Mircea Geoană: Sunt convins că și statul român este VIGILENT cu privire la tot ce vine, influență malignă și periculoasă din exterior

Publicat: 25 07. 2024, 23:56
Actualizat: 26 07. 2024, 00:08

This browser does not support the video element.

Mircea Geoană a spus joi seară, la Digi 24, că este „convins că și statul român, așa cum noi la NATO o facem, este extrem de vigilent cu privire la tot ce vine, influență malignă și periculoasă din exterior”. El susține că există „un conglomerat de interese” ca România să nu stea pe „linia aceasta foarte puternic transatlantică”.

„În clipa de față, dincolo de candidatura mea, există un interes masiv față de România și din est. De aceea, ieri, la NATO, când am condus ultima ședință înainte de o mică vacanță de vară, am discutat foarte mult despre hiper-agresivitatea Rusiei în hibrid, în cibernetic, în dezinformare, în atacuri, în alegerile noastre, inclusiv foarte probabil în România. Și atunci eu sunt convins că și statul român, așa cum noi la NATO o facem, este extrem de vigilent cu privire la tot ce vine, influență malignă și periculoasă din exterior. A că la această influență externă mai există și unii care sunt partea acestui tip de influență, că unii se ascund pe la Belgrad, alții pe la Chișinău, pe unde sunt, evident că alții sunt într-un fel, cum să fiu mai elegant, oameni care au o altă agendă și care sunt folosiți.

Deci, clipa de față, există un conglomerat de interese, unele de natură strategică, externă, combinate cu unele interese interne, altele interne, pur și simplu, care sunt interesate ca România să nu stea pe linia aceasta foarte puternic transatlantică, pe care eu reprezint și nu acuz pe nimeni în mod deosebit. Am dat un exemplu ca să știe cei care finanțează că știm exact cine finanțează, știm exact din ce bani finanțează, îi știm pe cine folosesc și când va veni clipa respectivă și când o să avem mâinile mai puțin legate de scaunul instituțional, o să vă spunem ”, spune Mircea Geoană.

El a precizat că acesta este „un mod de a face politică depășit de vremuri și care va face loc, sper eu, unui sistem de de mod de a face politică care să fie mult mai performant”.