Primăria Sectorului 4 a demarat, luni, lucrările de reabilitare la Planșeul Unirii. Acestea sunt executate în baza unei autorizații care a fost eliberată vineri de către Primăria Sectorului 3. Primarul general, Nicușor Dan, a încercat, cu ajutorul Poliției Locale, să înlăture gardurile care împrejmuiesc șantierul, însă reprezentanții Primăriei Sectorului 4 s-au opus și au sunat la 112.
Gândul vă prezintă filmul întregului scandal, dar și primele imagini de la Piața Unirii, acolo unde excavatoarele au început să facă primele decopertări.
După ce Daniel Băluță a anunțat că își retrage oamenii din zonă, pentru siguranța angajaților Primăriei Sector 4, Nicușor Dan, edilul Capitalei, a anunțat că va dărâma și ultimul gard de pe șantierul ridicat luni dimineață, 14 octombrie.
„Pentru revenirea la starea de legalitate, gardurile trebuie ridicate din teren”, insistă Nicușor Dan.
Mai multe informații AICI.
Pentru a pune în siguranță integritatea și viața angajaților Primăriei Sector 4, dar și a echipelor care lucrează la consolidarea planșeului peste râul Dâmbovița de la Piața Unirii, am decis retragerea de îndată a tuturor, a transmis Daniel Băluță pe Facebook.
Edilul Sectorului 4 s-a declarat „șocat” de efectele pe care le-a produs intrarea excavatoarele, ordonată de primarul general al Capitalei.
Citește AICI.
„PSD trebuie să-l respecte pe Primarul Capitalei și să învețe să aibă un dialog cu acesta, pentru că bucureștenii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice”. Este afirmația lui Nicolae Ciucă.
Liderul PNL intră în scandalul planșeului de la Piața Unirii și spune că „Nicușor Dan are dreptate”.
Nicușor Dan are dreptate când spune că este nevoie de o clarificare a atribuțiilor între primăriile de sector și Primăria Capitalei.
În lipsa tuturor avizelor necesare și a clarității privind responsabilitățile instituționale, Primăria Sectorului 4 nu ar fi trebuit să intervină în forță în această dimineață la Pasajul Unirii din București. Ne aflăm în această situație pentru că Primăria Sectorului 4 a încercat să rezolve cu forța o situație care necesită dialog și consens.
Citește aici.
Premierul Marcel Ciolacu transmite un apel către primarul general, Nicușor Dan, și cel al Sectorului 4, Daniel Băluță, „să pună capăt acestei confruntări și să revină la masa dialogului”.
Premierul postează un mesaj pe Facebook, în care afirmă că „siguranța bucureștenilor nu trebuie să fie un motiv de dispută politică”.
Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul. Ci prin instituțiile statului. Iar dacă o parte este nemulțumită, atunci avem instanțe de judecată. Așa este normal.
Citește mai multe aici.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că este uluit de scandalul de la Piața Unirii. „Dincolo de problemele juridice e ceva ieșit din comun. Doi colegi au fost răniți de buldozerele de la Primăria Capitalei. Suntem tulburați de acest gest de o cruzime ieșită din comun. Suma informațiilor pe care le-am dat azi sunt absolut suficiente pentru a înțelege tot contextul. Oamenii sunt mai importanți decât orice.
Mă duc la spital să văd care e starea de sănătate a lor. Avem autorizație emisă de Primăria Sectorului 3, validă, nu a fost atacată de nimeni. Avem un document valid și în fața lui avem o reacție fundamental disproporționată. Nu am o explicație rațională pentru ce se întâmplă. Sunt uluit! Avem documente și există oameni care procedează în această formă”, a spus Daniel Băluță la postul România TV, citat de stiripesurse.ro.
Prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader, ajuns, luni seară, în zona Planșeului Unirii, a anunţat că va ataca dispoziţia primarului general de demolare a gardurilor ridicate de reprezentații Sectorului 4, argumentând ar fi fost „dată pe picior”.
La fața locului a ajuns și primarul în funcție al Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, alături de membri USR, și este admonestată de unele persoane prezente.
Unii dintre cei prezenți reproșau că în pandemie au fost obligați să stea în casă, un altul a reclamat că „Aici hoțul strigă «Hoțul!»”.
Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la vatămarea unor persoane, în zona Unirii din municipiul București, Serviciul de Informare și Relații Publice, din cadrul Poliției Capitalei, este abilitat să comunice următoarele:
Având în vedere sesizarea, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi au condus conducătorul vehiculului la sediu și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și lovire sau alte violențe, în cadrul căruia se vor efectua cercetări, sub coordonarea unității de parchet.
La fața locului au intervenit și echipaje de prim-ajutor, care au acordat celor două victime îngrijiri medicale de specialitate.
În continuare, la fața locului, rămân echipaje de polițiștii și jandarmi, pentru dispunerea măsurilor din competență.
La fața locului au venit și două mașini de ambulanță, dar nu este sigur dacă este cineva rănit.
Un polițist local de la Sectorul 4 susține că a fost rănit de un buldozer.
Având în vedere situația din zona Unirii a Municipiului București, facem următoarele precizări:
„Poliția Capitalei și Jandarmeria Capitalei asigură măsuri de ordine și siguranță publică, în vederea prevenirii escaladării conflictului.
De asemenea, vă comunicăm faptul că, după studierea documentelor depuse, a reieșit faptul că există un litigiu civil, drept pentru care doar instanța de judecată este competentă a soluționa situația.
Totodată, dacă vor fi sesizate fapte de natură penală sau contravențională, se vor dispune măsuri în consecință”, au transmis cele două instituții de aplicare a legii.
Nicușor Dan cere Poliției Municipale să desființeze șantierul. Reprezentanții Poliției Sectorului 4 s-au așezat în fața unuia dintre buldozerele trimise de municipalitate.
Polițiștii locali de la Sectorul 4 cer operatorului buldozerului să dea înapoi.
Sunt trei buldoescavatoare care încearcă simultan să dea jos gardurile ridicate de Daniel Băluță.
Un singur gard a fost dat jos de utilajele aduse de primarul general.
Nicușor Dan a rugat Jandarmeria și Poliția națională să acorde sprijinul poliției locale a Primăriei Capitalei pentru a demonta gardurile despre care susține că au fost montate ilegal.
„Le-am cerut sa decidă care poliție locală are dreptate, aștept sa decidă. Eu nu îmi închipuiam că nu i sa reușim să intrăm. Până la urmă aceste garduri vor fi date jos”, a spus Nicușor Dan.
„Am avut obligația legală să întreb constructorul dacă vrea el însuși să demoleze, înțeleg că nu vrea. Am solicitat sprijinul Poliției naționale”, a spus Nicușor Dan.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a emis, luni seară, o dispoziție prin care aprobă desființarea împrejmuirii din panouri de gard aferentă lucrărilor din Parcul Unirii.
Potrivit actului, lucrările de desființare vor fi executate de ALPAB, sub coordonarea Poliției Locale a Municipiului București. Cheltuielile vor fi suportate de proprietarul împrejmuirii, se mai arată în hotărâre.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a revenit, luni, cu declarații privind situația șantierului de la Planșeul Unirii.
„Este foarte important să facem tot ce e omenește să prevenim o tragedie. Resping ferm orice tentativă de politizare a situației.
Voi merge în continuare în ideea de a vă prezenta completările necesare la afirmațiile pe care dl primar general le-a făcut.
Nu am, nu voi avea un conflict cu primarul general. Scopul este să rezolvăm problemele.
Poliția Capitalei transmite că atât reprezentanții Primăriei Generale, cât și cei ai Primăriei Sectorului 4 au refuzat să depună vreo sesizare în urma litigiului privind lucrările la Planșeul Unirii.
„Având în vedere aspectele menționate în spațiul public de Primarul General al Capitalei, conform cărora «Poliția nu și-a făcut treaba», Serviciul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este abilitat să comunice următoarele:
La sediul Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi s-au prezentat atât primarul general al Capitalei, împreună cu doi reprezentanți ai Primăriei Generale, cât și un reprezentant al Primăriei Sectorului 4, care au depus documente cu privire la litigiul în cauză, însă au refuzat să depună vreo sesizare, cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni.
De asemenea, menționăm faptul că Poliția Capitalei nu are atribuții de a «muta gardurile», ori de a decide «cine este proprietar» așa cum a solicitat verbal Primarul General al Capitalei.
Precizăm faptul că ambele părți implicate au depus prin reprezentanți înscrisuri, care urmează a fi analizate în condițiile legii, iar raportat la particularitățile cauzei prezente, instituția abilitată în a decide titlul de proprietate este instanța civilă”, au transmis reprezentanții Poliției Capitalei. (DETALII AICI.)
Primarul Nicușor Dan a dat ordin Poliției Locale să demonteze gardurile montate de Primăria Sectorului 4. În acel moment, polițiștii locali de la Sectorul 4 s-au împotrivit și au sunat la 112, spunând că Nicușor Dan instigă la comiterea de infracțiuni.
„Problema e că trebuie să respectăm și legea. Noi așteptăm ca Primăria Sectorului 4 să vină cu toate avizele”, a declarat Nicușor Dan. Primarul Capitalei a susținut că autorizația de construire primită de la Primăria Sectorului 3 pentru consolidarea planșeului este ilegală.
Vezi mai multe AICI.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a explicat, luni, într-o conferință de presă, că Planșeul Unirii nu a fost niciodată în administrarea Primăriei Capitalei, ci a Administrației Naționale Apele Române.
„Întreaga zonă nu aparține PMB, ci Ministerului Mediului, prin Apele Române, cu care Sectorul 4 are un protocol, ca atare am putut intra în acea zonă. Municipalitatea nu are competență în acea zonă”, a spus Daniel Băluță.
„Autorizația de construire este luată strict pe Planșeu”, a completat edilul Sectorului 4.
„Important este că astăzi am început consolidarea Planșeului.
Sunt convins că dl primar general este un om înțelept, aici nu este o dispută între Daniel Băluță și Nicușor Dan, este o problemă de siguranță a orașului, de infrastructură critică, aceste tipuri de discuții nu ne fac bine nici dânsului, nici mie”, a mai spus Daniel Băluță.
Primarul Sectorului 4 a explicat de ce autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 3.
„Primul și cel mai important motiv este documentul prin care ISC a statutat că Sectorul 3 este autoritate deliberativă. Inclusiv în certificatul de urbanism emis de PMB stă scris că terenul este preponderent în S3 și nesemnificativ în Sectorul 4. Autorizația a fost emisă de Sectorul 3 în regim de urgență. Primul motiv este că este un pericol public, avem expertiza necesară.
Al doilea motiv este hotărârea dată de Comitetul pentru Situații de Urgență, care a luat act de pericolul public. Al treilea argument este legat de prevederile Legii 50/1991, care permite executarea lucrărilor în regim de urgență”, a spus Daniel Băluță.
„Vă pun la dispoziție documentul emis de Universitatea Tehnică de Construcții Anumite zone se pot încadra în pericol public.
Hotărârea CNSU: din 63 de membri prezenți, reprezentanții PMB în număr de 7 s-au abținut. Primarul general nu a fost în această ședință pentru a auzi părerile experților, cum nu a fost nici în planșeu pentru a vedea situația.
Legea privind autorizarea lucrărilor de construcție stabilește că autorizațiile se pot emite, urmând ca avizele să fie obținute până la finalizarea lucrărilor.
Am putut să începem lucrările de îndată, pentru că am emis un ordin de începere.
Extras de carte funciară este cel relevant. Documentul a fost ascuns de Primăria București când a emis certificatul de urbanism”, a precizat Daniel Băluță.
„Am început ziua de la ora 00:00 cu o veste extraordinară, am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului.
În anul 2022 am obținut dreptul de administrare a zonei printr-o hotărâre de Consiliu General.
În baza acestei hotărâri am efectuat studiul de fezabilitate, am făcut licitația, am întocmit documentația necesară pe care am depus-o la PMB și PS3. Din fericire pentru București, vineri, a fost emisă autorizația de construire care stă la baza începerii lucrărilor”, a mai declarat Daniel Băluță. (DETALII AICI)
„Banii vin de la Guvernul României. Suma pentru lucrări este de aproximativ un miliard de lei. Am semnat contractul de finanțare în 27 august, prin programul Anghel Saligny. Creditele angajament sunt deja aprobate. Am ținut în mod deosebit să spun: contractul pentru această lucrare nu prevede avans, ci plățile sunt făcute pe măsură ce lucrările sunt executate. Câștigătorii acestei licitații sunt reprezentați de un consorțiu de trei firme. Liderul asocierii este Erbașu, partenerii acestuia sunt Bog’art și Concelex, primele trei societăți de construcții din România, în topt 5 siunt”, a mai spus primarului Sectorului 4.
„Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, participă la ora 12:30 la acțiunea Poliției Locale a Municipiului București de demontare a gardurilor amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii”, au anunțat, luni dimineață, reprezentanții Primăriei Capitalei.
Încă de la orele 4-5 dimineața, muncitorii au împrejmuit luni Parcul Unirii cu garduri. Astfel, accesul trecătorilor în acest perimetru este restricționat.
A urmat apoi organizarea de șantier, iar în jurul orei 8.00 au început deja primele decopertări, care se desfășoară în mijlocul parcului.
Reporterii Gândul au fost la fața locului luni dimineață și au filmat debutul lucrărilor la Planșeul Unirii. Acestea sunt supravegheate de către Poliția Locală a Sectorului 4. În parc și-au făcut apariția și agenții de la Poliția Locală a Municipiului București.
Lucrările au fost anunțate și de către primarul Sectorului 4, Daniel Băluță:
Primarul general, Nicușor Dan, a refuzat să elibereze autorizația de construcție pentru intervenția la Planșeu. Acesta a motivat că structura nu ar fi un pericol public. Asta în ciuda tuturor expertizelor care arată că placa de beton este extrem de degradată, așa cum se poate vedea și din imaginile foarte concludente.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a eliberat autorizația pentru lucrările de consolidare la planșeul din Piața Unirii.
Chiar și parțială, o surpare a structurii ar bloca tranzitul râului Dâmbovița, ceea ce ar duce la inundarea Pieței Unirii, cu tot cu stația de metrou, au precizat surse administrative pentru Gândul, iar detalii pot fi citite AICI.
Guvernul a decis, în aprilie 2023, suplimentarea cu 750 de milioane de lei a fondurilor din Programul „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea și consolidarea Planșeului de la Piața Unirii.
Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic gradul I.
Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.
Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.
Gândul a publicat încă din martie 2021 imagini în premieră de sub planșeu, care arată starea deplorabilă a construcției. Imaginile pot fi văzute AICI.
CITIȚI ȘI: