Prima pagină » Video » Modificările legislative ar putea închide CĂMINELE de bătrâni: „Va fi un colaps social. 40.000 de persoane cu probleme nu vor avea unde să stea”

Modificările legislative ar putea închide CĂMINELE de bătrâni: „Va fi un colaps social. 40.000 de persoane cu probleme nu vor avea unde să stea”

Furnizorii privați de servicii sociale cer elaborarea unei legi specifice pentru căminele de bătrâni private. În ultimii 15 ani de activitate, aceștia au fost tratați ca furnizori de servicii sociale, deși în realitate nu sunt, întrucât beneficiarii nu sunt asistați social.

Legea 100 din 16 aprilie 2024, care prevede modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale, duce la schimbări extreme și negative, spun furnizorii de servicii sociale, pentru că aceste modificări nu ar face altceva decât să complice și să îngreuneze activitatea și să genereze costuri foarte mari și nejustificate.

În acest context, mai multe cămine de bătrâni licențiate definitiv sau provizoriu au primit deja decizia de suspendare a licenței, întrucât nu dețin autorizație ISU și au termen de trei luni pentru obținerea acesteia.

În aceste condoții, furnizorii de servicii sociale cer autorităților competente un termen rezonabil de doi-trei ani care să le permită să îndeplinească măsurile dispuse sau, după caz, să se poată reloca.

„Mi-aș dori tare mult să nu găsim motiv să le închidem. Rămânem cu oamenii pe stradă”

Mama Ceraselei are demență senilă. De trei ani se află într-un cămin privat și este bine îngrijită. Cerasela, fiica ei, a încercat să angajeze o persoană care să o îngrijească în permanență, însă nu a fost mulțumită de serviciile prestate. Așa că a decis să își ducă mama într-un centru specializat.

„Situația este foarte dificilă, incertă și pe mine mă bulversează. Eu muncesc de dimineață până seara, ca majoritatea dintre noi, am doi copii care sunt la facultăți, chiar plecați din țară, și nu am cum.

Am încercat să pun o persoană care să aibă grijă, dar în momentul în care o persoană are demență senilă, ceea ce are mama mea și nu mai știe absolut nimic, nu e nimeni dispus să aibă atât de multă grijă. Sincer spun că am ținut-o cu un îngrijitor și nu a fost bine.

În momentul în care am dus-o la cămin, și nu exagerez cu nimic, și-a revenit, e mult mai bine. Nu și-a revenit cu acest lucru (cu demența senilă – n.r.), dar fizic este sănătoasă, este bine, îi place. Chiar am dus-o unde a stat 40 de ani, acasă, și mi-a zis «vreau acasă», ceea ce însemna la cămin. Eu am crezut că n-aud bine, că am adus-o câteva zile, că e din alt oraș, să-și vadă prietenele și după două zile mi-a zis să o duc «acasă».

Acum, acest «acasă» să dispară și acest ajutor specializat, pentru că acolo ai oameni care știu ce au de făcut dacă se întâmplă ceva. Noi suntem cumva novici, habar n-avem, și dacă e și cu o persoană care doar o îngrijește, care știe că nu poate să povestească nimic.

Eu am auzit de cazuri foarte, foarte urâte. Aș face absolut orice. Sunt de acord să se verifice căminele, adică să nu-și bată nimeni joc de oameni, de bătrâni. Dar noi trebuie să respectăm părinții noștri, bunicii noștri, acești oameni în vârstă, așa cum și noi, cu mult noroc, vom deveni, Am vrea să avem locuri care sunt deosebite.

Eu am rămas mută de cum sunt întreținute persoanele, mintea lor, și atunci mi-aș dori tare mult să nu găsim motiv să le închidem. Rămânem cu oamenii pe stradă”, a povestit Cerasela.

„Va fi un colaps social”

Cei care dețin astfel de centre pentru persoane vârstnice cer timp pentru a putea pune în aplicare modificările cerute prin lege.

Loredana are un cămin de bătrâni care nu are autorizație ISU. Aceasta spune că a început demersurile pentru a o obține, însă nu se va încadra în perioada stabilită.

„Aș putea spune un singur lucru, care probabil ar concluziona tot. Toți furnizorii de servicii sociale, privați sau de stat, fiind DGASPC-urile, toți avem aceeași problemă. S-a schimbat legea asistenței sociale, va intra în vigoare acum, în luna iunie.

Vom fi nevoiți, din cauza reglementărilor și din cauza standardelor care s-au schimbat, să închidem. Pur și simplu nu ne vom putea permite să ne menținem activitatea în aceste centre pe care le avem, pentru că sunt clădiri care au fost adaptate.

Probabil va fi un colaps social, toți cei 40.000 de bătrâni sau persoane cu probleme, nu neapărat bătrâni, nu vor avea unde sta. Mă întreb ce se va întâmpla cu ei, pentru că se vor închise aceste centre. Ce se va întâmpla cu ei ar trebui să ne răspundă autoritățile care au dat aceste măsuri. 

Se impune obținerea autorizației ISU, suntem de acord, este normal, dar nu se ține cont de faptul că marea majoritate a imobilelor sunt închiriate. Proprietarii nu sunt de acord să facem aceste modificări. De exemplu, trebuie un hol de aproximativ doi metri unde să se întoarcă o targă. Nu se poate dărâma acel imobil. Costurile sunt imense. Pentru un scenariu de incendiu mi s-au cerut 35.000 de euro, o documentație, lăsând la o parte restul modificărilor care ar trebui, care ajung undeva la 200.000 euro. Și vine întrebarea: oare merită această investiție, pentru că am face-o, dar oare vom obține această autorizație? Nu se știe.

Noi, de fapt, ce dorim? Este absurd să spunem: noi nu vrem autorizații. Ba da, vrem să obținem, dar vrem un termen. Adică ni s-a impus un termen de trei luni. Este imposibil să obții o autorizație ISU în trei luni, adică persoanele vor fi nevoite să fie relocate în centre care se adaptează la cerințele actuale. Este imposibil în trei luni. Vrem timp să putem să ne relocăm, să putem să obținem această autorizație. Gândiți-vă că numai o documentație – eu chiar sunt în curs de – durează șase luni de zile”, a mai spus Loredana.


CITEȘTE ȘI:

DOSARUL „AZILELE GROAZEI” a ajuns în instanță. 28 de persoane fizice și două personaje juridice, inculpate

”Secretul” logevității celui mai bătrân om din lume

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și