Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8000 de exemplare de urși. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că, dincolo de această cifră, „care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum precum cea de la Boșteni”.
„Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Este și motivul pentru care am pus pe masa Comisiei Europene, anul acesta, la Consiliul de mediu, un document prin care am solicitat serviciilor comisiei să constate că populațiile de urs din România trebuie gestionate într-un fel sau în altul.
Am să propun colegilor din minister și am să vin foarte repede cu un proiect de de lege pe care l-am mai în enunțat, care nu spune altceva decât că un urs care se apropie la o distanță, pe care o s-o stabilim că-i un kilometru, că sunt doi sau trei, de orice așezare umană, e un urs care trebuie gestionat pentru că pune viața oamenilor. Dacă ucide înseamnă să fie împușcat sau eutanasiat, pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm, nu de niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că astăzi am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși doar din fondul respectiv de vânătoare. Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ. E cert că nu facem altceva decât să mutăm problema dintr-o parte într-alta. Acest urs n-a mai fost mutat, se pare că nu a fost relocat din altă parte. Mi-au spus cei cu care am discutat deja că era o femelă fără pui, deci nu putem suspecta că a încercat să-și apere puii, așa cum s-a întâmplat în alte tragedii”, a declarat ministrul la Antena 3.