cu portofelul în autobuz și rămâi fără el. Hoții fac legea în mijloacele de transport în comun. În București, peste 1.000 de oameni reclamă anual că sunt jefuiți la înghesuială. Numărul victimelor este cel puțin dublu, pentru că mulți nu mai fac plângere.
Asta o spun și polițiștii, care ne dau și sfaturi cum să ne ferim.
La înghesuială este raiul hoților. Portofelele, bijuteriile, telefoanele și tabletele sunt preferatele lor. Călătorii neatenți riscă să se trezească fără bunurile de valoare. „Aici, la ghiozdan, mi-a deschis și mi-a luat telefonul, n-am simțit nimic. Și lanțul de la gât am văzut că l-a smuls la o femeie și cerceii din urechi”, povestește o femeie, pentru reporterii Observator.
Cele mai multe furturi au loc la orele de vârf. Victimele hoților sunt călătorii care nu sunt atenți la ce se întâmplă în jurul lor și cei care țin obiecte de valoare în buzunarul de la spate sau în spațiile laterale ale rucsacului.
„Ar fi foarte bine să nu țineți ghiozdanul în spatele dvs. Nu mai aveți control asupra bagajului”, îi sfătuiește un om al legii pe călătorii din mijloacele de transport în comun. Aproape 1.700 de autobuze și troleibuze circulă prin București. 80% au sisteme de supraveghere video cu ajutorul cărora ar putea fi găsiți hoții. Cele mai sigure sunt autobuzele, unde călătorii sunt monitorizați non stop de camerele de supraveghere. În schimb, în tramvaiele vechi, sistemele de supraveghere lipsesc cu desăvârșire, ceea ce face ca infractorii care acționează în aceste mijloace de transport să fie greu de găsit de polițiști. Din 1.000 de reclamații de furturi din buzunare, în mijloacele de transport, doar 300 sunt rezolvate.